Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Ohrožení Mysu Kennnedy se snižuje - snad

Ohrožení Mysu Kennnedy se snižuje - snad

ivan4-sm.jpg
ivan12ksc1.jpg
Po zásahu Kennedyho vesmírného střediska (KSC) hurikánem Frances má vedení NASA obavy z přicházejícího hurikánu Ivan. Ten by při přímém zásahu mohl na poškozených budovách KSC napáchat obrovské škody nebo dokonce zpomalit či na určitou dobu zcela zastavit lety z tohoto střediska.

Hurikán Ivan, který zatím pustošil ostrovy v jižním Karibiku, se blíží ke Kubě, přes jejíž západní část projde během pondělí. Rychlost větru v něm přesahuje 250 km/h a tak se Ivan řadí do nejnebezpečnější kategorie 5. Zatím sice postihl pouze menší ostrovy, ale i tak už stačil zabít nejméně 16 lidí na Grenadě a Jamajce. Podle zatím neověřených zpráv je možné, že během neděle vzrostl počet jeho obětí až na 50.

Rozdíl mezi starší a novější předpovědí pohybu hurikánu však dává naději, že Kennedyho vesmírné středisko (KSC) na Floridě nebude podruhé v krátké době znovu devastováno hurikánem v plné jeho síle.

Na levém obrázku je pětidenní předpověď pohybu hurikánu Ivan z 10.září, na pravém pak upřesněná předpověď z 12.září. Zdá se, že dráha středu hurikánu se bude odklánět oproti původním předpokladům více směrem k západu. Ještě v pátek to vypadalo tak, že oko hurikánu zasáhne přímo západní pobřeží Floridy. To by mohlo pro KSC znamenat opravdu vážný problém.

Protože rychlost postupu hurikánu se mění zejména nad pevninou, bude záležet na tom, kudy přejde před Kubu. Na úroveň Floridy se tak hurikán nedostane dříve než v úterý pozdě večer našeho času. V průběhu středy by tedy mohl zasáhnout i KSC.

Ani podle nové předpovědi není ještě zcela vyhráno. I na okraji zóny se může rychlost větru v nárazech pohybovat nad 100 km/h. U poškozených budov by i taková rychlost mohla znamenat další ničení. Středa tedy zřejmě rozhodne. Nové zpřesňující předpovědi lze nalézt na stránkách NOAA.

Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »