Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Dalekohledy na Mauna Kea

Dalekohledy na Mauna Kea

mko5.jpg
Pokud v současné době uslyšíte o novém objevu v astronomii vykonaném pozemním přístrojem, ve značném procentu případů se bude jednat o objev pořízený některým z přístrojů umístěných na vrcholu Mauna Kea.

map_summitc.jpg
Vrchol Havajské sopky Mauna Kea je dnes jednou z nejmocnějších astronomickou observatoří světa. Pracuje zde 13 teleskopů, které postavilo a spolufinancuje 11 národů. Společná optická síla těchto dalekohledů je asi 15x větší než dalekohledu na Mount Palomar a 60x větší než Hubblova kosmického dalekohledu. Výstavba tohoto unikátního soustředění nejvyspělejší pozemské astronomické techniky započala v 60. letech minulého století. Havajská univerzita si na vrcholu pronajala 4 km okruh okolo dalekohledu UH 2,2m (třetí kopule zleva, obrázek si zvětšete) a získala tak prakticky všechen dostupný prostor v nadmořské výšce 3.700 m a výše.

Dalekohledy se tak dostaly do unikátního a čistého prostředí nad většinou oblačnosti. Teplota kolísá jen málo, minimální noční teploty zde v zimě dosahují jen asi -4°C (přes den pak +4°C), letní teploty se pohybují maximálně okolo +15°C přes den, v noci však může být i na nule.  Atmosférický tlak zde dosahuje jen 40% tlaku při hladině moře. Výhodná je také nízká průměrná vlhkost vzduchu, která je důležitá pro infračervená pozorování.

Optické / Infračervené

UH 0.6m UH 0.6-m telescope 0.6m   University of Hawaii 1968
UH 2.2m UH 2.2-m telescope 2.2m   University of Hawaii 1970
IRTF NASA Infrared Telescope Facility 3.0m   NASA 1979
CFHT Canada-France-Hawaii Telescope 3.6m   Canada/France/UH 1979
UKIRT United Kingdom Infrared Telescope 3.8m   United Kingdom 1979
Keck I W. M. Keck Observatory 10m   Caltech/University of  California 1992
Keck II W. M. Keck Observatory 10m   Caltech/University of  California 1996
Subaru Subaru Telescope 8.3m   Japan 1999
Gemini Gemini Northern Telescope 8.1m   USA/UK/ Canada/Argentina/Australia/Brazil/Chile 1999

Submillimetrové

CSO Caltech Submillimeter Observatory
10.4m
  Caltech/NSF 1987
JCMT James Clerk Maxwell Telescope
15m
  UK/Canada/Netherlands 1987
SMA Submillimeter Array
8x6m
  Smithsonian Astrophysical Observatory/Taiwan 2002

Radiové

VLBA Very Long Baseline Array
25m
  NRAO/AUI/NSF

1992

Velikosti zrcadel

mr_mirror2.jpg
Tento obrázek (lze zvětšit) ukazuje vzájemné poměry velikostí zrcadel optických a infračervených dalekohledů umístěných na vrcholu Mauna Kea.

Jen pro srovnání, Hubble Space Telescope má podobnou velikost zrcadla jako UH 2,2 metrový dalekohled, druhý nejmenší dalekohled na vrcholu hory

Zdroj: Havajská univerzita
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »