Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Poslechněte si "krupobití" u Saturnu

Poslechněte si "krupobití" u Saturnu

Když sonda Cassini dosáhla Saturnu, závěrečný manévr vyžadoval 2x proletět skrz mezeru mezi prstenci. Ačkoli se tyto mezery mezi prstenci jevily jako prázdné, skutečnost byla jiná. Nesčíslné kousky prachu z prstenců tam čekaly na sondu, která jimi prolétala rychlostí přibližně 20 km/sec, to je asi 72 tis.km za hodinu.

Don Gurnett, člen vědeckého týmu z Iowské univerzity to komentoval slovy: "Když jsme křížili rovinu prstenců, měli jsme zhruba 100.000 nárazů prachu za méně než pět minut. Naštěstí tyto částečky byly malé, srovnatelné velikostí k částečkám v cigaretovém kouři. A většina nárazů byla do tuhé konstrukce antény s velkým ziskem, kterou sonda používala jako štít. Nakonec nebylo zaznamenáno žádné poškození, ale bylo to vzrušující".

Vždy, když prašná částečka udeřila do konstrukce sondy, dopad vyprodukoval závan plazmy, malý mrak ionizovaných plynů. Cassiniho přístroj RPWS - Radio and Plasma Wave Science, byl schopen spočítat všechny tyto nárazy a bylo jich až 680 za sekundu. Vědci toto pozorování převedli do slyšitelných zvuků, které se podobají krupobití dopadajícímu na plechovou střechu, říká Gurnett. Klikněte a poslouchejte: 2 MB Quicktime.

Zdroj: NASA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »