Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Závod o cenu X dostane novou vzpruhu

Závod o cenu X dostane novou vzpruhu

Závod o cenu X, kde vítězství znamená odměnu ve výši 10 mil.USD v hotovosti, dostane novou vzpruhu.

Další let SpaceShipOne, který by měl znovu vzlétnout s pilotem a skoro 200 kg balastu, nahrazujícím další dva členy posádky, aby se vyhovělo propozicím soutěže, se neočekává dříve než uprostřed září.

Zdá se tedy, že další kandidát na získání ceny, Kanaďan Brian Feeney, se svým týmem a projektem nazvaným da Vinci, by mohl zabodovat a startovat již v horizontu jednoho měsíce.

Feenyho soutěžním strojem má být raketa Wild Fire MKVI. Základem tohoto stroje je klasická balistická raketa s délkou něco přes 8 metrů a průměrem těsně pod 2 metry. Protože vícestupňová technika není ani pro takového nadšence dostupná, bude i Wild Fire MKVI startovat z nosiče. Nebude jím však letadlo, jako v Rutanově případě, ale héliem plněný balón. Ten vynese raketu za 90 minut, do výšky asi 24,5 kilometru. V této výšce dojde k oddělení rakety a zapálení jejího vlastního motoru. Motor bude pracovat 75 sekund a za tu dobu vynese raketu do výšky 85 kilometrů. Tam se od ní oddělí návratová kabina a setrvačností vystoupá až do výšky mezi 110 a 115 kilometry. Odkud se na padácích vrátí zpět k Zemi. Tento scénář je docela realistický, protože dynamika letu rakety je podstatně lépe zvládnuta, než je tomu u Rutanova raketového letadla. Feeney s žertem říká, že on je ten jediný, kdo má co ztratit. Je totiž, jak se tituluje, vším od vedoucího kontroly jakosti až po pilota. Feeney přiznává, že by rád cenu X získal (a kdo by také nechtěl 10 milionů?), i když to podle něj není hlavním aspektem závodu.

Nechejme se tedy překvapit, kdo první splní podmínky soutěže, dostat se ve třímístném pilotovaném plavidle minimálně na úřední okraj kosmu a do 14 dnů s ním let ještě jednou zopakovat.

Miku Melvillovi křidélka prvního astronauta na soukromé kosmické lodi už nikdo nevezme i přes problémy, které musel při svém letu překonat. Že o peníze asi opravdu nejde "až v prví řadě", jak zní oblíbené české přísloví, dokládá údaj o ceně SpaceShipOne. Zatím bylo do jeho vývoje investováno na 20 mil.USD a před dalším startem ještě nějaké ty statisíce spotřebuje.

Související články:
SpaceShipOne otevřel cestu do vesmíru
SpaceShipOne odstartoval
21.6.2004 16:30 - soukromý pilotovaný let do vesmíru
SpaceShipOne - jednička v kosmické turistice
Cena X - finále se blíží

Zdroj: SpaceDaily
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »