Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přijeďte na 54. konferenci o výzkumu proměnných hvězd

Přijeďte na 54. konferenci o výzkumu proměnných hvězd

Vizualizace zářivé modré proměnné hvězdy v Kinmanově trpasličí galaxii, jak mohla vypadat před svým záhadným zmizením.
Autor: ESO/L. Calçada

Tato konference je nejvýznamnější proměnářské setkání pořádané Sekcí proměnných hvězd a exoplanet ČAS v tradicí již mnoho desítek let. V letošním roce konferenci opět otevřeme Studentskou sekcí, která bude mít soutěžní charakter a je určena pro studenty VŠ a SŠ.  Konference se koná v termínu 25. - 27. listopadu 2022 v Planetáriu Ostrava.

Cílem našich konferencí bylo vždy vytvářet vazby mezi profesionálními astronomy a astronomy amatéry působícími na poli výzkumu proměnných hvězd a exoplanet. Dalším z úkolů této konference je rozvíjet nadšení u budoucích studentů astronomie a astrofyziky. Každoročně jsou prezentovány zejména přehledové přednášky profesionálů, výzkumné práce studentů astrofyziky o aktuálních tématech v oboru a své místo dostávají i amatérští astronomové s cennými výsledky svých pozorování.

V neposlední řadě SPHE ČAS navazuje zahraniční spoluprace a původně národní konference tak mívá i výrazný mezinárodní charakter. Na konferenci bude zařazeno několik zahraničních bloků, případně diskuzních panelů.

Konference bude po úspěšném loňském ročníku hybridní a dostupná bude také účastníkům online.

Příspěvky, které zazní na konferenci, budou vydány jako sborník v Open European Journal on Varible Stars se zajištěnou indexací příspěvků v databázi SIMBAD a Smithsonian/NASA's ADS. Záznamy přednášek budou zveřejněny i na YouTube kanále SPHE ČAS. Zpětně v programu zveřejněném na webu budou k dispozici i odkazy na prezentace.

Spoluorganizátorem akce je Ostravská pobočka ČAS a Planetárium Ostrava, které poskytlo skvělé prostory pro konání konference a technické vybavení. Konference je také součástí letošního festivalu Czech Space Week.

Místo a čas

Adresa: K Planetáru 502, Ostrava-Krásné Pole

Čas: pátek 25. listopadu 2022 od 16:00 až neděle 27. listopadu 2022 do cca 12:00.

Online konference bude streamována přes Zoom. Online účastníkům přijdou odkazy na připojení na konferenci pár dní předem konáním akce.

54. konference SPHE Autor: SPHE
54. konference SPHE
Autor: SPHE

Program konferecne

Program konference je již zveřejněn na webu konference. Tam naleznete více podrobností.

Konferenční poplatky

  •     Konferenční poplatky budou hrazeny předem na bankovní účet SPHE ČAS. Podklady k platbě budou rozesílány v polovině listopadu 2022 Petrem Mrňákem. V případě Vaší neúčasti bude poplatek navrácen v plné výši.
  •     Zájem o vystavení daňového dokladu avizujte rovnou v přihlášce uvedením afiliace/organizace.
  •     V ceně konferenčního poplatku je zahrnut především catering během konference, páteční welcome-drink, sobotní oběd a další materiály spojené s konferencí.
  •     Účast na společenském večeru je dobrovolná a hradí se zvlášť.
  •     Aktivním účastníkům, kteří nemají účast na konferenci vedenou jako pracovní cestu hrazenou zaměstnavatelem, bude možno vyplatit cestovní náklady. Zájemci nechť se hlásí u hospodáře Igora Stojanova.


Cena při osobní účasti:

  •     500 Kč členové SPHE ČAS
  •     200 Kč studenti středních škol; studenti VŠ v oboru astronomie/astrofyziky
  •     650 Kč ostatní / nečlenové SPHE ČAS
  • + 350 Kč příplatek za účast na společenském večeru


Cena online účasti:

  •     300 Kč


Stravování

V průběhu celé konference je zajištěno stravování formou cateringu. V pátek večer proběhne Welcome drink. V sobotu bude pro účastníky zajištěn oběd (je součástí konf. poplatku). Večer proběhne sobotní společenský večer, který je dobrovolný a hradí se zvlášť. V neděli bude zajištěno pouze občerstvení během dopoledne.

Ubytování

Účastníci si ubytování zajišťují sami. V blízké vzdálenosti od Planetária Ostrava je možné využít tyto účastníky prověřené ubytování.

  • koleje VŠB (Hotel Garni)
  • penzion Dukát
  • penzion Motýlek

Přihlášky

Přihlášky podávejte přes formulář ZDE. Přihlašování pasivních účastníků je možné do 18. 11. 2022. Příjem aktivních účastníků je již uzavřen.

Kontakty

  • Kateřina Hoňková, předsedkyně Sekce proměnných hvězd a exoplanet: katerina.honkova@astronomie.cz

Společná fotografie účastníků 51. konference v Ostravě Autor: Martin Mašek
Společná fotografie účastníků 51. konference v Ostravě
Autor: Martin Mašek

 



Převzato: Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Sekce proměnných hvězd a exoplanet, Konference SPHE


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »