Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úkazy na obloze v 16. týdnu

Úkazy na obloze v 16. týdnu

- od 16. do 22. dubna 2007.

Měsíc je 17. dubna ve 13 h 35 min v novu. Týž den v 8 hodin prochází přízemím, tedy v nejmenší vzdálenosti od Země (357 tisíc km). V tomto týdnu se promítá do souhvězdí Ryb, Berana a Býka. 19. dubna večer projde na obloze těsně kolem hvězdokupy M 45 – Plejády v souhvězdí Býka, následující večer nedaleko planety Venuše.

Planety pozorovatelné okem: Venuše (jasnost -4,1 mag) zapadá před půlnocí, je - po Měsíci - nejjasnějším objektem na noční obloze. Prochází souhvězdím Býka, nedaleko ní můžeme vyhledat hvězdokupu M 45 - Plejády. Celou noc s výjimkou rána je viditelný Saturn (0,3 mag), pohybuje se v souhvězdí Lva. 20.4. je Saturn v zastávce, začíná se pohybovat přímo. Největší planeta sluneční soustavy Jupiter (-2,4 mag) vychází po půlnoci, prochází souhvězdím Hadonoše. Na ranní obloze můžeme nízko nad východojihovýchodem vyhledat také planetu Mars (1,0 mag, Vodnář).

Zajímavé úkazy: V neděli 22.4. pozdě večer nastává maximum meteorického roje Lyrid. Pozorování však bude rušit Měsíc, který zapadne až po půlnoci. Obvyklá frekvence je 10 až 15 meteorů za hodinu, v některých letech však byla pozorována ostrá maxima i několik set „padajících hvězd“.

V tomto týdnu jsou velmi dobře viditelné večerní přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS. Aktuální informace o trajektorii a čase dalších přeletů lze získat na stránkách www.heavens-above.com, nebo dotazem na elektronické adrese preletyiss@seznam.cz formou automatické odpovědi.

Mapka oblohy
Atlas oblohy

Převzato: Hvězdárna v Úpici




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »