Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Astronomové objevili enormní most mezi dvěma kolidujícími kupami galaxií

Astronomové objevili enormní most mezi dvěma kolidujícími kupami galaxií

Útvar Abell 2384 představuje dvě kolidující kupy galaxií spojené mostem horkého plynu
Autor: NASA/CXC/SAO/V. Parekh et al/ESA/XMM-Newton/NCRA/GMRT

Astronomové využívající rentgenovou družici ESA s názvem XMM-Newton a observatoř Chandra X-ray Observatory provozovanou NASA pozorovali 3 milióny světelných roků dlouhý most tvořený horkým plynem, spojující dvě kupy galaxií rozdílných hmotností ve velice specifickém systému Abell 2384; dvě kupy galaxií navzájem kolidovaly před několika stovkami miliónů roků a následně prošly jedna skrz druhou a vytvořily současnou konfiguraci.

Abell 2384 na připojeném obrázku obsahuje obří struktury, které mohou vzniknout v případě, že dojde ke kolizi dvou kup galaxií. Most přehřátého plynu je vidět na tomto kompozitním snímku v oboru rentgenového záření z observatoří Chandra X-ray Observatory a XMM-Newton (modrá barva), z rádiové emise registrované radioteleskopem Giant Metrewave Radio Telescope (červená barva) a z viditelného světla pozorovaného v rámci Digitized Sky Survey (žlutá barva). Tyto různé vlnové délky odhalily účinky výtrysku směřujícího pryč ze supermasivní černé díry v centru galaxie v jedné z kup galaxií. Výtrysk je tak mohutný, že zakřivuje tvar plynného mostu, který je dlouhý více než 3 milióny světelných roků a jeho hmotnost se odhaduje zhruba na 6 biliónů hmotností Slunce.

Uskupení Abell 2384 se nachází ve vzdálenosti přibližně 1,2 miliardy světelných roků od Země a jeho poloha se promítá do souhvězdí Kozoroha. Soustavu tvoří dvojice kup galaxií o různých hmotnostech: Abell 2384 (N) a Abell 2384 (S).

Pohled na Abell 2384 v oboru rádiového záření Autor: Giant Metrewave Radio Telescope, Indie
Pohled na Abell 2384 v oboru rádiového záření
Autor: Giant Metrewave Radio Telescope, Indie
Na základě předcházející práce astronomové odhadli celkovou hmotnost uskupení Abell 2384 na 260 biliónů hmotností Slunce. Tento údaj zahrnuje temnou hmotu, horký plyn a jednotlivé galaxie. Abell 2384 (N) a Abell 2384 (S) se srazily a následně procházely jedna skrz druhou, přitom docházelo k uvolňování proudu horkého plynu z každé kupy galaxií, což vedlo k vytvoření mimořádného mostu mezi těmito dvěma objekty.

Nová pozorování na různých vlnových délkách uskutečněná pomocí XMM-Newton a Chandra X-ray Observatory odhalila účinky výtrysku vystřelujícího daleko od supermasivní černé díry v centru galaxie v jedné z kup galaxií.

Výtrysk je tak mohutný, že vedl k zakřivení tvaru plynného mostu, jehož hmotnost představuje ekvivalent zhruba 6 biliónů slunečních hmotností. V místě kolize, kde výtrysk naráží na horký plyn ve vytvořeném mostě, astronomové objevili důkazy čela rázové vlny podobající se sonickému třesku při letu nadzvukového letadla, který může udržovat plyn v horkém stavu.

Objekty jako Abell 2384 jsou pro astronomy důležité za účelem porozumění růstu kupám galaxií,“ říká Viral Parekh se spolupracovníky ze SARAO a Rhodes University. „Počítačové simulace napovídají, že následně po takové kolizi kupy galaxií kmitají jako kyvadlo a procházejí navzájem jedna skrz druhou několikrát předtím, než splynou a vytvoří jednu velkou kupu galaxií.“

Na základě těchto počítačových simulací se astronomové domnívají, že dvě pozorované kupy galaxií v této soustavě nakonec splynou v jeden celek.

Článek byl publikován v Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] sci-news.com
[2] scitechdaily.com

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Srážka kup galaxií, Abell 2384


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »