Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Živý přenos úplného zatmění Slunce

Živý přenos úplného zatmění Slunce

Zatmění Slunce 2013, logo Autor: Projekt GLORIA
Zatmění Slunce 2013, logo
Autor: Projekt GLORIA
3. listopadu 2013 se tým astronomů vydá hluboko do nitra Národního parku Turkana v Keni a pokusí se pro diváky z celého světa zaznamenat kouzlo úplného slunečního zatmění. Jedná se o další součást projektu GLORIA, jehož cílem je představit krásy astronomické vědy nadšencům na celém světě s využitím webu.

Jezero a národní park Turkana v Keni jsou v mnoha směrech unikátním místem na Zemi – jedná se o důležitou zastávku stěhovavých ptáků, naleziště vzácných fosilií a místo světového dědictví UNESCO (UNESCO World Heritage site). Tato lokalita je též známa jako “kolébka lidstva”. 3. listopadu 2013 bude jezero Turkana též místem pro uskutečnění druhého živého přenosu slunečního zatmění v rámci projektu GLORIA.

Úplná fáze zatmění, tedy totalita, tentokrát potrvá pouhých 15 sekund, a plánování pozorování tak musí být naprosto přesné a příprava velice důkladná. Prof. Alberto Castro-Tirado, vědecký vedoucí projektu GLORIA, si je však jistý, že tým je kvalitně připraven: „Tým dr. Miquela Serra-Ricarta je velmi zkušeným expedičním týmem a již se mnohokrát podílel na živých přenosech z pustých oblastí. Místo zatmění je velice nepřístupné a zatmění je velice krátké, přesto doufáme, že se nám podaří zprostředkovat jedinečný zážitek pro mnoho zájemců v pohodlí jejich domovů.”

Logo projektu GLORIA Autor: Projekt GLORIA
Logo projektu GLORIA
Autor: Projekt GLORIA

Zatmění Slunce budeme živě přenášet ve dvou vstupech. První vstup proběhne v celkové délce pěti minut od 13:00 do 13:05 SEČ (středoevropského času) v době maxima částečného zatmění v Evropě. Druhý vstup v celkové délce 10 minut proběhne od 15:20 do 15:30 SEČ, a pokryje úplnou fázi zatmění v Keni u jezera Turkana. Navíc budou od 14:00 SEČ každou minutu pořizovány a na webu publikovány časosběrné snímky Slunce částečně zakrytého Měsícem. Živé vysílání sledujte na našem webovém portálu live.gloria-project.eu.

Pro další informace o živém přenosu, ale i o dalších aktivitách v rámci projektu GLORIA navštivte prosím náš web gloria-project.eu, nebo přímo českou stránku věnovanou tomuto zatmění Slunce gloria-project.eu/solar-eclipse-2013-cz/.

Pás totality, zatmění 3.11.2013 Autor: Projekt GLORIA
Pás totality, zatmění 3.11.2013
Autor: Projekt GLORIA

Proč si astronomové z projektu GLORIA vybrali pro přenos takto izolované místo? Vedoucí expedice, dr. Miquel Serra-Ricart, vysvětluje: „Pozorovat toto úplné zatmění Slunce je velice nesnadné, neboť pás totality, tedy oblast odkud je zatmění vidět jako úplné, se tentokrát rozkládá pouze ve střední Africe.” Pro výběr vhodného pozorovacího místa je potřeba zahrnout mnoho faktorů, samozřejmě nejen délku trvání totality, tedy úplného zatmění Slunce, ale i vhodné povětrnostní podmínky, ale i dostatek pitné vody, jídla a sjízdných cest v té které oblasti. V neposlední řadě je třeba uvážit i bezpečnost celého týmu astronomů. Pro Miquela půjde o třetí expedici za zatměním Slunce do nitra Afriky. V roce 2001 zažil úžasné ztišení zvuků džungle v průběhu dvouminutové totality v severním Zimbabwe. Dr. Miquel Serra-Ricart k tomu dodává: „V průběhu zatmění se zvířata ukládají k spánku, jako když se na krajinu snáší noc. V každém případě se proto musíme vyhnout jakýmkoli velkým predátorům, zejména lvům, které by naše přítomnost mohla vyrušit.” Miquel očekává, že toto zatmění bude obzvláště působivé, protože se Slunce nachází poblíž maxima činnosti ve svém 11letém cyklu: „Lze očekávat obzvláště krásnou a symetrickou koronu, tedy vnější atmosféru Slunce, viditelnou pouze při zatměních.”Tým pozorovatelů zatmění s sebou veze i sofistikovanou meteorologickou stanici, jejíž výsledky budou později využity pro různé výukové aktivity.

Vysvětlení vzniku zatmění Slunce  Autor: Projekt GLORIA
Vysvětlení vzniku zatmění Slunce
Autor: Projekt GLORIA

Sluneční zatmění nastává tehdy, když Měsíc prochází mezi Sluncem a Zemí, a když Měsíc částečně či úplně zakryje kotouč Slunce. Tento jev tedy nastává pouze v novu a pouze tehdy, když jsou Slunce a Měsíc při pohledu ze Země perfektně srovnány za sebou. V průběhu úplného zatmění je Slunce zcela zakryto Měsícem, v průběhu částečného či prstencového zatmění je zakryta pouze část viditelného povrchu Slunce.

Zatmění Slunce 3. listopadu 2013 je prvním zatměním Slunce v tomto roce a jedná se o takzvané hybridní sluneční zatmění, na některých částech podél dráhy zatmění bude totiž pozorovatelné jako prstencové (tedy vnější okraj Slunce bude vykukovat zpoza Měsíce), v jiných částech půjde o zatmění úplné. Z jihu Evropy bude toto zatmění pozorovatelné jako částečné, kdy maximálního zakrytí dosáhne například ve 12:30 středoevropského času ve španělské Seville, ve 12:50 ve španělské Barceloně, v 13:20 v italské Catanii a v 13:40 v Chanii v Řecku. V Evropě však bude zakryta jen malá část slunečního disku, zhruba do 20%, z území České republiky je zatmění nepozorovatelné.

Úplná fáze zatmění potrvá (na různých místech povrchu Země) celkem 2 hodiny a 14 minut (14:13 – 16:27 SEČ, tedy středoevropského času), živý přenos totality z oblasti jezera Turkana potrvá od 15:20 do 15:30 SEČ.

Do Slunce se nikdy nedívejte přímo, natož pak dalekohledem! Hrozí závažné poškození zraku! Vždy je nezbytné používat speciální pomůcky pro pozorování Slunce, například brýle, či speciální fólie na objektiv dalekohledu, popř. Je možné použít projekci na papír.

GLORIA je tříletý projekt financovaný ze 7. rámcového programu Evropské unie (FP7/2007-2012) pod číslem 283783. Projekt byl zahájen v říjnu 2011 a zahrnuje 13 institucí z 8 zemí. Více informací naleznete na gloria-project.eu/about/partners/

Obrázky z předchozích expedic najdete na adresách:

http://www.flickr.com/photos/gloriaproject/sets/72157633152723277/

http://www.flickr.com/photos/65131760@N06/sets/72157634767436442/




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »