Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Uplynulý týden na ISS - stavová zpráva NASA

Uplynulý týden na ISS - stavová zpráva NASA

Posádka Mezinárodní kosmické stanice (ISS) věnovala v uplynulém týdnu většinu času novému vybavení a dodávkám, které jim dopravila v sobotu 14.srpna ruská nákladní loď Progress.

Velitel 9.posádky, Gennadij Padalka a vědecký důstojník NASA Mike Fincke během týdne vyložili většinu dvou a půltunové dodávky. Pak, za pomoci čárového kódu provedli inventarizaci zásob na palubě. Progress 15, zakotvený u zadního stykovacího uzlu servisního modulu Zvezda jim přivezl palivo, vodu, kyslík, vzduch, náhradní součástky a dalších dodávky pro tuto i budoucí posádku.

Další aktivity posádky během minulého týdne zahrnovaly zvýšení oběžné dráhy stanice, uvedení robotické ruky stanice do pozice pro příští výstup do kosmického prostoru (EVA) a práci na trvalých vědeckých experimentech.

V úterý Padalka a Fincke nainstalovali nový systém umožňující zažehnout a řídit raketový motor nákladní lodi Progress. Řídicí systém byl otestován a potom, ve čtvrtek, jej astronauti použili k navedení celé stanice na vyšší oběžnou dráhu s výškou mezi 347 a 368 km nad zemským povrchem. Pomocí tohoto manévru byla stanice zároveň zvážena. Další zážeh motoru bude proveden příští týden, aby připravil stanici na říjnové spojení s lodí Sojuz, při kterém bude provedena výměna posádky.

Ve čtvrtek posádka strávila asi hodinu prací se staniční robotickou rukou Canadarm2, aby ji uvedla do pozice, kdy její kamery budou sledovat nadcházející výstup do kosmu, naplánovaný na 3.září. Během EVA bude posádka používat ruské skafandry Orlan a ruský vzduchový uzávěr k nainstalování dalšího navigačního vybavení potřebného k prvnímu letu evropské automatizované zásobovací lodi EATV.

Tisková konference k dalšímu výstupu do kosmického prostoru se bude konat v pátek, 27.srpna ve 20 hod. SELČ v NASA Johnson Space Center v Houstonu. Tisková konference bude přenášena televizí NASA i po internetu.

Příští týden Fincke stráví také nějaký čas pokračováním v odstraňování závad na chladicím zařízení nových amerických skafandrů. Náhradní pumpy chladicího zařízení, na výměnu za vadné, byly mezi náhradními součástkami doručenými na palubě Progresu minulý víkend.

Vědecké aktivity posádky v uplynulém týdnu zahrnovaly lékařská pozorování a testy, mezi nimi např. měření bioelektrické aktivity srdce a práce na ruském experimentu s růstem rostlin.

Fincke také pokračoval v práci na Binary Colloidal Alloy Test-3 (BCAT-3). Pořídil při tom celkem 157 snímků dokumentujících vznik částeček v homogenizovaných kapalinách. Možné budoucí aplikace se předpokládají v oblastech koloidních slitin, krystalů pro telekomunikace a počítačové aplikace a nízko energetické lasery, stejně jako pro potravinářství, léky, chemické čistění a raketového paliva.

Více na: http://www.nasa.gov, http://spaceflight.nasa.gov a http://scipoc.msfc.nasa.gov
Převzato od Hvězdárny Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »