Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu startu lodi Dragon SpaceX-3
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu startu lodi Dragon SpaceX-3

Start třetí operační mise Dragonu k ISS Autor: NASA
Start třetí operační mise Dragonu k ISS
Autor: NASA
V pátek 18. dubna 2014 večer jsme společně drželi palce raketě Falcon 9, která stála na rampě komplexu č. 40 na mysu Canaveral a zachmuřeně koukala na stejně tak zachmuřené nebe nad sebou. Počasí nicméně dovolilo start k ISS.

Letělo se ve 21:25 našeho času, náš přenos začal ve 20:30.

Sobota 19. dubna, 17:50

Vše ukazuje, že o osudu a stavu spodního stupně rakety Falcon se toho ještě příliš neví, nicméně zprávy, které teď máme, jsou docela optimistické.

Již záhy po včerejším startu se objevily informace, že první stupeň po svém odhození raketou necelé 3 minuty po startu ve výšce kolem 80 km dle plánu opětovně zapálil svoje motory, aby snížil dopadovou rychlost (jeho motory na kapalné palivo umožňují restart), a lidé ze SpaceX sledovali real-time video z pádu (návratu) prvního stupně. Dotyčné zprávy pustil do světa přímo startovní tým SpaceX na mysu Canaveral.

Když nyní mrkneme na webcast SpaceX, dočteme se toto:

"Data získaná díky sledovacím letounům naznačují, že přistání stupně v Atlantiku bylo dobré! Počítače prvního stupně dokonce vysílaly data ještě 8 sekund po pádu do vody, do doby, než se stupeň převrátil do horizontální polohy. Několik lodí je na cestě k němu skrze neklidné moře ..." Poměrně důležité je také to, že například 8,5 km vysoko, při rychlosti pádu Mach 1,1, stupeň téměř nerotoval, což napomáhá správné funkci motorů při brždění pádu.

Snad se tedy nevyplní chmurná slova Elona Muska (zakladatel SpaceX) ze včerejší tiskovky po startu, že je nepravděpodobné, že stupeň pád přežil v jednom kuse.

Co se týče samotného Dragonu, záhy po startu se údajně letová kontrola setkala s problémem spojeným s pohonným systémem lodi, ten byl nicméně zdárně vyřešen a loď je skrze řadu manévrů za účelem zvýšení dráhy na cestě k cíli.


Video ze včerejšího startu:

© SpaceVids.tv


21:45 Nezbývá než poděkovat za to, že jste se rozhodli strávit páteční večer s kosmonautikou a popřát jeho hezký zbytek!

21:43 Vše je úspěšně za námi, Dragon je na orbitě. TV NASA reprízuje start z různých pohledů. Záběry jsou navzdory zataženému nebi kvalitní.

21:41 Za několik minut druhý stupeň Falconu 9 ještě vypustí pět malých satelitků. Dragon to však již nezajímá, ten pokračuje k ISS, kde je očekáván v neděli, zachycen robotickou paží má být pozítří ve 13:14 SELČ.

Záběr rozevírání solárních panelů z kamery Dragonu Autor: TV NASA
Záběr rozevírání solárních panelů z kamery Dragonu
Autor: TV NASA
21:38 Solární panely jsou venku po úspěšném startu na orbit!

21:37 Právě začíná sekvence otevírání dvou solárních panelů Dragonu po odhození jejich krytů. Solární panely mají celkem rozpětí 16 a půl metru. Jejich rozevření by mělo být patrné z vysílání kamery přímo na plášti Dragonu (jestli bude dobrý příjem a TV NASA jej ukáže).

21:36 Oddělení Dragonu od horního stupně potvrzeno zhruba deset a čtvrt minuty po startu. Obě plavidla se od sebe vzdalují, aby se ještě nesrazila.

21:35 Vakuový motor Merlin horního stupně byl právě vypnut po dosažení oběžné dráhy s nejvyšším bodem 340 a nejnižším 310 km vysoko. Start je hotov! Dráha má sklon 51,6 stupně k rovníku, stejně jako ISS.

Záběr na trysku motoru horního stupně Autor: TV NASA
Záběr na trysku motoru horního stupně
Autor: TV NASA
21:33 Máme tady záběr z kamery, sledující motor druhého stupně, motor pracuje nadále bezvadně.

21:32 Motor druhého stupně pracuje dokonale.

21:31 Záběry z kamer na palubě rakety jsou dnes skutečně parádní! Vše jde jako po másle.

Animace vzdalujících se částí krytu od rakety Autor: Youtube.com
Animace vzdalujících se částí krytu od rakety
Autor: Youtube.com
21:29 Tři minuty a 25 sekund po startu, již mimo husté vrstvy atmosféry, raketa zahazuje aerodynamický kryt Dragonu.

21:28 Jen okamžik po vypnutí dvou motorů prvního stupně přestává hořet i zbylých sedm motorů Merlin ve výšce kolem 80 kilometrů a rychlosti Mach 10 (kolem 3,4 km/s). Za tři sekundy následuje rozpojení obou stupňů (šťastnou cestu domů, Jedničko!) a za další 4 vteřiny se zapaluje tentokrát již jediný motor druhého stupně.
Cesta do vesmíru pokračuje.

21:26 Minutu deset po startu letí Falcon 9 rychlostí zvuku (cca 340 m/s). O 13 sekund později dosahuje maximálního aerodynamického namáhání. Raketa je však na to stavěná a loď je pod krytem.

21:25 Start potvrzen! Ke stanici ISS po více než 13 měsících letí vyslanec SpaceX.

21:24 Aktivován řídící počítač Falconu, resp. přepnut do startovní sekvence. Po natlakování palivových nádrží se v čase T-3 vteřiny zažehne všech devět motorů prvního stupně. Nyní si prostě vychutnejme tu šou!

21:23 Slyšeli jsme finální GO ke startu ze strany SpaceX i vojenského letectva coby zástupce národní bezpečnosti! Jdem na to! Pozn.: Start lze zrušit i zlomek sekundy předem, kdyby špatně naběhly motory.

21:22 Destrukční systém, který by po startu raketu proměnil na mocný výbuch v případě ztráty kontroly nad ní, začal čerpat energii z baterií Falconu. Od rakety bylo odpojeno potrubí, které až doteď do nádrží doplňovalo vypařující se tekutý kyslík, protože se odsunula věž startovací rampy s potrubím.

21:20 Falcon 9 je obklopen dýmem, jak se mu ventily z nádrží odpařuje kapalný kyslík. Všechny systémy jsou v perfektním stavu.

21:19 Řídící počítač rakety nyní absolvuje poslední aktualizace parametrů, než za chvilku bude korigovat let 500tunové rakety s devíti zažehnutými motory v extrémních rychlostech. Falcon 9 byl po vzoru Dragonu přepnut na vlastní elektrické napájení.

21:17 Dragon jede na vlastní baterie. Zanedlouho snad budou dobity již z otevřených solárních panelů Draka ve vesmíru.
Vše je nadále výborné.

21:16 Právě otevřenými ventily palivového potrubí proudí do devíti motorů prvního stupně trocha super-mrazivého kapalného kyslíku, aby se turbočerpadla, která povedou palivo do spalovacích komor, ochladila a připravila na zážeh motorů za 9 minut.

21:15 Další krok směrem ke startu byl učiněn: právě převzaly žezlo příprav automatické počítačové systémy a veškeré zbývající předstartovní dění by měly přivést ke zdárnému konci, kterým je samotný start. Samozřejmě letoví kontroloři můžou sekvence přerušit ručně.

21:13 Máme GO ke startu od SpaceX, letový ředitel Richard Lem dokončil hlasování letové kontroly.

21:11 Za malou chvilku, 13 minut před startem, provede tým SpaceX na kosmodromu známé hlasování "GO/NO-GO" pro spuštění závěrečné sekvence příprav rakety na vzlet.
Vše jde dobře. Počasí "GO", žádné technické potíže.

Prototyp Robonauta s jeho zamýšlenými nohami Autor: Spaceflightnow.com
Prototyp Robonauta s jeho zamýšlenými nohami
Autor: Spaceflightnow.com
21:09 Náklad Dragonu: Robonaut 2, vynesený na stanici raketoplánem Discovery při jeho poslední misi v roce 2011 jako horní torzo lidského těla, dostane po příletu Dragonu nohy! Nohy, připomínající spíše druhé ruce, pomohou technikům otestovat možnosti humanoidního stroje v beztíži v jejich plné šířce. Humanoidní roboti mohou v budoucnu převzít plnění složitých či přímo nebezpečných úkolů vně stanice od astronautů ve skafandrech. Na samostatný meziplanetární výzkum se však humanoidi příliš nehodí.

21:07 I když počasí nepřeruší start, četná oblačnost kolem rampy nám asi překazí výhled na startující Falcon z pozemních kamer. Nevadí, Falcon má i kamery na svém plášti (tady ale zase kvůli mrakům neuvidíme zemský povrch).

21:06 "Matka příroda dnes poskytuje unikátní příležitost vyrazit do vesmíru", říká o spolupracujícím počasí komentátor TV NASA George Diller. Technické potíže nemáme (minimálně tedy ne takové, co by stály za řeč).

21:03 Náklad Dragonu: Vzorek buněk lidského imunitního systému (např. bílé krvinky) bude na stanici vystaven působení simulovaných nemocí a později dopraven na Zemi k analýze, jak imunita funguje v jiném prostředí.
Již dříve si vědci všimli, že astronauti se vracejí z kosmu se sníženou imunitou a rozhodí je i běžná nákaza, se kterou je průměrný zdravý člověk hned hotov. Evropské pokusy s imunitními buňkami na ISS v roce 2006 ukázaly, že důležitý gen těchto buněk přestává v beztíži fungovat. Výzkum vydatně přispěl k lepšímu pochopení funkce lidské imunity a vedl k efektivnějším metodám péče o lidi s "kulhajícím" obranným systémem či s autoimunitními chorobami (imunita útočí na vlastní tělo, které má chránit).

21:01 Start je precizně stanoven na 21:25:22 SELČ (15:25:22 místního času na východním pobřeží), na okamžik, kdy zemská rotace přinese kosmodrom do roviny oběžné dráhy ISS. Start je také naplánován tak, aby Dragon dosáhl stanice s minimální spotřebou paliva.

Řízení startu na kosmodromu Autor: TV NASA
Řízení startu na kosmodromu
Autor: TV NASA
20:58 Tým SpaceX na mysu Canaveral monitoruje veškeré parametry a připravuje se na závěrečné hlasování, zda dnes letět.

Červený salát spokojeně roste uvnitř prototypu zařízení Veggie na Zemi Autor: NASA
Červený salát spokojeně roste uvnitř prototypu zařízení Veggie na Zemi
Autor: NASA
20:55 Náklad Dragonu: Přístroj Veggie bude poskytovat světlo a živiny pro lepší pěstování rostlinek na ISS. Zahradničení na kosmické stanici pomůže připravit vlastní produkci potravy pro posádky na cestě k Marsu a nás tady dole naučí jak vypěstovat kvalitní úrodu s omezenými zdroji.

20:53 Žádné technické problémy na rampě ani v okolí, počasí je "GO" a na 60 % to tak zůstane.

20:50 Náklad Dragonu: Téměř polovinu nákladu lodi tvoří vědecká výbava (asi 1100 kg). Dva přístroje letí ve vnější nákladové kapse na zádi lodi a na stanici budou vyloženy robotickou paží a přimontovány na vnější povrch stanice. Systém OPALS otestuje možnosti mnohem rychlejšího přenosu dat na Zemi pomocí laserových paprsků (nyní se tak děje díky radiovým vlnám). Druhý vnější přístroj zase sestává ze čtyř HD kamer, které budou studovat z oběžné dráhy Zemi.

Aktuální pohled na Falcon na startu Autor: TV NASA
Aktuální pohled na Falcon na startu
Autor: TV NASA
20:49 Ještě před hodinou byly porušeny dvě meteorologická pravidla pro start kvůli blízkému dešti: pozemní hodnota statické elektřiny ve vzduchu + tvorba kupovité oblačnosti. Nyní vypadá vše OK.

20:43 Náklad Dragonu: Dračí loď vyráží k orbitální laboratoři a ve svých útrobách má téměř dvě a půl tuny užitečných věcí pro její posádku, která ji má v diáři na neděli. Až 450 kg čerstvého jídla (při předminulé misi Dragon vezl i zmrzlinu) a biologických vzorků bylo do lodi naládováno jen asi 24 hodin před startem v hangáru. Posádka stanice najde v Dragonu například nový skafandr pro výstupy ven a další podstatné věci.

20:41 Při dnešním startu se SpaceX znova pokusí o zajímavou inovaci: návrat prvního stupně rakety po odhození na Zemi za účelem znovupoužití a zlevnění kosmických cest. Více v našem článku z února.

20:38 Řídící středisko Houston dalo povolení ke startu, stanice je připravena přijmout Draka.

20:37 Dragon dnes vynese ze samotného břehu Atlantiku na cestu k orbitální stanici raketa Falcon 9, rovněž z dílny SpaceX. Raketa je dvoustupňová (SpaceX říká, že je tomu tak, aby se minimalizovalo riziko problémů při oddělování vyhořelých stupňů) a oba její stavební kameny spalují RP-1 (vysoce pročištěné palivo z ropy) a kryogenní kapalný kyslík o teplotě až -180 °C. Tankování rakety začalo dnes v 17:47 SELČ a hotovo bylo asi o 75 minut později, nicméně kapalný kyslík se vypařuje a tak je ho nutné doplňovat až do závěrečných minut příprav ke startu.
Falcon 9 je vysoký asi 68 a půl metru, v nově zalétané verzi Falcon 9 v1.1 je totiž první stupeň o 60 procent delší, avšak průměr si zachoval. Motory Merlin byly zakoupeny v Rusku.
Krásnou stránku o raketě Falcon 9 má SpaceX.

20:34 Technické potíže hlášeny nemáme, počasí dává zelenou, vše směřuje ke startu přeci jen dnes!

20:33 Co se týče předpovědi počasí, zdá se, že nebude nakonec tak zle. Počasí se zřejmě umoudřilo, šance dobrých podmínek v čase startu je teď plných 60 procent! Déšť a bouře vyklidily pole a meteorologové jsou optimističtí, že se do startu již nevrátí zpět do okolí rampy.

20:30 Vítejte u dnešního startu lodi Dragon k ISS!

Zdroje:




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »