Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Lynx X-Ray Observatory

Lynx X-Ray Observatory

Kresba předpokládané rentgenové observatoře Lynx X-Ray Observatory
Autor: Lynx Study Team

Kosmická observatoř Lynx X-Ray Observatory, koncipovaná pracovníky Center for Astrophysics (CfA), je zahrnuta v nové sérii budoucích výkonných dalekohledů. Pro třetí desetiletí tohoto století průzkumu vesmíru v oboru astronomie a astrofyziky byla doporučena nová série tří velkých observatoří – neboli kosmických teleskopů – jako vrcholná národní priorita pro budoucí kosmickou astrofyziku. Zaměří se především na oblast rentgenového záření.

Součástí této vize je i rentgenový kosmický dalekohled Lynx X-Ray Observatory. Více než 70 vědců a inženýrů z Center for Astrophysics ve spolupráci s vědeckými pracovníky dvou center NASA, desítek univerzit a několika letecko-kosmických firem vyhodnotily definici vědeckých cílů, vytvořily koncept jeho konstrukce a práce na klíčových technologiích.

Kosmická observatoř Lynx bude mimořádně vylepšená v porovnání s jejím předchůdcem – observatoří Chandra X-Ray Observatory,“ říká Alexey Vikhlinin, předseda týmu pro vědu a technologie observatoře Lynx a astronom na CfA. „To umožní zprostředkovat 100krát až 1000krát lepší zdokonalení v klíčových oblastech, jako je citlivost pro detekci a lokalizování slabých zdrojů, stejně tak ve spektroskopii s vysokým rozlišením k měření rozložení energie u objektů v rozsahu od blízkých hvězd až po vzdálené kvasary. Observatoř Lynx umožní dosáhnout jednoho z největších výkonů v historii astronomie.“

Rentgenové záření (záření X) není viditelné pouhým okem, avšak může být studováno speciálně zkonstruovanými dalekohledy vybavenými kamerami. Vzhledem k astronomickým zdrojům nemůže být rentgenové záření detekováno ze zemského povrchu, protože je absorbováno atmosférou Země. K překonání těchto nesnází se bude teleskop Lynx nacházet přibližně 1,5 miliónu kilometrů od Země a při pohledu z naší planety bude zdánlivě kroužit kolem Slunce.

Lynx X-Ray Observatory bude náležet všem astronomům a přispěje tak k převratným objevům ve vesmíru,“ říká Harvey Tananbaum, astronom na CfA, který se spolupodílel na návrhu současné rentgenové družice Chandra X-Ray Observatory.

Lynx pomůže odhalit neviditelné rentgenové zdroje ve vesmíru,“ říká Grant Tremblay, astronom na CfA a člen koncepčního studijního týmu pro observatoř Lynx. „Bude hrát roli jako nepostradatelný významný prvek, který znásobí trojici observatoří, které budou dokonalejší při společném pozorování, než by mohly být při nezávislém samostatném výzkumu.“

Lynx naváže na pozorování rentgenové observatoře Chandra X-Ray Observatory a bude spolupracovat s evropskou družicí Athena, jejíž start je naplánován na rok 2031. Lynx bude schopen proniknout do minulosti až do epochy reionizace a detekovat rentgenové záření černých děr nacházejících se v prvních vytvořených galaxiích.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] scitechdaily.com
[2] msfc.nasa.gov

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Lynx X-Ray Observatory


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »