Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  První odhady přínosu průletu sondy Cassini okolo Titanu

První odhady přínosu průletu sondy Cassini okolo Titanu

Podle stále ještě předběžných rozborů z úvodní prohlídky snímků odeslaných sondou Cassini z blízkého průletu okolo měsíce Titan vyplývají následující zjištění.

  • zatím nebyly zaznamenány žádné příznaky toho, že by na povrchu mohly být oceány kapalného etanu a metanu, jak se doposud předpokládalo.
  • zdá se, že na povrchu je jen málo kráterů vzniklých dopadem meteoritu
  • v návaznosti na předchozí zjištění lze předpokládat, že Titan má aktivně utvářený povrch, tedy že sníh nebo déšť uhlovodíků mohl vyplnit krátery nebo případně může existovat i nějaký druh sopečné činnosti
  • na povrchu jsou "hrbolaté" a "hladké" oblasti, které by mohly signalizovat rozdíly ve složení, věku nebo pórovitosti povrchové vrstvy. zdá se že některé oblasti by mohly být i "blátivé".

Takové jsou první odhady toho, co blízký průlet okolo Titanu přinesl. Počkáme si na podrobnější rozbory a hlavně na snímky přistávací elipsy sestupové sondy Huygens, které by mohly mít v některých místech rozlišení jen v desítkách metrů na pixel.
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »