Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Astrofotografická soutěž FotoŠkoda a ZEISS

Astrofotografická soutěž FotoŠkoda a ZEISS

Dalekohledy na La Silla
Autor: Zdeněk Bardon

Zajímají Vás hvězdy svítící na nebi? Fotografujete rádi noční oblohu? Zúčastněte se soutěže prostřednictvím INSTAGRAMU, a to v termínu od 1. 3. 2020 do 31. 3. 2020.

Jako inspirace, pobídka i prostor k astrofotografickému klání je tu soutěž Česká astrofotografie měsíce (ČAM), která tento rok oslaví své patnácté narozeniny. Už několik týdnů můžeme k našim stávajícím partnerům připočíst další legendární firmy a média. Populární a velmi známé fotografické centrum FotoŠkoda není jistě nutné představovat. Další legendou, která před více než šedesáti lety postavila největší český dvoumetrový Perkův dalekohled a kterou astronomický svět zná již více než století, je společnost ZEISS.

Nyní tyto společnosti společně připravily novou fotografickou soutěž o ceny. Jak jinak, jde o fotografii noční oblohy. Partnery jsou samozřejmě Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a již zmíněná soutěž Česká astrofotografie měsíce (ČAM).

Doba trvání je pouze jeden měsíc a je otevřená všem fotografům noční oblohy jak v České republice, tak i na Slovensku. Nejde pouze o super-precizní snímky hvězd, ale třeba i noční krajinu či jemně nasvětlené monumenty s noční oblohou. Hlavně jde o nápady a invenci, takže své štěstí bez obav můžou vyzkoušet i začátečníci. Stačí včas poslat svůj snímek do soutěže.

Co bude sladkou odměnou? Dostat svůj vlastní snímek na portály FotoŠkoda a ZEISS se nestává každý den, to však není vše. Vítěz dostane i slíbenou cenu. Firma ZEISS věnuje podepsanou knihu „Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA”, která se stala sběratelskou raritou a už ji nelze nikde koupit. K tomu čistící sada ZEISS a poukazy na tisk od FotoŠkoda.

Více informací o soutěži a pravidla naleznete na portálu FotoŠkoda:

Hodně štěstí a jasné nebe!

 




O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.

Štítky: Fotosoutěž


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »