Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  SpaceShipOne úspěšně dokončil první soutěžní let

SpaceShipOne úspěšně dokončil první soutěžní let

SS1-4.jpg
Letoun pilotovaný 62 letým Michaelem Melvillem, dosáhl 29.září 2004 výšky 100,58 kilometru. Ověřili to organizátoři letu podle dvou neoficiálních radarových údajů. Úřední potvrzení přesně dosažené výšky je očekáváno později.

Nosič, letadlo White Knight startovalo v 14:11 GMT a během tři čtvrtě hodiny vyneslo SpaceShipOne do výšky 15 km. Tam byl v 15:09 GMT zažehnut hlavní raketový motor, který vynesl letoun do nejvyššího bodu jeho dráhy. Tam přestavěl nosné plochy a začal klouzat zpět k Zemi. Měkce přistál v Mojavské poušti v 15:34 GMT. Celý let trval 1 hodinu a 23 minut.

Organizátoři letu ze společnosti Scaled Composites ihned po letu sdělili, že při letu se opět vyskytly nějaké "neočekávané manévry" a "neobvyklé" operace, ale zároveň pochválili Melvilla za plnou kontrolu nad letem. Melvill sám potvrdil, že při letu nastaly nějaké neočekávané kolébavé pohyby, ale s jeho výsledkem byl celkově spokojen.

Řekl také, že když si uvědomil, že dosáhl požadované výšky vypnul motor o celých 11 sekund dříve než stanovil program. Letoun kromě Melvilla nesl zátěž odpovídající dalším dvěma členům posádky. Nový let je plánován na 4.října.

V soutěži o Cenu X je nyní 26 týmů. Po Scaled Composites s jejím SpaceShipOne je v přípravách letu nejdále kanadský tým Da Vinci. Ten plánuje odpálit svoji raketu z podvěsu pod balónem ve výšce 27.000 metrů. Návrat k Zemi se má uskutečnit na padáku. Kanaďané již dříve ohlásili svůj zkušební let na 2.října, ale nakonec jej odložili.

Burt Rutan, konstruktér SpaceShipOne očekává, že jeho loď bude po získání Ceny X přitahovat hodně investic a tak bude za několik let schopen prodávat komerční suborbitální lety. V pondělí oznámil spojení s britským magnátem Richardem Bransonem a založení společnosti Virgin Atlantic Airways se základnám kapitálem 25 milionů USD. První lety by se mohly konat už za tři roky.

Zdroj: SpaceDaily.com
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »