Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Fotogalerie: Venuše u lvího srdce

Fotogalerie: Venuše u lvího srdce

Venuše u Regula. Autor: Martin Gembec
Venuše u Regula.
Autor: Martin Gembec
Ve středu 3. října 2012 došlo na ranní obloze k poměrně vzácnému nebeskému sektání jasné planety Venuše s výraznou hvězdou Regulus v pomyslném srdci souhvězdí Lva. Obě tělesa sice dělila propastná vzdálenost asi 77 světelných let, ale na obloze se objekty nacházely jen asi 0,17° daleko od sebe. Pro představu je to přibližně třetina úhlového průměru měsíčního úplňku. Při pohledu okem se zdálo, jakoby byl u Venuše jakýsi její slabší duch... Do redakce dorazilo několik pěkných záběrů této neobvyklé konjunkce. Autorům za snímky děkujeme.

Aktualizováno: 10. října 2012, 19:47 SELČ.

Své snímky konjunkce do této galerie zasílejte přes formulář. Nezapomeňte, prosím, uvést všechny potřebné údaje podle vzoru uvedeném u jednotlivých políček formuláře. Galerie je řazená od nejnověji zaslaných pozorování. Zasílat můžete také do ČAM. Kromě této galerie můžete průběžně sledovat nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz v automatizované galerii.


Fotogalerie čtenářů:

Venuše a Regulus. Autor: Pavel Šebela
Venuše a Regulus.
Autor: Pavel Šebela
Jméno: Pavel Šebela
Datum: 3. října 2012, 6:01 SELČ
Místo: Senetářov, ČR
Poznámka: Canon 450 s objektive Canon 18-55. Ohnisko 42 mm, 1x10s ISO 800, na montáži EQ-5. Druhý snímek je pořízen přes dalekohled GSO 150/750 s komakorektorem. Stránky autora.

Další snímky

[1]

Venuše a Regulus. Autor: Antonín Hušek
Venuše a Regulus.
Autor: Antonín Hušek
Jméno: Antonín Hušek
Datum: 3. října 2012, 4:20 SEČ
Místo: Švihov
Poznámka: Sky-Watcher 80/400. EOS 450D. Stránky autora.
Venuše u Regula. Autor: Martin Gembec
Venuše u Regula.
Autor: Martin Gembec
Jméno: Martin Gembec
Datum: 3. října 2012, 6:00 SELČ
Místo: Jablonec nad Nisou - Paseky, ČR
Poznámka: Panorama 4 fotografií. ISO 800, 15 s. Objektiv 17-85 mm nastaven na 24 mm ohnisko a f/4. Zkoušel jsem i snímky delším ohniskem a dalekohledem, ale tohle je jednoznačně hezčí. Okem zajímavá dvojička. Stránky autora.

Další snímky

[1], [2]

Venuše a Regulus. Autor: Lukáš Shrbený
Venuše a Regulus.
Autor: Lukáš Shrbený
Jméno: Lukáš Shrbený
Datum: 3. října 2012, 6:33 SELČ
Místo: Říčany
Poznámka: Venuše a Regulus necelých 11 obloukových minut od sebe. Foceno pomocí kompaktu Sony HX9 při nejdelším ohnisku (384 mm ekv.), expozice 1/15 s foceno z ruky. Oříznuto a rozostřena obloha pro potlačení šumu (Photoshop).
Setkání Venuše s Regulem. Autor: Petr Horálek
Setkání Venuše s Regulem.
Autor: Petr Horálek
Jméno: Petr Horálek
Datum: 3. října 2012, 5:32 SELČ
Místo: AsÚ Ondřejov, Kosmická budova
Poznámka: Nádherné setkání Venuše s Regulem, které dnes ráno dělilo pouhých 0,17°! Při pohledu očima se zdálo, jakoby měl člověk potíže se zrakem - vedle jasné Venuše byl jakýsi hvězdný "duch". Takhle nějak jsem si představoval pohled, který se naskytl v roce 1834 Fridrichu Besselovi, když poprvé spatřil Sírius B - slaboučkého průvodce nejjasnější hvězdy noční oblohy. Canon 550D, Samyang 24 mm, f4, ISO 400, 6 s.

Související a doporučujeme:
[1] Venuše a Regulus na ranní obloze (Martin Gembec)
[2] Nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz
[3] Předchozí fotogalerie na Astro.cz




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.

Štítky: Konjunkce, Venuše, Čtenářská galerie


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »