Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Vyšla kniha České astrofotografie měsíce. Vychutnejte si obrazem i slovem nejkrásnější snímky česko-slovenských autorů!
Porota ČAM Vytisknout článek

Vyšla kniha České astrofotografie měsíce. Vychutnejte si obrazem i slovem nejkrásnější snímky česko-slovenských autorů!

Vyšla kniha Nebeské perly české a slovenské astrofotografie!
Autor: ČAM.

Po několikaleté dobrovolné, avšak nesmírně náročné práci mnoha nadšených lidí spatřila světlo světa dlouho očekávaná kniha „Nebeské perly české a slovenské astrofotografie“. Kniha je průvodcem vítězných snímků soutěže České astrofotografie měsíce (ČAM) za deset let existence soutěže v Česku a na Slovensku. Překrásné a někdy až revoluční astrofotografie těch opravdu nejlepších – např. prof. Miloslava Druckmüllera, Martina Myslivce, Martina Gembece, Zdenka Bardona, Pavla Pecha a mnoha jiných – jsou doplněny prozaickými průvodními texty Marcela Bělíka. Každý člen ČAS dostane knihu zdarma a další výtisky budou k dispozici na hvězdárnách či k zakoupení online přes internet.

Dvojstrana knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie. Autor: ČAM.
Dvojstrana knihy Nebeské perly české a slovenské astrofotografie.
Autor: ČAM.
Kniha vás svým unikátním obrazem a pestrým slovem zavede do zákulisí tvorby ale i k souvisejícím perličkám jednotlivých vítězných snímků jedinečné soutěže Česká astrofotografie měsíce. Nechybí ani okénko do historie, v němž se seznámíme s patrně nejvýznamnější osobností české astrofotografie - legendárním Jindřichem Zemanem. Právě po něm je pojmenována cena ČAM, kterou získává pravidelně nově vybraný astrofotograf roku.

Každý vítězný obraz má své nepopsatelné kouzlo, dlouhou cestu ke svému vzniku a příběh, který byl třeba odvyprávět. Toho se s nadšením jemu vlastním zhostil ředitel úpické hvězdárny, Marcel Bělík. Prostřednictvím jeho poutavých vět tak nakouknete nejen do astrofyzikální reality a podstaty každého z obrazů, ale rovněž do širších historických souvislostí s fotografovaným úkazem či objektem. Zkrátka pastva jak pro oči, tak i pro duši dychtící po poznání. A to vše pro více jak 100 jednotlivých fantastických snímků!

Kniha by nevznikla bez obří pomoci mnoha dobrovolníků, především z řad poroty České astrofotografie měsíce a zástupců České astronomické společnosti. Hluboké poděkování všem, kteří se na úspěšné realizaci vzniku publikace podíleli, přinášíme slovy Zdenka Bardona, zakladatele a předsedy soutěže Česká astrofotografie měsíce.

Dovolte mi, abych nejprve a hlavně poděkoval všem autorům za poskytnutí fotografií a dobrou spolupráci. Bez nich bychom se vlastně vůbec o žádné vydání nemohli ani pokoušet. Velké poděkování patří též vydavateli - Slovenské ústřední hvězdárně v Hurbanově, zejména pak jejímu řediteli, Mgr. Marianu Vidovencovi.

Vynikající spolupráce mezi Českou astronomickou společností, Slovenskou ústřední hvězdárnou v Hurbanově, Slovenským zväzom astronómov a Asociací hvězdáren planetárií opět ukázala na velmi dobré vztahy mezi našimi národy. A to je vlastně asi ten nejcennější výsledek.

Tak trochu hororovou záležitostí bylo zajištění potřebné finanční částky pro vydání knihy. Poděkování patří ČAS, SÚH Hurbanovo, firmě ProjectSoft HK a.s. a SZA - Slovenskému zväzu astronómov.

Žádná firma, ani žádná organizace, nic neznamená bez lidí, kteří táhnou nejen myšlenky, ale hlavně činy, nehledě na svůj čas, peníze a osobní oběti. Bez těchto nesmírně obětavých lidí by nic nevzniklo a tak prostě nemohu nejmenovat především kolegy z ČAM, kteří nejvíce přispěli k vzniku publikace. Dělali to pouze z nadšení a bez nároků na jakoukoliv odměnu.

Pavol Rapavý, ředitel hvězdárny v Rimavské Sobotě, byl hlavním editorem.
Martin Myslivec, shromáždil veškeré autorské smlouvy a obrazová data.
Marcel Bělík, ředitel hvězdárny v Úpici, autor téměř všech doprovodných textů.
Vladislav Slezák, marketingový ředitel rádia Blaník.
Pavel Suchan, tiskový tajemník ČAS.

Hezký zážitek!

Zdenek Bardon
předseda ČAM

Pro členy ČAS bude kniha zdarma a každý současný člen obdrží jeden její výtisk. Další výtisky budou k dispozici k zakoupení na hvězdárnách, jakmile začne distribuce knih. Objednat si ji ale budete moci i online z hurbanovské hvězdárny, která se postarala o její náklad. Doufáme, že se vám publikace zalíbí a děkujeme všem za přízeň a podporu! A těšíme se na další úchvatné snímky od vás fotografů, se kterými snad i dříve než po další desetiletce tuto knižní poctu vám všem znovu zopakujeme!

Za porotu soutěže a Českou astronomickou společnost
Zdenek Bardon a Petr Horálek

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Česká astrofotografie měsíce - o historii soutěže
[2] Česká astrofotografie měsíce - vítězné snímky
[3] Slovenská ústredná hvězdáreň Hurbanovo
[4] Firma ProjectSOFT
[5] Slovenský zväz astronómov



O autorovi

Porota ČAM

Porota ČAM

Porota České astrofotografie měsíce. Jejím předsedou je fotograf a konstruktér Zdenek Bardon a členy poroty pak členové ČAS a odborníci v astrofotogarii či popularizaci astronomie - například Martin Myslivec, Jan Hovad, Pavel Suchan... Česká astrofotografie měsíce byla iniciována poprvé v roce 2006 jako apel na to, že česká a slovenská astrofotografie může svou kvalitou slibně konkurovat v přehršli snímků z celého světa, publikovaných například jako snímek dne NASA. Více o soutěži a porotcích na stránce ČAM.

Štítky: Kniha, Česká astrofotografie měsíce, ČAM, Kniha ČAM


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »