Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Zazvonil zvonec, Expedice 18 je konec
Vít Straka Vytisknout článek

Zazvonil zvonec, Expedice 18 je konec

Ceremonie předání velení
Ceremonie předání velení
Ve čtvrtek 2. dubna oficiálně převzala kontrolu nad Mezinárodní kosmickou stanicí 19. základní posádka ve složení velitel Gennady Padalka a letoví inženýři Michael Barratt a Koichi Wakata. Členové 18. posádky Michael Fincke a Jurij Lončakov a s nimi také dvojnásobný kosmický turista Simonyi by měli přistát v centrálním Kazachstánu ve středu 8. dubna v 9:15 ráno, online přenos poběží na astru od 8:00.

Padalka, Barratt a turista Simonyi dorazili na stanici v Sojuzu TMA-14 v sobotu 28. března (viz článek). Ta byla v té době obydlena členy Expedice 18 Michaelem Finckem, Jurijem Lončakovem a Koichim Wakatou. Fincke a Lončakov za sebou mají coby 18. základní posádka půlroční pobyt, jejich loď se k ISS připojila 14. října 2008, Wakata se k nim přidal teprve 17. března, kdy sem přiletěl v raketoplánu Discovery STS-119.

Obě posádky na palubě stanice
Obě posádky na palubě stanice
Po příletu nové základní posádky na stanici zde zůstane stará posádka ještě asi 10 dní, během kterých seznámí "nováčky" se vším potřebným, od robotické paže až k probíhajícím vědeckým experimentům. Několik dní před odletem staré posádky je oficiálně předáno velení. K tomu došlo ve čtvrtek 2. dubna. "Odstupující" velitel Fincke v krátkém projevu zavzpomínal na to, co Expedice 18 prožila.

Jejím hlavním úkolem bylo připravit stanici na zdvojnásobení počtu členů základní posádky ze 3 na 6 letos v květnu. V praxi to znamenalo především instalovat a zprovoznit nové potřebné vybavení. V listopadu ke stanici zavítal raketoplán Endeavour STS-126, který v nákladovém prostoru přivezl nové "ložnice", toaletu, čističku vody, nástroje na fyzické cvičení a podobné věci. Discovery zase při březnové misi STS-119 doručil nové solární panely pro získávání energie ze Slunce. Kromě těchto příprav pro početnější posádku uskutečnila Expedice 18 spoustu vědeckých experimentů a také dvě kosmické vycházky (23. prosince a 10. března), které byly také zaměřeny na práci s experimentálními přístroji vně stanice. Po boku Finckeho a Lončakova se jako třetí člen základní posádky, střídající se při misích raketoplánů, postupně vystřídali Gregory Chamitoff, Sandra Magnusová a Koichi Wakata.

Při čtvteční ceremonii Fincke také připomněl Expedici 17 a Sergeje Volkova, od nějž před půl rokem přebíral velení on. Poté si s Padalkou podali ruce, Barratt zazvonil na zvoneček a nový velitel připnul znak Expedice 19 na stěnu modulu Harmony (toto závěrečné proběhlo hned dvakrát, protože poprvé bylo ztraceno spojení se stanicí).

Přílet Sojuzu TMA-14
Přílet Sojuzu TMA-14
V průběhu Expedice 19 se nudit také nebudeme. V krátkosti vzpomenu třeba už dvě mise raketoplánů ke stanici, dvě kosmické vycházky, ono dlouho očekávané zdvojnásobení členů základní posádky (29. května, v Sojuzu TMA-15 přiletí Frank De Winne, Roman Romaněnko a Robert Thirsk), mise japonského automatického "náklaďáku" HTV (obdoba ruského Progressu nebo evropského ATV), zkrátka Expedice 19 bude mít jako ostatně každá o zábavu postaráno.

Na závěr popřeju šťastný návrat Expedici 18. V noci na středu se rozloučí se svými nástupci, poté se Fincke, Lončakov a Simonyi přesunou do Sojuzu TMA-13, připojeného k modulu Zarya a ve středu v 5:52 SELČ se od odpojí od ISS. Přistání v Kazachstánu je plánováno asi v 9:15. Určitě půjde o velmi zajímavý návrat už jen při vzpomínce na balistické sestupy lodí Sojuz TMA-10 a 11. Obě měly problémy s oddělením návratového modulu od servisní sekce, údajně selhaly pyrotechnické šrouby, které to mají na starost. Naštěstí zatím poslední návrat Sojuzu (TMA-12 v říjnu 2008) proběhl hladce, snad to minimálně tak dobře půjde i tentokrát. Nenechte si ujít online přenos na astro.cz ve středu od 8:00.

Zdroje:

  • Oficiální Press Kit Expedice 19, ke stažení zde
  • NASA TV




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »