Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Kupa galaxií El Gordo je větší

Kupa galaxií El Gordo je větší

Kupa galaxií přezdívaná El Gordo Autor: NASA, ESA a J. Jee (University of California, Davis)
Kupa galaxií přezdívaná El Gordo
Autor: NASA, ESA a J. Jee (University of California, Davis)
Hubblův kosmický dalekohled HST „zvážil“ největší známou kupu galaxií ve vzdáleném vesmíru. S konečnou platností bylo zjištěno, že dostála své přezdívce El Gordo (což ve španělštině znamená tlouštík) a je mnohem hmotnější, než se doposud předpokládalo.

Na základě velmi přesného změření, jak gravitace kupy galaxií deformuje snímky mnohem vzdálenějších objektů, astronomové vypočítali, že hmotnost této kupy musí být více než 3 biliardy (tj. 3x1015) hmotností Slunce. Data z Hubblova kosmického dalekohledu ukazují, že zmíněná kupa galaxií je zhruba o 43 % hmotnější, než udávaly dřívější odhady na základě intenzity rentgenového záření a dynamických studií této neobyčejné galaktické kupy.

„S velkou pravděpodobností se opravdu jedná o obrovský systém ve velmi mladém vesmíru,“ říká James Jee (University of California, Davis), vedoucí týmu astronomů.

Pouze nepatrná část její hmoty je soustředěna v několika stovkách galaxií, které jsou součástí kupy. Velkou část hmoty představuje horký plyn, který zaplňuje celý objem rozsáhlé kupy galaxií. Zbývající částí je skrytá hmota, nepozorovatelná forma látky, která představuje největší objem hmoty ve vesmíru.

Třebaže tak hmotné kupy galaxií byly nalezeny v okolním blízkém vesmíru, jako je například kupa galaxií pojmenovaná Bullet Cluster, žádná podobná nebyla nikdy pozorována v dávné minulosti vesmíru, kdy jeho stáří bylo zhruba poloviční vzhledem k současnému věku 13,8 miliardy roků. Astronomové se domnívají, že taková monstra jsou v mladém vesmíru vzácná, což vyplývá ze současných kosmologických modelů.

Obrovské rozměry kupy El Gordo byly poprvé popsány v lednu 2012. Astronomové odhadli její mimořádnou hmotnost na základě pozorování pomocí družice Chandra X-ray Observatory a pomocí dalekohledu VLT Evropské jižní observatoře ESO byly změřeny rychlosti galaxií. Kombinací dat byli astronomové schopni odhadnout hmotnost galaktické kupy na základě pohybu galaxií uvnitř kupy a velmi vysoké teploty horkého plynu mezi galaxiemi.

Zajímavým zjištěním bylo, že kupa galaxií (katalogové označení ACT-CL J0102-4915) vypadá, jako kdyby vznikla v důsledku gigantické kolize dvojice galaktických kup, což astronomové popsali jako „když se dvě koule vystřelené z kanónů navzájem srazí“.

Související článek: El Gordo – vzdálená obtloustlá galaktická kupa

Zdroj: hubblesite.org
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »