Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  Nový důkaz o existenci supermasivní černé díry

Nový důkaz o existenci supermasivní černé díry

1.jpg
Londýn, Velká Británie (Reuters) - Čínští vědci ve středu prohlásili, že nashromáždili důkazy ukazující na existenci supermasivní černé díry v centru naší Galaxie.

Zhi-Qiang Shen a výzkumníci v shanghaiské astronomické observatoři zachytili radiové vlny vyzařující právě z okraje záhadného objektu, známý též jako Sagittarius A, systémem deseti radiových teleskopů rozmístěných přes území Spojených států amerických.

"Tato pozorování poskytla důkazy, že Sgr A je černou dírou, protože hmota okolo je vtahována dovnitř." Takto se vyjádřil Christopher Reynolds z marylendské univerzity ve Spojených státech amerických v diskusi pro časopis.

Informoval, že další krok bude směřovat do větší hloubi bádání, které by vedlo k získání obrázku, kde by se nacházel stín okolo okraje černé díry, což by mohl být klasickým testem Einsteinovy obecné teorie relativity. Teorie předpovídá, že masivní tělesa vlivem gravitace - planety, hvězdy, nebo černé díry - ve skutečnosti zakřivují čas a prostor, který se kolem nich ohýbá.

Supermasivní černé díry se vyskytují v jádrech většiny galaxií. Jejich hmotnost se počítá na 10 až 100 miliónů hmotností Slunce. Černé díry jsou popisovány jako závěrečné stádium, kdy zvítězí gravitace nad ostatními silami. Jsou schopny pohltit materiál z okolních hvězd, a dokonce nepustí ze svého okolí ani světlo.

Astronomové se domnívají, že tato černá díra je 4 milionkrát těžší než naše Slunce. Výzkumníci v časopisu Nature informovali o domněnce, že černá díra je tak široká, jako rádius Zemské oběžné dráhy.

Zdroj: CNN




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »