Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  M31 - Extrémní astrofotografie

M31 - Extrémní astrofotografie

M31_29-31082005_bar.jpg
Letošní léto bohužel nepřálo nejen koupání, ale i fotografování hvězdiček. Když už bylo jasno, tak svítil Měsíc a když nesvítil, tak pršelo. Poslední srpnový týden se počasí vydařilo, a tak jsem se rozhodl vyzkoušet dlouho připravovaný plán extrémní expozice. Chtěl jsem vyzkoušet, jak bude vypadat CCD snímek M31 v Adromedě po expozici několika hodin.

Podotýkám, že je to jen centrální část, protože celá galaxie se na čip nevejde a dělat mozaiku jsem se neodvážil ne z důvodů nemožnosti výroby, ale z důvodů nestálosti počasí. Exponovat první noc nebyl žádný problém, bohužel další den se ukázalo, že najít stejnou pointační hvězdičku bez pootočení nebo posunutí hlavního pole ,už problém trochu je. Podotýkám, že montáž i s dalekohledem jsem každý den nad ránem rozebral a uklidil domů. Přípravy před zahájením expozic mi zabraly asi dvě hodiny včetně teplotní stabilizace dalekohledu. Poslední noc už nebyla zdaleka tak průzračná jako ta první, a tak nastaly problémy s navigační hvězdičkou, která místy mizela, a to hlavně při exponování s použitím RGB filtrů.

Součtem všech expozic za tři noci jsem dosáhl 8 hodin výsledné expozice. Pro zpracování jsem vyřadil jednu 10 minutovou subexpozici, a tak výsledná fotografie obsahuje součet 7 hodin a 50 minut expozic.

Zpracování snímků spolklo dva večery v programech MaxIm DL ( dark, flat, RGB ) a Photoshop 8CE (křivky, úrovně ).

Obdivované fotografie kolegů z Texasu jsem jistě nepřekonal a ani nedostihl, ale na české světlem znečištěné prostředí to možná není špatný výsledek. Všechny expozice jsou pořízeny asi 12 km severně od Hradce Králové.

Výsledný snímek můžete viděl zde a nebo na www.bardon.cz , kde jsou i technické parametry.




O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »