Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Objektivem do vesmíru i kolem nás

Objektivem do vesmíru i kolem nás

kniha_titulni.jpg
Vážené dámy a pánové, držím v ruce úžasnou knihu s názvem „Objektivem do vesmíru i kolem nás“. Kniha obsahuje pouze české fotografie pocházející z ČAM (Česká astrofotografie měsíce) a ZpČAS (Západočeská pobočka České astronomické společnosti). Tedy žádný Hubbleův dalekohled, žádný pětimetr či osmimetr, pouze nejlepší české astrofotografické práce. Ve formátu A4, na křídovém papíře a ve skvělé tiskové kvalitě.

kniha_uvod.jpg
Kniha vznikla, stejně jako mnoho skvělých nápadů, vlastně náhodou, když firma XEROX nabídla Akademii věd České republiky v rámci předvedení nového tiskařského stroje na tiskařském veletrhu v Brně reprezentativní tisk vhodné publikace.

Šanci na mimořádnou prezentaci dostala právě domácí astrofotografická tvorba a díky velké obětavosti lidí působících v ČAM a ZpČAS mohla tato kniha vzniknout za neobvykle krátký čas. Teprve když jsme ji dostali vytištěnou do ruky, tak jsme si uvědomili, jaký rozměr tato kniha ve skutečnosti má.

Bohužel je neprodejná a dostanou ji pouze publikovaní fotografové. Je to sice mrzuté, ale více výtisků od firmy XEROX nelze žádat, protože tisk i předtisková příprava byly firmou XEROX poskytnuty zcela zdarma.

Ovšem nezoufejte, na konci „fotografického tunelu“ je malé světlo! Porota ČAM momentálně zvažuje a již tak trochu i rozpracovává nápad s pracovním názvem „Astrofotografická ročenka ČAM 2007“. V této knize by mohly být publikovány vždy tři snímky každého kalendářního měsíce nominované do úzkého výběru na snímek měsíce. To znamená publikování 36 fotografií za kalendářní rok včetně titulu „Astrofotograf roku“. Tedy tak trochu papírová verze galerie ČAM, která vyjde na začátku roku 2008. Ovšem za předpokladu, že budou peníze a vše dobře dopadne. Co nás k tomu vede? Do ČAM přicházejí stále lepší a lepší fotografie a nám je velice líto, že není možné ocenit více snímků. Na druhé straně neznám žádného astronoma, který by nechtěl mít ve své knihovně publikaci obsahující právě jeho snímky. A navíc, i kdyby těchto důvodů nebylo, cítíme, že v naší současné astronomické literatuře chybí publikace podobná Klepeštově „Dvacet let mezi přáteli astronomie“ a jiným podobným, které byly v rámci ČAS kdysi vydávány. Snad tento náš nový počin alespoň částečně zaplní tuto pro nás citelnou mezeru.

Závěrem bych rád poděkoval jednomu skromnému, ale o to více pracovitému astronomovi, který je téměř vždy u každého dobrého nápadu, ale díky své, snad vrozené skromnosti stojí většinou nenápadně v pozadí. Jedna, dvě věty jsou málo, jako poděkování, ale snad to bude znít jako malé pohlazení po duši. Díky Pavle Suchane !

scan_08_09.jpg
scan_34_35.jpg
scan_50_51.jpg




O autorovi

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon

Zdeněk Bardon (nar.1961) je amatérským astronomem (www.bardon.cz) a jen za několik málo let oslaví půl století pod oblohou. Jeho vášeň k astronomii odstartovala kometa Kohoutek v roce 1973. Záhy navštěvoval hvězdárnu v Jaroměři a jako aktivní pozorovatel se několikrát zúčastnil astronomických expedic na Hvězdárně v Úpici. S vášní astrofotografa a srdcem technika si na střeše svého domu vybudoval malou robotickou observatoř a pojmenoval ji: „Bačkorová observatoř”. Její průmyslové řízení se stalo jakousi koncepční předlohou pro mnohem větší observatoře. Tak krátký příklad za všechny: Perkův 2-metrový dalekohled (AsÚ AVČR Ondřejov), observatoř OGS na Tenerife (ESA) a Dánský 1,54 m dalekohled na observatoři ESO, La Silla v Chile.

Je „otcem“ zakladatelem a současným předsedou soutěže Česká astrofotografie měsíce (ČAM), také členem několika astronomických organizací: Mezinárodní astronomická unie (čestný člen), Česká astronomická společnost (ČAS), Slovenský zväz astronómov (SZA) a profesionální Evropské astronomické unie (EAS). V roce 2018 Evropská jižní observatoř Zdeňkovi udělila čestný titul ESO Photo Ambassador. Také je autorem knihy: Bačkorový astronom. Od brýlových čoček až po NASA.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »