Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011 - Výsledky

Sviťme si na cestu... ne na hvězdy 2011 - Výsledky

Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Svitme si na cestu, ne na hvezdy
Do soutěže přišlo celkem 1 555 fotografií od 61 autorů. Česko - slovenská porota, která zasedla na Hvězdárně Valašské Meziříčí, vyhlašuje výsledky této fotografické soutěže zaměřené na světelné znečištění.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 28. listopadu 2011.

Soutěžní kategorie

Jak rozhodně nesvítit. Do této kategorie patří snímky, které zachycují nesprávné svícení, například nevhodné nasvícení domů, komunikací, reklamních ploch a bezúčelné plýtvání energií, včetně ukázek nevhodných svítidel.

1. cena - Vimperský zámek
Vojtěch Kohout, Vimperk, Česká republika

2. cena - Město a astronomové
Jakub Toman, Blovice, Česká republika

3. cena - Hvězdárna Český Těšín
Jan Kondziolka, Karviná, Česká republika

Správné světlo. Tato kategorie snímků zachycuje správné typy svítidel a osvětlení, které svítí tam, kam má, neoslňuje a je šetrné k nočnímu životnímu prostředí.

1. cena - Čo odhalí hmla
Robert Barsa, Košice, Slovenská republika

2. cena - Svetlá priechodu
Vladimír Ronec, Dubnica nad Váhom, Slovenská republika

3. cena - Multifunkční hřiště
Pavel Holub, Praha-Vinoř, Česká republika

Variace na téma světlo a tma. Tato kategorie je naprosto otevřená a umožňuje autorovi široké pole působnosti. Pouze by neměl zapomenout o čem soutěž je, tedy o správném a nesprávném osvětlení.

1. cena - Noc pod hviezdami
Pavol Hradiský, Torysa, Slovenská republika

2. cena - Západní Tatry
Michal Balada, Kvasiny, Česká republika

3. cena - Zatmenie Mesiaca
Ľuboš Paukeje, Bratislava, Slovenská republika

Vítězné fotografie najdete na www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/9.

V každé kategorii byla finančně oceněna spolu s dalšími věcnými cenami první tři místa:

1. cena: 100 €
2. cena: 60 €
3. cena: 30 €

Veřejnost má nyní možnost zvolit si ten úplně nejzdařilejší snímek soutěže. Na www.astro.cz/akce/souteze/svetelne_znecisteni/2011 lze hlasovat až do 28. ledna 2012. Veřejné hlasování tak ovlivní udělení Ceny diváků.


1. ročník mezinárodní Česko - slovenské fotografické soutěže se zaměřením na problematiku světelného znečištění vyhlásily Česká astronomická společnost a Slovenská ústredná hvezdáreň ve spolupráci s dalšími astronomickými subjekty. Národní organizátory soutěže přivedl ke spolupráci společný zájem o zachování tmavé noční oblohy a kvalitního nočního životního prostředí.

Hlavním cílem fotografické soutěže je upozornit na stále se zhoršující situaci ve světelném znečištění. To také dokresluje fakt, že do kategorie "Jak rozhodně nesvítit" přišlo o mnoho více snímků než do kategorie "Správné světlo". Fotografie takto získané budou nyní, po skončení soutěže, použity pro propagaci nápravy a průběžného zlepšování situace v oblasti světelného znečištění.

Organizátoři: Hlavními organizátory soutěže jsou Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove a Česká astronomická společnost. Na organizování soutěže se dále podílejí Západočeská pobočka České astronomické společnosti, Slovenský zväz astronómov amatérov, Hvezdáreň v Rimavskej Sobote a Slovenská astronomická spoločnosť pri SAV.

Sponzoři soutěže: TROMF Banská Bystrica, Supra Praha a Společnost ASTROPIS. Soutěž byla podpořena Agentúrou na podporu výskumu a vývoja (zmluva č. LPP-0059-09.)

Cíl soutěže: Osvěta v oblasti problematiky světelného znečištění a propagace správného osvětlení, zdravého životního stylu, ochrany životního prostředí a šetření nákladů za elektrickou energii.

Historie soutěže

Soutěž vznikla v České republice. Navazuje tak na předchozí ročníky, které pořádala Západočeská pobočka České astronomické společnosti v letech 2006 a 2009. Obdobná soutěž začala ve spolupráci s českými organizátory probíhat také na Slovensku, kde ji v letech 2009 a 2010 připravil Slovenský zväz astronómov amatérov (SZAA). Z předcházejících ročníků fotosoutěže byla připravena putovní výstava.

Odkazy

Podrobná pravidla soutěže - www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/8/
Vyhlášení soutěže v SR - www.svetelneznecistenie.sk/aktualne/130-1-rocnik-medzinarodnej-fotosuaze-svieme-si-na-cestunie-na-hviezdy-2011.html
Fotosoutěž 2010 ve Slovenské republice - www.svetelneznecistenie.sk/aktualne/129-vyhodnotenie-2-rocnika-fotosuaze-svieme-si-na-cestu-nie-na-hviezdyq.html
Vítězné fotografie ročníku 2009 v ČR - www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/7/
Vítězné fotografie ročníku 2006 v ČR - www.astro.zcu.cz/cs/clanky/svetlo/5/
Tématika světelného znečištění - www.astro.cz/_data/files/2010/04/19/tisk_143.pdf
Česko - polská Jizerská oblast tmavé oblohy, první přeshraniční oblast tohoto typu na světě - www.izera-darksky.eu
Park tmavej oblohy Poloniny - poloniny.svetelneznecistenie.sk/
Fotobanka připravovaná ve spolupráci ČR a SR - lpphotobank.astronomie.cz/
Astronomický ústav AV ČR - www.asu.cas.cz/svetelne-znecisteni
SZAA a SAS pri SAV - www.svetelneznecistenie.sk/
Mapování světelného znečištění občany po celém světě (NASA) - www.globe.gov/GaN, www.globeatnight.org/
Mapování světelného znečištění občany v Evropě - hvezdnaobloha.astronomy2009.at
Mezinárodní společnost pro temnou oblohu (International Dark-Sky Association) - www.darksky.org




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »