Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  V Brně bude největší světový festival pořadů pro digitální planetária

V Brně bude největší světový festival pořadů pro digitální planetária

Hvězdárna a planetárium Brno bude od 15. do 17. června 2016 hostit největší festival pořadů pro digitální planetária na světě. IPS Fulldome Festival Brno 2016 do střední Evropy přivede ty nejlepší světové producenty, kteří s sebou přivezou ta nejlepší představení.

„Brněnská hvězdárna patří svým technickým vybavením k těm hvězdárnám, které veřejnosti umožňují seznámit se s přírodními obory včetně astronomie. Vysokou úroveň brněnské hvězdárny potvrzuje také to, že jsme byli osloveni International Planetarium Society, abychom v roce 2016 uspořádali IPS Fulldome Festival Brno 2016, největší a bezesporu nejprestižnější akci tohoto druhu na světě,“ řekl primátor města Brna Petr Vokřál.

„Letos v dubnu jsme uspořádali první ročník Středoevropského Fulldome Festivalu Brno 2015. Promítnuto bylo 38 pořadů, které dohromady trvaly 16 hodin 29 minut. Autorská představení pocházela ze všech kontinentů, vyjma Antarktidy. Na příští rok se veřejnost může těšit na akci s názvem IPS Fulldome Festival Brno 2016,“ komentuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

066217.jpg

International Planetarium Society (tj. Mezinárodní společnost planetárií) je přední světovou organizací, která sdružuje planetária z celého světa. Založena byla v roce 1970 a dnes je v ní téměř sedm set členů z 35 zemí světa. Jedná se o školy, univerzity, muzea, science centra a další instituce, které mají jak přenosná, tak pevná planetária. Jednou za dva roky International Planetarium Society organizuje konferenci, které se účastní až tisíc odborných pracovníků, stejně jako desítky společností, které se zabývají atypickou audiovizuální technikou. Výjimečnému setkání navíc předchází filmový festival, jehož součástí bývají premiéry všech významných představení pro digitální planetária.

Příští rok se konference International Planetarium Society uskuteční ve varšavském Copernicus Science Center. A jelikož ve střední Evropě není jiné planetárium schopné uspořádat tak prestižní festival, byla oslovena právě Hvězdárna a planetárium Brno.

„Naše odpověď na žádost International Planetarium Society byla samozřejmě kladná. I když se jedná o velmi komplikovaný a finančně náročný projekt, je to také velká pocta a otázka prestiže. Konference International Planetarium Society „putují“ po jednotlivých kontinentech a do střední Evropy se tudíž vrátí nejdříve deset roků. Takže nabídka na filmový festival světových parametrů se jen stěží zopakuje,“ dodává Jiří Dušek.

Program IPS Fulldome Festival Brno 2016 se v těchto dnech teprve sestavuje. Jisté ale je, že se v polovině příštího roku do Brna dostanou ta nejlepší představení. Nebude se přitom jednat pouze o odbornou akci, ale na ty nejúžasnější pořady se podívají i běžní diváci. Některá z nich se pak zařadí do repertoáru Hvězdárny a planetária Brno.

Teď už stačí jen sledovat stránky www.fulldomefestivalbrno.com

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Hvězdárna a planetárium Brno
[2] Český fulldome festival Brno v listopadu 2015



O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno, Planetárium 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »