Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Planetka 1997 XF11 je zpět
Pavel Koten Vytisknout článek

Planetka 1997 XF11 je zpět

Planetka o průměru jednoho kilometru, která byla objevena před pěti lety, způsobila krátce poté paniku. Média se tehdy okamžitě "chytla" malé pravděpodobnosti možné srážky se Zemí v roce 2028. Dodatečná pozorování tehdy ukázala, že minimální vzdálenost, na kterou se k Zemi v daném roce planetka přiblíží, bude 2,5 násobek vzdálenosti Měsíce. Srážka tedy byla vyloučena podobně jako v řadě případů v průběhu následujících let. Planetka se nyní k Zemi vrátila.

Včera prolétla v desetkrát větší vzdálenosti než tomu bude v roce 2028. Poskytla tak astronomům příležitost k jejímu důkladnějšímu poznání. Už první radarová měření provedená před týdnem výrazně zpřesnila její okamžitou vzdálenost od Země o faktor 540. Její dráha je nyní spolehlivě určena na následujících 107 let a je zřejmé, že riziko srážky s naší planetou je v tomto období nulové. Planetka oběhne kolem Slunce jednou za 1,73 roku a dostává se až téměř k Venuši. Častá setkání planetky s touto planetou i s naší Zemí komplikují dlouhodobější předpovědi její dráhy. Čím více radarových měření bude získáno, tím lépe bude její dráha určena i do vzdálenější budoucnosti. Tato měření zároveň umožní i pořídit třírozměrnou mapu planetky.

Zdroj : Science@NASA




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »