Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Jarní seminář o zpracování dat proměnných hvězd 2019

Jarní seminář o zpracování dat proměnných hvězd 2019

Zpracování světelných křivek v programu SILICUPS
Autor: Pavel Cagaš

Semináře o zpracovávání dat proměnných hvězd pořádné SPHE ČAS zpět získávají svou jarní tradici. Letos se opět vracíme na Astronomický Ústav AV ČR, který se nachází na okraji malebné vesničky Ondřejov kousek za Prahou. I v letošním roce bude seminář, který proběhne od 24. - 26. 5. 2019 kombinovaný s workshopem a zaměříme se na zpracování dat a ukázky postupů užitečných zejména pro zkušenější a pokročilé pozorovatele proměnných hvězd a exoplanet.

Seminář je vhodný zejména pro pozorovatele, kteří již nějaká vlastní data napozorovali a chtějí se dozvědět o dalších možnostech a postupech zpracování, ale také pro studenty astronomie a nadšence, kteří si rádi osvojují nové znalosti. Program semináře se budeme snažit přizpůsobit, jako v minulých letech, zájmům účastníků.
 

Témata a program semináře

Miloslav Zejda přednáší na semináři v Ondřejově Autor: Martin Mašek
Miloslav Zejda přednáší na semináři v Ondřejově
Autor: Martin Mašek
Program semináře bude založen na tématech ve Vašich přihláškách. Termín pro poslední příjetí přednášek je stanoven na 1. 5. 2019. Ostatní účastníci mohou svou přihlášku zaslat až do 20. 5. 2019. Nicméně sledujte i kapacitu volného ubytování. 
 

Dosud přislíbené příspěvky:

  • Program Silicups v2 (P. Cagaš)
  • Nový portál v3.astro.cz (L. Brát)
  • Program Předpovědi v2 (J. Juryšek)
Vlastní příspěvky účastníků jsou vítány! Na rozdíl od tradiční listopadové konference SPHE jsou zde spíše preferovány techničtější příspěvky a interaktivní představení vlastních postupů zpracování, spojené s diskuzí. 
 
Anotace k jednotlivým přednáškám a ukázkám budou zveřejňována průběžně. Kompletní program by měl být znám do 5. 5. 2019. 
 

Doplňkový program

Pozorování a exkurze
Možnosti pozorování a exkurzí na ondřejovských dalekohledech budou prozkoumány a doplněny asap. 
 
Večerní opékání/grilování
Tradičně proběhne v sobotu opékání či grilování. Protože u ohniště nejsou místa k sezení, dovezte si prosím buď vlastní kempingovou židličku nebo alumatku. Hudební nástroje vítány! 
 

Praktické informace

Přihlášky

  •  Přihlašovat se můžete ZDE pomocí online formuláře
Deadline přihlášek pro účastníky, kteří budou chtít vystoupit s vlastním příspěvkem, je 1. 5. 2019. Konečný termín pro příjem přihlášek je 20. 5. 2019
 
Cena
150 Kč členové SPHE ČAS, 200 Kč nečlenové. Platba poplatku a ubytování proběhne na místě.  
 
Ubytování
Stejně jako během minulého ročníku, bude pro účastníky nabídnuto několik typů ubytování. 
 
  • Spacák v seminární místnosti: Přespání je zdarma. V budově je jen jedna sprcha a toaleta.
  • Vila Leonora: Dvoulůžkový pokoj se sprchou, WC a kuchyňkou, 320 Kč/os/noc. A čtyřlůžkový pokoj se sprchou, WC a kuchyňkou, 320 Kč/os/noc. 
  • Ubytovna (panelák): Jednolůžkový pokoj/byt. Cena 320 Kč/os/noc. 
  • Penziony: Přímo v Ondřejově se bohužel nenachází žádný penzion. Účastníci si musí sami zařídit ubytování v některém z penzionů okolních obcí, viz okolní penziony.

 

Praotec Čech Autor: Martin Mašek
Praotec Čech
Autor: Martin Mašek
Stravování

Občerstvení semináře bývá realizováno stylem “co kdo přinese na stůl”. Organizátoři zajišťují drobné občerstvení, kávu/čaj, točenou malinovku a balenou vodu. Na sobotní večer SPHE zajistí také špekáčky/hermelíny pro grilování či opékání. K dobré náladě přispěje i český pivovar či lahodný Znovín. V seminární místnosti je možno využít skromnou kuchyňku (vařič, lednice), ale pro jistotu si nádobí vezměte vlastní (hrneček, talíř, příbor). K dispozici by měly být plastové kelímky, plastové lžičky a pár hrnců. Obědy a večeře jsou často organizovány kolektivně (restaurace, donáška pizzy). 
 
Přímo v Ondřejově na náměstí se nacházejí obchody s potravinami naproti zastávky Ondřejov-náměstí.
  • Potraviny Flop: Pátek otevřeno do 17:00, Sobota do 11:30, Neděle zavřeno.
  • Večerka (vietnamská): Pátek otevřeno do 19:00, Sobota a neděle 7:00-17:00.
Na ondřejovském náměstí je také možné využít oblíbenou restauraci Pietro a v nedalekých Hrusicích (pár minut autem) se nachází tématická restaurace U Sejků ve stylu Ladových obrázků.  
 

Doprava

Seminář se bude konat v seminární místnosti AÚ, která se nachází v blízkosti 65 cm dalekohledu (viz plánek - budova 23). GPS souřadnice (49°54'55.924"N, 14°46'47.105"E) či mapa. 
 
Autem: 
Parkování je možné přímo u seminární místnosti (cca 10 parkovacích míst). Kdo se nevleze, bude dostupné parkoviště u kopule 2-m dalekohledu (cca 200 m od seminární místnosti). 
 
Hromadná doprava:
V zásadě jsou dvě vhodné možnosti:
  1. Pokud  přijedete na Hlavní nádraží v Praze vlakem, můžete pokračovat vlakem do Strančic (cesta trvá zhruba 35 minut).Dále autobusovou linkou č. 490 (směr Stříbrná Skalice) zhruba půlhodinu na zastávku Ondřejov náměstí. Novinka: Nově funguje i zastávka Ondřejov, Dlážděná (na znamení). Je to výš a blíž!
  2. Z hlavního nádraží v Praze či aut. nádraží na Florenci je metrem C do stanice Háje, odkud jede autobus 383 přímo do Ondřejova. Nejblíže AÚ je zastávka Ondřejov, U Pily (na znamení), ale v případě, že budete potřebovat do obchodu, vystupte raději až na Ondřejov, náměstí. Dále pokračujte pěšky pořád do kopce ve směru ukazatelů “Astronomický ústav AV ČR”. 
Obě trasy vyjdou cenově stejně - koupíte si jízdenku 7 pásem za 54,- Kč. Jízdenka se dá použít rovněž na vlak z Hl. nádraží do Strančic. Stejná cena (1 jízdenka - 7 pásem/54,- Kč) bude i v kombinaci metro + autobus z Hájů do Ondřejova.
 
Na kole:
Ondřejovem prochází pěkné cyklotrasy Ladova kraje. Mapa.
 

Kontakt

Srdečně se na všechny zájemce těší,
K. Hoňková a výkonný výbor SPHE ČAS
Mobil: +420 604 379 886 (Pokud to nevezmu, volejte opakovaně, či lépe napište SMS a zavolám pět.)
E-mail: katerina.honkova@astronomie.cz
 
Účastníci semináře 2018 Autor: Martin Mašek
Účastníci semináře 2018
Autor: Martin Mašek

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Proměnná hvězda, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »