Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Dva velmi jasné bolidy v posledních 10 dnech

Dva velmi jasné bolidy v posledních 10 dnech

Nedávno jsme informovali o velmi jasném bolidu pozorovaném 26.ledna 2007 dokonce za denního světla. Na výzvu veřejnosti se do Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově scházejí další hlášení o pozorování. V noci z neděle 4. února na pondělí 5. února 2007, přibližně v 0 hodin 2 minuty byl pozorován další velmi jasný meteor (tzv. bolid), který byl díky jasnému počasí pozorován z Jižní Moravy, ale také z Prahy nebo Ondřejova. Úkaz trval jen několik sekund, doprovázel jej výbuch a světelné efekty (svědci hovoří o oranžovém a světle zeleném odstínu).

Pokud jste bolid pozorovali a máte k dispozici podrobné údaje, zašlete své hlášení na info@astro.cz nebo přímo vyplňte webový formulář.

Pozorovatelé udávají jasnost shodnou s jasností Měsíce na obloze nebo vyšší - meteor přezářil pouliční lampy a předměty nakrátko vrhaly stíny. Někteří svědci popisují, že pozorovali záblesk ze své ložnice přes záclony a závěsy, jiní popisují, že to bylo jako když krajinu někdo vyfotografuje zvýšky za pomoci blesku. Optický úkaz byl přibližně po dvou minutách doprovozen akustickým efektem - jakýmsi hřměním.

U takto jasných meteorů není vyloučeno, že část tělesa, které tuto událost způsobilo, se v zemské atmosféře nestačí odtavit a dopadne až na zemský povrch. V analýze získaných dat se pokračuje. Nálezy meteoritů na základě pozorování jsou velmi vzácné (2 ČR, 2 USA, 2 Kanada, 1 Německo). U nás byl v roce 1959 nalezen slavný meteorit Příbram, který byl prvním případem na světě. Druhý případ u nás se odehrál 6.května 2000, kdy byl nalezen po pozorování denního bolidu meteorit Morávka.




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »