Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  52. vesmírný týden 2016

52. vesmírný týden 2016

Mapa oblohy 28. prosince 2016 v 18:00 SEČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 26. 12. do 1. 1. 2017. Měsíc bude kolem novu. Večer je vidět jasná Venuše na jihozápadě, Mars je nedaleko směrem k jihu. Ráno je pěkně viditelný Jupiter. Aktivita Slunce je extrémně nízká. Pozorovat můžeme několik komet, neopomeňte především večerní 45P. V článku najdete také odkaz na pěkný snímek měsíčku Pandora nacházejícího se u Saturnu. Ohlížíme se i za starty raket z minulého týdne. Do konce roku už možná proběhne pouze jeden čínský start.

Obloha

Měsíc bude v novu ve čtvrtek 29. prosince 2016 ve 7:53 SEČ. To znamená, že ubývající srpek je vidět ráno a poté se vynoří nízko na jihozápadě.

Planety:
Venuše (–4,3 mag) je vidět večer, jako velmi jasná hvězda, na jihozápadě. Ještě kousek více k jihu je Mars (0,9 mag).
Ráno je na jihovýchodě a za svítání na jihu Jupiter (–1,9 mag). Přibližuje se nejjasnější hvězdě Spica v souhvězdí Panny. Z úkazů měsíčků vybíráme: 28. 12. ve 4:20 SEČ končí přechod měsíce Europa. 31. 12. v 6:38 nastává zatmění Io. 1. ledna nás čeká dvojúkaz. Ve 3:58 začne přecházet stín Io, potom ve 4:46 končí zatmění Ganymedu, v 5:11 vstupuje Io před kotouč Jupiteru. V 6:10 končí přechod stínu Io, v 7:10 začíná zákryt Ganymedu a v 7:22 končí přechod Io. Velká červená skvrna přechází přes střed kotoučku nejlépe ve středu 28. 12. v 5:25 SEČ, dále v pátek 30. 12. v 7:05 a v neděli 1. 1. až v 8:40, takže se svítáním bude alespoň u okraje kotoučku.

Aktivita Slunce je stále na velmi nízké úrovni. Omezme se tedy na konstatování, že skvrny na něm nejsou a hledat je případně můžeme na snímcích družice SDO.

Připomínáme viditelnost několika komet. Večer je velmi nízko na jihozápadě rychle zjasňující kometa 45P/Honda-Mrkos-Pajdušáková. Její jasnost je mezi 8 až 9 mag a začíná se u ní vyvíjet velmi pěkný iontový ohon.
Další zajímavou kometou je C/2016 U1 (NEOWISE). Kometa je vzhledem k poloze v Hadonoši nejlépe viditelná ráno.
Zkusit můžeme i kometu C/2015 V2 Johnson. Nachází se v horních partiích Pastýře. Obě zmíněné komety jsou dostupné spíše větším dalekohledem (při jasnosti 10 až 11 mag).

Kosmonautika

  • Ve čtvrtek 22. prosince vypustila Čína pomocí rakety CZ-2D družici TanSat. Ta má mít za úkol sledovat množství CO2 v atmosféře. Čína si prý chce sama ověřit stav tohoto plynu v atmosféře.
  • Ariane 5 stihla ještě ve středu 21. 12. vypustit dvojici družic Star One D1 a JCSat 15. Je příjemné i s koncem roku psát, že start byl úspěšný, jak je u této rakety již obvyklé, nikoli však samozřejmé.
  • Sonda Cassini nyní vykonává oblety Saturnu tak, že se zvnějšku přibližuje prstencům. Díky tomu může sledovat i malé měsíce planety. V RAW galerii nyní najdete mimo jiné pěkný snímek měsíce Pandora.

Výročí

  • 27. prosince 1571 (445 let) se narodil Johannes Kepler. Tento velikán raně novověké astronomie položil v Praze po roce 1600 základy své teorie pohybu planet, známé dnes jako tři Keplerovy zákony. V Praze je pod patronací ČAS provozováno Keplerovo muzeum.
    Keplerovi je věnována rozsáhlá stránka NASA, neboť po něm pojmenovala dalekohled na objevování exoplanet.
  • 30. prosince 1911 (105 let) se narodila Jarmila Dolejší, čestná členka České astronomické společnosti. Ve výzkumné práci se zabývala především jemnou mechanikou a optikou. Pozorovatelsky se věnovala především slunečním protuberancím a meteorům.

Výhled na příští týden

  • Kvadrantidy

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v prosinci ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Johannes Kepler, Jarmila Dolejší, Vesmírný týden


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »