Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Discord AstroConnect slaví rok od svého založení

Discord AstroConnect slaví rok od svého založení

Logo discord serveru AstroConnect
Autor: Adam Denko

V neděli 17. března 2024 to byl přesně rok od otevření Discord serveru AstroConnect, jehož cílem je propojit zájemce o astronomii, astrofotografii a kosmonautiku v online prostředí. Mnoho takových lidí totiž nemá ve svém okolí hvězdárnu, planetárium nebo někoho s podobnými zájmy, s nímž by mohli sdílet zkušenosti. Přesně proto byl založen Discord server AstroConnect, který nyní slaví první rok od otevření. K tomuto výročí byla uspořádána i speciální soutěž o vstupenky do science centra iQLANDIA, iQPLANETÁRIA a na hvězdárnu v Brně (Hvězdárna a planetárium Brno). Více informací se dozvíte v tomto článku.  

Na serveru je nyní přes 150 členů – zájemců o astronomii, kosmonautiku a vesmír jako takový. Ti prostřednictvím AstroConnectu sdílí rady a tipy na pořizování co nejlepších astrofotografií. Zároveň sledují významné starty raket nebo například tzv. NLC (Noctilucent Clouds), tedy noční svítící oblaka. Pokud je na nebi šance na potenciálně viditelnou polární záři, na AstroConnectu se o ní dozvíte s dostatečným časovým předstihem. Má-li člen otázku či nějaký problém, může vytvořit nové vlákno do diskuse a probrat to s ostatními. Server založil jeden ze správců našeho Instagramu, Adam Denko. Na jeho zdárném fungování se vedle něj podílí i Jan Herzig, Zdeněk Jánský a Antonín Vřešťál pod dohledem Martina Gembece a Martina Maška.

AstroConnect pravidelně pořádá i mnoho zajímavých akcí a událostí. Jednou z nich je například pravidelný pořad s názvem Astropokec. Při tomto jednou měsíčně konaném hovoru vám administrátoři serveru svojí prezentací shrnou uplynulý měsíc v astronomii a kosmonautice. Také se mimo jiné dozvíte, co zajímavého lze na noční obloze pozorovat. 

Výherní snímek soutěže Astrofotografie měsíce serveru AstroConnect za březen 2024 Autor: Oldřich Špůrek
Výherní snímek soutěže Astrofotografie měsíce serveru AstroConnect za březen 2024
Autor: Oldřich Špůrek

Dalšími pravidelně konanými akcemi jsou soutěže ve fotografii a astrofotografii, při kterých se můžete pochlubit s vašimi snímky nejen hvězdné oblohy. Vítězové soutěží získají speciální roli, kterou uvidí na svém profilu. Soutěž v astrofotografii za březen 2024 vyhrál Oldřich Špůrek s nádherným snímkem komety 12P/Pons-Brooks, zvířetníkového světla a Mléčné dráhy nad Českým Švýcarskem.

A nyní už k samotné speciální soutěži uspořádané na oslavu prvního výročí otevření AstroConnectu. Ta spočívá v krátkém vědomostním kvízu o délce 16 otázek zaměřených na astronomii a kosmonautiku. K jeho vyplnění, které vám zabere kolem 5 minut, můžete používat i internet či další pomůcky. Po uzávěrce soutěže (14. dubna 23:59) náhodně vylosujeme 3 výherce, kteří obdrží již zmíněné hodnotné ceny. První místo získá 1 vstupenku do science centra iQLANDIA a iQPLANETÁRIA v Liberci a 2 vstupenky na Hvězdárnu a planetárium v Brně a zbylá dvě místa obdrží 2 vstupenky na Hvězdárnu a planetárium v Brně. Kompletní podmínky naleznete na Discord serveru AstroConnect nebo přímo v soutěži.

Pokud vás článek zaujal, neváhejte a staňte se součástí naší komunity. Moc rádi vás na serveru uvítáme!

Rádi bychom poděkovali iQLANDII a Hvězdárně a planetáriu Brno za poskytnutí vstupenek.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Pozvánka na server AstroConnect
[2] Odkaz na speciální soutěž
[3] Instagram serveru AstroConnect



O autorovi

Zdeněk Jánský

Zdeněk Jánský

Narodil se roku 2011 v Hradci Králové a studuje na osmiletém gymnáziu Dr. E. Holuba v Holicích. Zajímá ho kosmonautika, astronomie a fotografie, fotí hlavně krajinu a makro, ale pokouší se i o amatérské astrofotografie. Také navštěvuje astronomický kroužek na Hvězdárně v Hradci Králové, na kterém měl svou první veřejnou prezentaci. Podílí se i na tvorbě obsahu pro Instagramový účet ČAS a občas přispívá i na Fórum Kosmonautix.

Štítky: Discord AstroConnect


18. vesmírný týden 2024

18. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 29. 4. do 5. 5. 2024. Měsíc bude v poslední čtvrti a je vidět hlavně ráno a dopoledne. Slunce je poměrně hodně aktivní. Večer je velmi nízko Jupiter a ráno extrémně nízko Saturn. Pozorovat můžeme několik slabších komet. Český tým studentů uspěl se svým projektem v Houstonu. Čína chystá start rakety CZ-5 s návratovou misí Chang’e 6 pro vzorky z odvrácené strany Měsíce. Sonda Voyager 1 po pěti měsících opět komunikuje normálně a brzy by měla posílat i vědecká data. Před 70 lety objevil Kuiper měsíc Neptunu Nereida a před 30 lety se k Venuši vydala sonda Magellan.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »