Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Úplné zatmění Měsíce živě z Peru s projektem GLORIA

Úplné zatmění Měsíce živě z Peru s projektem GLORIA

Logo projektu GLORIA Autor: Projekt GLORIA
Logo projektu GLORIA
Autor: Projekt GLORIA
Úplné zatmění Měsíce, první za posledních dva a půl roku, nastane 15. dubna 2014. Bude to první ze čtyř po sobě následujících úplných zatmění Měsíce v letech 2014 až 2015, vždy zhruba po 6 měsících, která tvoří tzv. lunární tetrádu... Poslední tetráda byla k vidění před 10 lety, další bude až v roce 2032. Projekt GLORIA bude u toho a uspořádá přímý přenos této události z Peru.

Může existovat více fascinující místo pro astronomická pozorování než země Inků? Tato předkolubovská civilizace věnovala mnoho času studiu oblohy a uctívala boha Slunce, Inti. Sledování pohybů Slunce a hvězd bylo pro Inky významné jak z religiózních, tak z hospodářských důvodů, neboť tyto pohyby souvisí se sezónními změnami důležitými pro zemědělství. Slavný Chrám Slunce (Coricancha) v Cuzcu má 41 označených směrů - některé z nich odpovídají astronomickým zákrytům, jako jsou směry východů a západů Slunce během letních a zimních slunovratů.

Úplné zatmění Měsíce 10. prosince 2011. Autor: Petr Horálek
Úplné zatmění Měsíce 10. prosince 2011.
Autor: Petr Horálek
Zatmění Měsíce nastane, když Měsíc prochází stínem Země. K tomu nedochází každý měsíc, protože oběžná dráha Měsíce je relativně nakloněna vzhledem k dráze Země. Na rozdíl od zatmění Slunce může být viditelné z libovolného místa na Zemi, pro které je Měsíc v průběhu zatmění nad horizontem.

Zatmění 15. dubna bude viditelné ze severní Ameriky a Atlantického oceánu. Pokud žijete v Evropě, můžete v závislosti na vaší poloze vidět Měsíc vstupující do stínu Země (tzv. ‘polostínová’ fáze zatmění) v 07:58 středoevropského času. Nicméně, změny v jasnosti Měsíce v průběhu této fáze, která trvá asi hodinu, jsou minimální a bude těžké je rozpoznat. Fáze, kdy je Měsíc zcela ve stínu, je pro většinu Evropy neviditelná – začíná v 09:06 středoevropského času. Částečné zatmění bude ale viditelné z Kanárských ostrovů.

Tým astronomů projektu GLORIA oslaví tuto podívanou přímým přenosem ze starověkého inckého místa Saksaywaman, zděného komplexu na severním okraji města Cuzco v Peru. Během zatmění diváci uvidí proměnu Měsíce v rudý kotouč. Atmosféra Země, zvětšující průměr Země asi o 80km, funguje jako čočka, která ohýbá sluneční světlo a filtruje modrou složku slunečního záření. Pozorovatel na Zemi proto vidí zatměný Měsíc s typickým měděným nádechem.

GLORIA bude také pozorovat zatmění ze sopky Teide (3718m), ležící na ostrově Tenerife. Tato hora nabízí jedinečnou podívanou: pokud je úplné zatmění Měsíce blízko východu nebo západu Slunce, stín vulkánu je v perfektním zákrytu se zatměním. Tento jev, pozorovatelný během zatmění 15. dubna, bude také přenášen živě.

Pro více informací o časech živého vysílání navštivte stránky gloria-project.eu.

GLORIA financovaný v rámci FP7 Evropské unie. Projekt začal v říjnu 2011 a zapojuje 13 institucí z 8 zemí.

Snímky zatmění s vysokým rozlišením: https://www.flickr.com/photos/65131760@N06/sets/72157643279206743/

Videa zatmění a vývoj stínů na Teide: http://www.youtube.com/playlist?list=PL6oc5e7lSjeJp9PUtrRZr1yx3F5yS9kxG




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »