Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  Jarní seminář pro pozorovatele proměnných hvězd “Z kopulí proměnářů”

Jarní seminář pro pozorovatele proměnných hvězd “Z kopulí proměnářů”

Přednáška na jarním semináři Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet

Jarní semináře pořádané SPHE ČAS mají svou dlouholetou tradici. V posledních letech se konaly v Ondřejově a byly zaměřené na možnosti různorodého zpracování dat. V letošním roce měníme nejen místo, ale lehce pozměníme i zaměření. Poprvé se sejdeme v Havlíčkově Brodě, kde se na ZŠ Nuselská nachází moderně vybavené Přírodovědné centrum s planetáriem. Seminář proběhne ve dnech 15. - 17. 5. 2020.

Seminář budeme letos koncipovat jako moderovanou besedu s přednáškami, které se budou převážně týkat pozorovacích stanovišť a jejich technických řešení. Název semináře “Z kopulí proměnářů” navazuje na pozastavený stejnojmenný článkový cyklus a zároveň je předstupněm v jeho pokračování. Důraz budeme věnovat nejen způsobu vzdáleně řízených pozorování, ale prostor dostanou i pozorování in situ na balkonech či terasách, pozorování s přenosnými montážemi a netradiční ovládání v kopulích hvězdáren. 

Kdy: Víkend 15. - 17. 5. 2020
Kde: Přírodovědné centrum a planetárium ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě

Seminář SPHE Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Seminář SPHE
Autor: Sekce proměnných hvězd a exoplanet
Přednášky či lépe ukázky i z jiných témat (například zpracování dat, novinky v oboru) jsou také vítány!

Bude se jednat o víkend plný technické inspirace a představením toho, co lze uvedenými sestavami pozorovat a jaké jsou hlavní cíle pozorovatelů. Velmi přínosné budou i praktické ukázky pozorovacích setupů či technologií. 

Program semináře bude založen na Vašich PŘIHLÁŠKÁCH, které prosím zasílejte do 3. 5. 2020 v případě, že máte v plánu představit Váš příspěvek. 

Ostatní účastníci mohou svou přihlášku zaslat až do 10. 5. 2020. 

Doplňkový program


Pozorování a exkurze
Možnosti pozorování na terase Přírodovědného centra, exkurze v Planetáriu budou domluveny. 

Večerní grilování a posezení
Tradičně proběhne v sobotu (a možná i v pátek) grilování masa s ochutnávkou vybraných vín či pivních moků. 

Praktické informace

Přihlášky 
ZDE - Konečný termín pro příjem přihlášek je 3. 5. 2020 pro aktivní účastníky a 10. 5. 2020 pro pasivní účastníky. 

Cena
200 Kč, platba poplatku proběhne na místě. 

Ubytování
Pro účastníky je možnost přespání zdarma ve spacáku v tělocvičně nedalekého gymnázia (< 1 km), kde jsou k dispozici sprchy a toalety.

Ostatní účastníci si mohou zvolit z nedalekých penzionů či AirBnb

Stravování
Občerstvení semináře bývá realizováno stylem “co kdo přinese na stůl”. Organizátoři z vybraného poplatku zajišťují občerstvení v průběhu semináře, kávu/čaj, balené vody či džusy. Na sobotní večer zajistíme také maso/vegetariánské varianty pro elektrické grilování. K dobré náladě bude k dispozici i český pivovar či lahodný Znovín. Nádobí si vezměte, prosím, vlastní (hrneček, talíř, příbor), abychom minimalizovali jednorázový odpad. 

Sobotní oběd a páteční večeře budou ještě upřesněny, ale bývají v režii účastníků, případně jako organizovaná akce. 

Parkování
Parkovat se dá na příjezdové cestě k Přírodovědnému centru a ti, kteří budou spát v tělocvičně gymnázia, budou moci parkovat přímo v areálu gymnázia. 
Kontakt

Srdečně se na všechny zájemce těší,
K. Hoňková a výkonný výbor SPHE ČAS
Mobil: +420 604 379 886 (Pokud Vám hovor nevezmu, napište spíše SMS a zavolám vám zpět. Cizí čísla málokdy vezmu.)
E-mail: katerina.honkova@astronomie.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Sekce proměnných hvězd a exoplanet



O autorovi

Kateřina Hoňková

Kateřina Hoňková

Mgr. Kateřina Hoňková (*1989 v Ostravě) se začala věnovat astronomii na Hvězdárně a planetáriu Johanna Palisy v Ostravě. Po několikaletých zkušenostech s pozorováním zákrytových dvojhvězd a fyzických hvězd typu Mira Ceti na tamní hvězdárně svou pozornost upřela zejména na zpracovávání fotometrických dat z robotického dalekohledu FRAM umístěného v Argentině. V současné době provází pozorováním pro veřejnost na ostravské hvězdárně, je členkou výkonného výboru Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS a jako vedoucí CCD skupiny na každoroční Astronomické expedici v Úpici se podílí na praktické výuce pozorování pro zájemce o studium proměnných hvězd. Profesně se zabývá výzkumem na pomezí oborů genetické toxikologie a molekulární biologie v Ústavu experimentální medicíny AV ČR v Praze.

Štítky: Seminář SPHE, Sekce proměnných hvězd a exoplanet


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »