Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Rover Curiosity objevil podivné kameny připomínající květy

Rover Curiosity objevil podivné kameny připomínající květy

Kamera MAHLI na palubě roveru Curiosity vyfotografovala tyto zajímavé útvary podobné květu
Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill

Pojízdná vědecká laboratoř Curiosity pořídila na povrchu Marsu fotografie nádherných struktur. Zatímco zmíněný objekt vypadá jako maličký květ nebo dokonce snad jakýsi útvar organického původu, vědecký tým kolem roveru Curiosity potvrdil, že tento objekt je minerální srůst s křehkou strukturou, který byl vytvořen minerály vysráženými z vody.

Curiosity ve skutečnosti spatřil tento typ charakteristických útvarů již dříve. Jsou označovány jako diagenetické krystalické shluky (tedy shluky tvořené rekombinací nebo novým uspořádáním minerálů), přičemž tyto struktury jsou složeny z trojrozměrných krystalických shluků, pravděpodobně vytvořených kombinací různých minerálů. Abigail Fraemanová, zástupce vědeckého týmu pro Curiosity, uvedla na Twitteru, že tyto struktury, které byly pozorovány již dříve, jsou tvořeny solemi nazývanými sulfáty neboli sírany.

Z výzkumu dřívějších struktur podobných těm nyní objeveným na Marsu bylo zjištěno, že se jedná o útvary zanořené do horniny, která postupem času erodovala. Tyto shluky minerálů se nicméně zdají být dostatečně odolné vůči erozi.

Kamera MAHLI na palubě roveru Curiosity vyfotografovala tyto zajímavé útvary podobné květu Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill
Kamera MAHLI na palubě roveru Curiosity vyfotografovala tyto zajímavé útvary podobné květu
Autor: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill
Jiné pojmenování pro tyto struktury je konkrece neboli srůsty, na které si můžeme pamatovat z výzkumu, který dříve prováděl rover Opportunity. Ten objevil útvary přezdívané „blueberries“, tj. borůvky, protože byly malé a měly tvar kuliček. Sférické konkrece můžete vidět hned vedle květům podobným útvarům na publikovaném snímku.

Vědecký tým roveru Curiosity spatřil tyto výtvory počátkem minulého týdne a pojmenoval je „Blackthorn Salt“, tj. solný trnkový keř. K pořízení této detailní fotografie vědci použili kameru MAHLI (Mars Hand Lens Imager) na palubě Curiosity. Tato kamera plní pro rover funkci příručního zvětšovacího skla, které geologové obvykle nosí s sebou do terénu. Detailní snímky z kamery NAHLI odhalily minerály a různé textury na povrchu těchto kamenů.

Rover Curiosity objevil ještě jeden druh útvarů podobných květu v roce 2013 a rover Spirit zase nalezl podobně vypadající kameny, které obdržely pojmenování „cauliflower“, tj. květák, protože jejich hrbolatý povrch připomíná výrůstky této zeleniny.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] scitechdaily.com

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Konkrece podobné květu, Rover Curiosity


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »