Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Zhroucené kaňony na Marsu

Zhroucené kaňony na Marsu

coprates_banner.jpg
Záhadná krása mimozemských krajin nepřestává člověka lákat. Mars Express Orbiter nabízí stále nové a nové obrazy podivných geologických formací, třeba v největším kaňonu naší sluneční soustavy, Valles Marineris. Střed a východní části oblasti ukazuje sbírku zhroucených struktur podél příkrých kaňonových svahů.

Snímky byly pořízeny stereo kamerou s vysokými rozlišením (HRSC) na palubě sondy Evropské kosmické agentury a ukazují detailní strukturu Coprates Catena, jižní části Valles Marineris.

Coprates Catena je řetěz zhroucených struktur, které běží paralelu s hlavní údolním Coprates Chasma. Tyto zhroucené struktury jsou asi 2500 a 3000 metrů hluboké, což je daleko méně než u hlavního údolí s hloubkou až 8000 metrů. Řetěz údolí nemá, na rozdíl od hlavního údolí, žádné spojení s nížinnými rovinami. To signalizuje, že jejich původ je výhradně v roztažení nebo zhroucení povrchu, případně vymletím podložní materiálu např. vodou nebo ledem. Na dně údolí jsou jasnější vrstvy, které by mohly být materiálem stejného složení, který je vidět v jiných částech Valles Marineris, kde byly zjištěny spektrometrem OMEGA sulfáty.

map_coprates.jpg
Rozlišení obrazu bylo sníženo pro použití na internetu. Barevný obrázek byl zpracován z vertikálního pohledu a tři barvonosných kanály. Perspektivní snímky byly vypočítány z digitálního terénního modelu odvozeného ze stereo kanálů.

Valles Marineris je jedna z nejvíce studovaných oblastí na Marsu. Kaňonový systém je nejspíše nejvýznamnější klíč ke zjištění geologické historie této planety. Výzkum sedimentární hornin a produktů eroze může také poskytnout významnější náhledy na vývoj podnebí planety. Může také poskytnout nové náhledy na geologii Marsu. To povede k nové, přesněji rekonstrukci marťanské geologické historie.

Zdroj: ESA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »