Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  50 let kosmonautiky a Světový kosmický týden 2007 na vsetínské hvězdárně

50 let kosmonautiky a Světový kosmický týden 2007 na vsetínské hvězdárně

Poster Světového kosmického týdne 2007
Poster Světového kosmického týdne 2007
Stejně jako v minulých letech, tak i letos, se vsetínská hvězdárna rozhodla zapojit do oslav Světového kosmického týdne (World Space Week). Toho se hvězdárna zúčastní již pošesté a ani letos nebude chybět program plný zajímavých přednášek a pozorování noční oblohy. Ročník 2007 je však něčím výjimečný – 4. října to bude přesně 50 let od doby, kdy Sovětský svaz vypustil první umělou družici světa Sputnik. Začala tak kosmická éra lidstva a pro nás to je důvod toho patřičně využít k popularizaci kosmonautiky mezi nejširší veřejností.

Připomeňme, ještě než si přiblížíme letošní program, co to vlastně je onen Světový kosmický týden. Jedná se o sedm dní ohraničených daty 4. a 10. října, což jsou významná data světové kosmonautiky. Dne 4. října 1957 byl z kosmodromu Bajkonur vypuštěn již zmiňovaný Sputnik a o 10 let později, 10. října 1967, došlo k uzavření Mezinárodní úmluvy o mírovém využití kosmického prostoru. Hlavním úkolem Světového kosmického týdne je informovat širokou veřejnost o pokrocích a objevech ve využití vesmíru a především přivést mládež k jeho poznávání. Zastřešujícím tématem letošního ročníku je jak jinak než 50 Years In Space (50 let ve vesmíru).

Vsetínská hvězdárna připravila bohatý program trvající od začátku září až do poloviny října. Vše začne již v sobotu 1. září 2007, kdy bude v Galerii Gratis vsetínského zámku otevřena výstava 50 let kosmonautiky. Slavnostní zahájení bude v 16:00 a o hodinu později pronese úvodní slovo k letošnímu jubileu kosmonautiky Michal Václavík v přednášce příznačně nazvané 50 let kosmonautiky. Tato přednáška se uskuteční v Mramorovém sále vsetínského zámku, ostatní již budou probíhat tradičně na hvězdárně a nebude jich letos rozhodně málo. Každý pátek v měsíci září se bude od 18:00 v přednáškovém sále vsetínské hvězdárny konat cyklus přednášek na kosmonautická témata. Bude se jednat o příspěvky s názvy Slunce z kosmického prostoru, Rekordy a zajímavosti pilotovaných letů, Space Shuttle – chlouba americké kosmonautiky a Historie výzkumu malých těles sluneční soustavy. Podrobnosti k jednotlivým přednáškám včetně abstraktu jsou uvedeny v závěru tohoto článku. Po skončení přednášky bude vždy následovat večerní astronomické pozorování noční oblohy, letos bohužel ochuzené o přelety Mezinárodní kosmické stanice ISS, která bude viditelná na ranní obloze.

V říjnu vypukne oslava 50 let kosmonautiky uspořádáním Světového kosmického týdne na vsetínské hvězdárně. Program začne ve středu 3. října 2007 přednáškami Být první aneb závody v dobývání vesmíru a Cíl: Venuše a Mars. Začátek první přednášky je stanoven na 17:00, druhé pak na 18:30. Ve čtvrtek bude ve stejných časech pořádána dvojice přednášek nazvaných Apollo I – příprava letu na Měsíc a Kosmické rakety aneb cesta do vesmíru otevřena. Páteční program zahájí druhý díl lunární přednášky s názvem Apollo II – lidé na Měsíci a na závěr celého programu je připraven příspěvek Kosmické katastrofy aneb let se nezdařil. Stejně jako v září, budou i v říjnu po skončení přednášek probíhat astronomická pozorování a ISS opět nebude přát pozorovatelům, neboť bude prolétat navečer.

Všechny minulé ročníky Světového kosmického týdne konaného na Hvězdárně Vsetín byly bez vstupného a jinak tomu nebude ani letos. Návštěvník bude mít šanci navštívit a prohlédnout si výstavu, vyslechnout 11 přednášek a pokud mu bude přát štěstí, tak si odnést i malou pozornost. A to vše zdarma, což je unikátní služba, kterou jen tak někdo neposkytuje! Těšíme se na vaši návštěvu a přejeme vám příjemné chvíle strávené při objevování krásné vědy jakou je kosmonautika.

Program na Zámku Vsetín (MRV Vsetín)

Sobota 1. září 2007

* 16:00 hodin – slavnostní zahájení výstavy 50 let kosmonautiky v Galerii Gratis
* 17:00 hodin – přednáška 50 let kosmonautiky (Michal Václavík) v mramorovém sále

Cyklus pátečních přednášek (začátek vždy v 18:00 hodin)

* 7. září 2007 – Slunce z kosmického prostoru (Jiří Srba)
* 14. září 2007 – Rekordy a zajímavosti pilotovaných letů (Pavel Svozil)
* 21. září 2007 – Space Shuttle – chlouba americké kosmonautiky (Michal Václavík)
* 28. září 2007 – Historie výzkumu malých těles sluneční soustavy (Jiří Srba)

Světový kosmický týden 2007 (3. - 5. října 2007)

Středa 3. října 2007

* 17:00 hodin – Být první aneb závody v dobývání vesmíru (Pavel Svozil)
* 18:30 hodin – Cíl: Venuše a Mars (Jiří Srba)

Čtvrtek 4. října 2007

* 17:00 hodin – Apollo I – příprava letu na Měsíc (Martin Zapletal)
* 18:30 hodin – Kosmické rakety aneb cesta do vesmíru otevřena (Michal Václavík)

Pátek 5. října 2007

* 17:00 hodin – Apollo II – lidé na Měsíci (Martin Zapletal)
* 18:30 hodin – Kosmické katastrofy aneb let se nezdařil (Michal Václavík)

Na všechny akce konané v rámci oslav 50 let kosmonautiky a Světového kosmického týdne je vstup ZDARMA! V případě dotazu kontaktujte Hvězdárnu Vsetín na e-mailu info@hvezdarna-vsetin.cz nebo na telefonním čísle 571 411 819.

Více informací včetně abstraktů k přednáškám naleznete na stránkách Hvězdárny Vsetín.




O autorovi

Michal Václavík

Michal Václavík

Michal Václavík (*1985) studoval na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Od roku 2007 spolupracuje s Fakultou strojní ČVUT na výuce předmětů Základy kosmonautiky, Kosmický prostor, Nosiče a družice a Kosmické systémy. V roce 2004 se stal zakládajícím členem Kosmo Klubu, který sdružuje profesionální i amatérské zájemce o kosmonautiku nejenom z České republiky. Od roku 2008 pracuje v České kosmické kanceláři a věnuje se oblastem výzkumu v podmínkách mikrogravitace, průzkumu sluneční soustavy a kosmické vědě. Od roku 2009 je českým zástupcem v tematických výborech Evropské kosmické agentury. Působil také jako poradce v OSN a podílí se na rozvoji iniciativy HSTI. V roce 2013 se stal členem Evropské asociace pro výzkum v podmínkách nízké gravitace (ELGRA).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »