Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  ASUF již po třetí

ASUF již po třetí

PA010061.jpg
Co se skrývá pod touto zkratkou? Jedná se o další pokračování Astronomického Semináře Učitelů Fyziky, který se bude konat již po třetí v prostorách Hvězdárny v Rokycanech za podpory Hvězdárny a planetária Plzeň, katedry obecné fyziky Pedagogické fakulty v Plzni a Západočeské pobočky české astronomické společnosti. Seminář je určený především učitelům fyziky základních a středních škol.

Předcházejících ročníků se zúčastnilo několik desítek učitelů, kteří byli seznámeni s novými poznatky z astronomie, kosmologie a kosmonautiky . Nedílnou součástí semináře jsou kromě pozorování i praktické ukázky pokusů, které dokáží přiblížit astronomii žákům. Pro účastníky předchozích seminářů již teď není problém vyrobit na hodinách fyziky jádro komety (a hned je s žáky za studena zkonzumovat), uvařit v domácích podmínkách Slunce (pomocí jedlého oleje, stříbřenky a kádinky se snadno předvede sluneční granulace, jak je vidět na obrázku). Při vysoké aktivitě slunečních skvrn je zakreslit pomocí projekce obyčejným triedrem a nebo třeba předvést meteorický roj (zde stačí 80% slivovice, pozor nedoporučuje se pít, a síra).

PA010067.jpg
Stejně jako při minulých setkáních učitelů bude i letos k dispozici hlavní dalekohled hvězdárny, kde bude okulárovou projekcí promítána fotosféra Slunce se slunečními skvrnami a chromosférický dalekohled s H-alfa filtrem na pozorování slunečních erupcí. Tradičním partnerem tohoto semináře je i Hvězdárna a planetárium Plzeň, která se velkou mírou podílí na přípravě i na samotném průběhu semináře. Díky účasti plzeňských kolegů mají učitelé možnost spatřit nové moderní dalekohledy řízené vlastním PC, pomocí kterých se v průběhu semináře provádějí různá pozorování. Katedra obecné fyziky pedagogické fakulty ZČU a Západočeská pobočka ČAS se podílí na přípravě kvalitních přednášek. Také díky nim patří ASUF mezi akreditované semináře dalšího vzdělávání učitelů, což znamená, že poplatek za seminář může zaplatit škola a zahrnout jej do nákladů na vzdělávání učitelů. Účastníci získají potvrzení o školení, které by mělo být v dalších letech zohledněno při hodnocení pedagogických pracovníků.

PA010064.jpg
Zahájení semináře se uskuteční v pátek 4. 3. 2005 ve 14h v prostorách Hvězdárny v Rokycanech. Letos zahájí seminář přednáška "Jak daleko vidíme?" ředitele hvězdárny Karla Halíře. O počtu, složení, způsobu objevování planetek a dalších zajímavostech meziplanetární hmoty přijede přednášet RNDr. Miroslav Randa Ph.D. z pedagogické fakulty ZČU. Sonda Cassini Huygens je známá snad každému. Její první výsledky bude, mimo jiné, ve své přednášce "Průzkum Saturnu" komentovat ředitel Hvězdárny a planetária Plzeň Lumír Honzík. Závěr pak bude patřit opět praktické části. Mgr. Jan Hosnedl ve své přednášce"Optické jevy v atmosféře" ukáže, jak si ve školních podmínkách připravit duhu a nebo modrou oblohu.

Pokud jste se rozhodli zúčastnit, zaregistrujte se na emailové adrese lukesova@hvezdarna.powernet.cz nebo telefonním čísle 371 722 622. Hvězdárna se nachází na severním okraji města (250 m nad nemocnicí). Účastnický poplatek: 100,- Kč.

Program

  • Jak daleko vidíme? - Karel Halíř
  • Planetky - RNDr. Miroslav Randa Ph.D.
  • Průzkum Saturnu - Lumír Honzík
  • Optické jevy v atmosféře - Mgr. Jan Hosnedl

Termín konání: 4. března 2005
Čas: 14:00 SEČ
Účastnický poplatek: 100,-Kč

Kontaktní údaje:
Hvězdárna v Rokycanech
Halíř Karel, Česal Marek, Lukešová Vladimíra
tel.:371 722 622
mob.: +420 728 243 105
email: lukesova@hvezdarna.powernet.cz

Hvězdárna a planetárium Plzeň
Lumír Honzík
tel.: 377 388 400
email: hvezdarna@mmp.plzen-city.cz




O autorovi

Marek Česal

Marek Česal

Marek Česal (*1976, Rokycany) je český popularizátor astronomie. K té se dostal v dospělosti, a to na hvězdárně v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – počítače  na FPE ZČU v Plzni. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti. Popularizuje astronomii pomocí zábavných přednášek a pořádáním popularizačních akcí.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »