Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Unikátní průvodce po Měsíci volně ke stažení

Unikátní průvodce po Měsíci volně ke stažení

Pavel Gabzdyl z brněnské hvězdárny strávil stovky nocí s okem přilepeným k dalekohledu namířeným na Měsíc. Nyní své zážitky a zkušenosti z mnoha let pozorování sepsal do průvodce „Lunární noci pro fajnšmekry“, který se mezi zájemci o našeho kosmického souseda rychle stává oblíbeným zdrojem informací a inspirace.

Jestli si chcete užít astronomický dalekohled, podívejte se na Měsíc! Žádný jiný objekt na pozemském nebi vám totiž nenabídne tolik detailů jako povrch našeho kosmického souseda. K tomu, abyste se na Měsíci neztratili, ale potřebujete dobrého průvodce. V dnešní době je k dostání celá řada atlasů Měsíce či monografií, které vás provedou po zajímavých lunárních útvarech. Žádný z nich vás ale neprovede po Měsíci takovým způsobem jako právě vycházející průvodce od Pavla Gabzdyla.

„Řeknu vám to na rovinu: Tahle knížka je jenom pro fajnšmekry. Pro ty, kteří se na Měsíci chtějí vyznat. Společně se zaměříme na 12 vybraných útvarů a ty budeme sledovat od lunárního svítání až do pozdního večera. Podělím se s vámi o ty nejzajímavější momenty, jaké jsem při pohledu dalekohledem na Měsíc zažil“, píše autor v úvodu publikace.

131454.jpg

Světově unikátní průvodce

Jde o průvodce, který měsíční nadšence seznamuje s proměnami vybraných útvarů v průběhu celých lunárních dní. Načasování jednotlivých prohlídek je natolik přesné, že se jedná o světový unikát, který vznikl na základě stovek pozorování a tisíců fotografií. Součástí publikace je i itinerář, který pozorovatelům nebo pokročilým fotografům radí, co se za konkrétního osvětlení na Měsíci děje. A nejen to. Pavel je vystudovaný geolog, takže u jednotlivých měsíčních útvarů popisuje i jejich vznik. K tomu dodává: „Potil jsem krev, abych nesrozumitelnou geologickou hantýrku a závěry vědeckých prací převedl do co nejsrozumitelnější formy.

Průvodce o velikosti 17 MB si můžete ve formátu pdf stáhnout tady: http://bit.ly/mesicpruvodce




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »