Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  21. vesmírný týden 2015

21. vesmírný týden 2015

Mapa oblohy 20. května 2015 ve 22:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 18. 5. do 24. 5. 2015. Měsíc po novu je vidět večer na západě, stejně jako jasná Venuše a Jupiter. Saturn je vidět celou noc. Ruská raketa Proton opět nevynesla svůj náklad, jak měla. Progress na ISS nešel nastartovat, aby zvýšil dráhu stanice.

Obloha

Měsíc bude byl novu ráno v pondělí 18. května. Večerní srpek bude vidět nad západním obzorem zhruba od úterý. Ještě lépe bude ale vidět až od středy 20. května, kdy bude 13° pod Venuší. O den později projde kolem Venuše ve vzdálenosti 8 stupňů. V sobotu 23. května bude 6 stupňů od Jupiteru.

Planety:
Venuše (-4,2 mag) je výraznou večernicí nad západem. Blíží se k ní zleva také Jupiter (-2 mag). Vybrané úkazy GRS a měsíčků jsou v tabulce.
Saturn (0 mag) je vidět celou noc, protože v sobotu nastává opozice. Kulminuje kolem jedné ráno ve výšce 21°. Prstence jsou krásně rozevřené a díky opozičnímu efektu se budou nyní jevit trochu jasnější.

Přechody GRS   Úkazy měsíců
19. 5. 22:20   19. 5. Europa zatmění konec 23:14
24. 5. 21:30   20. 5. Ganymed přechod měsíce konec 21:36
Ganymed přechod stínu zač. 22:58
Kallisto přechod měsíce zač. 23:35
      21. 5. Io zákryt zač. 22:12
      22. 5. Io přechod měsíce konec 21:38
Io přechod stínu konec 22:52
Časy jsou v SELČ.

Aktivita Slunce se snížila, neboť slunečnímu disku už nedominují velké skvrny, jaké byly k vidění ještě na konci minulého týdne. Na vývohj skvrn se můžeme dívat v reálu na obloze nebo na aktuálním snímku SDO.

Kosmonautika

  • Problémy ruské techniky nekončí. V paměti máme nedávný návrat raket Proton do běžného provozu a už je tu další selhání. Aby toho nebylo málo, tak nákladní Progress nedávno nedoletěl k ISS a další Progress u ISS zase nedokázal nastartovat běžným způsobem své motory a nemohl tak postrčit stanici na vyšší dráhu. V pondělí se o totéž pokusí znovu, ale místo osmi motorů zkusí použít jen čtyři. Pro stanici to neznamená žádné nebezpečí, ale situace ruské techniky teď není nejrůžovější.
  • Pěkný článek shrnující zajímavé pohledy na útvary na povrchu Ceres shrnuje portál Kosmonautix.cz. V animacích zde můžeme vidět zajímavý vrcholek a nechybí ani kráter se světlými skvrnami. Největší těleso pásu planetek za Marsem má pro nás asi připraveno ještě nejedno překvapení. Nyní sestupuje DAWN na nižší dráhu, přísun dalších detailů lze tedy očekávat ještě v květnu.
  • Tento týden by měl odstartovat tajný miniraketoplán X-37B. Podrobnější informace o něm jsme přinesli v minulém týdnu.

Výročí

  • 19. května 1910 (105 let) prošla Země ohonem Halleyovy komety. Mnozí lidé zneužili podobně jako dnes této situace k předpovědi konce světa, nebo alespoň předpokládané otravy pozemského ovzduší kyanidem, který byl v té době v okolí komet znám. Je třeba vzít v úvahu, že podobně jako dnes dokázala takto zmanipulovat masy jen úzká skupina lidí, zatímco většina odborné veřejnosti asi jen kroutila hlavou.
  • 19. května 1805 (210 let) se narodil italský astronom Francesco de Vico. Je známý především jako objevitel nebo spoluobjevitel komet, z nichž si nejspíš vybavíme především periodickou 122P.
  • 20. května 1825 (190 let) se narodil americký astronom George Phillips Bond, syn Williama Cranch Bonda, prvního ředitele Harvardské observatoře. Otec a syn na observatoři využívali 15palcový refraktor. Pozorování věnovali detailnímu zkoumání planet, Slunce i vzdáleným objektům, jakými byly například mlhovina M 42 v Orionu, galaxie M 31 v Andromedě nebo kulová hvězdokupa M 13 v Herkulu. Bondovi také započali s astrofotografií (první fotografii-daguerotypii hvězdy Vegy pořídil jeho otec v roce 1850), která se ukázala jako vhodný způsob měření jasností hvězd. George Bond pořizoval i kvalitní kresby. Vynikající je například jeho záznam komety Donati z roku 1858, nebo Velké mlhoviny v Orionu.

Výhled na příští týden

  • Dorůstající Měsíc na večerní obloze
  • Výročí: Daniel Barringer
  • Výročí: Frank Drake

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v květnu ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: De Vico, George Phillips Bond, Vesmírný týden


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »