Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Exteriérová výstava Vesmír - dobrodružství objevů se stěhuje do Ostravy
IYA 2009 Vytisknout článek

Exteriérová výstava Vesmír - dobrodružství objevů se stěhuje do Ostravy

Pozůstatek supernovy Cas A před 340 lety
Pozůstatek supernovy Cas A před 340 lety
Od 16. do 17. června probíhá instalace panelů s velkoformátovými (2x2 m) fotografiemi vesmíru. Po Praze a Brně budou moci také návštěvníci centra Ostravy shlédnout 48 unikátních fotografií těles Sluneční soustavy i vzdálených galaxií, mlhovin, hvězd a dalších vesmírných objektů.

U každého najdou český a anglický popisek, doplněna je i řada úryvků z české literatury. Výstavu spolupořádá Akademie věd České republiky, Astronomický ústav AV ČR., v.v.i., Ostravské muzeum, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz, Hvězdárna a planetárium J. Palisy VŠB - TUO, Národní divadlo a Hlavní město Praha. Autoři výstavy jsou astronomové ze Španělska a Mexika. Podobná výstava je v rámci Mezinárodního roku astronomie realizována v mnoha zemích světa.

23. června odpoledne proběhne slavnostní happening při příležitosti otevření stálé expozice Ostravského muzea a také exteriérové výstavy na Masarykově náměstí v Ostravě. Od těchto dnů až do konce prázdnin bude výstava volně přístupná všem zájemcům nejen o vesmír, ale i o krásu a dobrodružství objevů.

V den zahájení v 18:00 pak v přednáškovém sále Ostravského muzea budou zájemci moci vyslechnout a shlédnout přednášku jednoho z českých spolutvůrců výstavy "Vesmír - dobrodružství objevů" - Prof. RNDr. Jana Palouše, DrSc. Profesor Palouš se v Astronomickém ústavu AV ČR zabývá vývojem galaxií, tvorbou hvězd a mezihvězdnou hmotou. S touto problematikou seznámí populární formou také posluchače přednášky s názvem Vznik hvězd a vývoj galaxií.

Další podrobnosti v únorovém článku: Výstava Vesmír - dobrodružství objevů




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »