Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Festival vědy s JMK 2021

Festival vědy s JMK 2021

Věda v Brně není nuda! Přijď se o tom přesvědčit na Festival vědy s JMK 2021 do areálu Dopravního hřiště Riviéra Brno. Chceš být na chvilku kosmonautem a koukat se při pikniku v trávě na planetu Mars? Nebo tě láká si pod širým nebem zkusit pokusy, které měly zůstat utajeny ve vědeckých laboratořích? Tady jsi správně, i když zatoužíš vlastnoručně vykovat krásný šperk nebo se naučit poznávat houby… Stačí dojít v pátek 3. září 2021 nebo v sobotu 4. září 2021 a nechat se vtáhnout do světa vědy, techniky a historie. Ty nejlepší vědecké instituce, muzea a science centra z Jihomoravského kraje předvedou na jednom místě, jak zábavnou a důležitou dělají práci. A hlavně: nechají tě si ji osahat, očichat, nahmatat… samozřejmě vše v rámci bezpečnosti po všech stránkách.

Divadlo vědy

Po oba festivalové dny se můžete těšit na rozmanitá představení Divadla vědy, probíhající v hlavním stanu. V pátek začínáme v 9:00 a končíme posledním představením v 16:45 (s polední pauzou ve 12:00), v sobotu pak začínáme v 9:45 a končíme opět v 16:45 (bez polední pauzy).

Začátky vždy v celou hodinu.

Páteční dopoledne je Divadlo vědy vyhrazeno především pro školy, které se mohou kvůli omezené kapacitě stanu zaregistrovat na www.hvezdarna.cz. Na stránce www.festivalvedy.cz najdete i program Divadla vědy pro oba dva dny.

Koho a co u nás taky uvidíte?

Třeba kovářskou dílnu? Samozřejmě! Dokonce v podání těch nejpovolanějších - Archeologického ústavu Brno Akademie věd České republiky. Seznámíte se se základy kovářského řemesla a vyzkoušíte si kování drobného nožíku či prstenu a také broušení na šlapacím brusu. V pasířské dílně dojde na ražení a puncování žetonu - přívěsku na klíče z barevného kovu podle vlastního návrhu. Ale to není vše! Ve zlatnické dílně poznáte základy zlatnického řemesla a vyzkoušíte si tvorbu základní zdobné techniky tordování a filigránu. Nezapomeňte si taky vyrobit vlastní jednoduchou náušnici se svorníkem! V doprovodném stánku budou k prohlédnutí ukázky originálů středověkých zbraní, samozřejmě s výkladem nejen o symbolickém významu, který jim středověká společnost přisuzovala.

135252.jpg
Jaké tajemství je skryto v DNA? Jak vypadá nositelka dědičné informace – dvoušroubovice DNA? Na podobné záludné otázky vám odpoví odborníci z Biofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Uvidíte model rostlinné i živočišné buňky, pohlédnete do mikroskopu na hlavu i křídlo motýla, nohu včely i pavouka. Jaké fyzikální metody se používají při studiu živých organizmů? Jak vypadá klasický polarograf? Jak pomáhá platina v léčbě rakoviny? Co jsou to geneticky modifikované organizmy, zkr. GMO? Proč se jich nemusíme bát? Dozvíte se rovněž o historii Biofyzikálního ústavu, o jeho cestě od kosmického výzkumu ke studiu buněk, genomů a léčbě rakoviny.

Voda kolem nás a dobrodružství pana Bobka ve městě a na venkově – tak to je název expozice Botanického ústavu Akademie věd České republice. Na stánku se seznámíte s organismy, které můžete vidět v rybnících, tůňkách a povrchových vodách. Pan Bobek ve městě vám ukáže, jaká je jeho cesta od spláchnutí záchodu, přes čistírnu odpadních vod až do řeky. Na venkově je putování pana Bobka jiné – ať už je to malá domovní čistírna, kořenová čistírna nebo septik. Co se děje dál, pokud voda není správně vyčištěná? Na tyto a další otázky naleznete odpovědi právě na stánku Botanického ústavu.

Ústav přístrojové techniky Akademie věd České republiky láká na možnost stát se na pár minut opravdovým vědcem! Zábavnou formou si osvojíte základy chemie či fyziky a dozvíte se víc o běžném světě kolem nás.

Znáte kromě Slunce, žárovky, světlušky i jiná tělesa, která svítí? Už jste viděli svítit vlaštovičník, kůru citrusů nebo kůru jírovce? Pokud ne, máte nejvyšší čas k návštěvě stánku Bioskopu, kde se seznámíte se záhadným pojmem bioluminiscence.

135253.jpg
Už jste slyšeli o czechitas? Letošní nováček bude v pátek pořádat krátké workshopy hlavně pro děti a středoškoláky – k vyzkoušení budou ozoboti, Lego, ale také programování ve Scratchi a Pythonu. Zveme i všechny učitele a rodiče, aby se přišli za námi podívat, protože na podzim chystáme spoustu kurzů pro děti i dospělé.

FabLab Brno k nám letos nepřijede s kamionem, zato si přichystal několik workshopů! Během nich můžete popustit uzdu kreativitě a pomocí moderních výrobních strojů si vyrobit něco svého. Něco co nikdo jiný na světě nemá. Pracovat se bude se dřevem na laserové řezačce, na plotru si můžete vyrobit tričko s potiskem podle vlastního návrhu. Spolu s FabLabem k nám zavítají také kolegové z Make More – makeři z festivalu inovátorů a vynálezců Maker Faire si pro vás připravili malou ochutnávku toho, co vás čeká na samotném festivalu v řijnu tohoto roku.

I v letošním roce budou chemici z Fakulty chemické Vysokého učení technického v Brně akční jako obvykle! Na jejich stánku si můžete zastřílet v chemické střelnici nebo si dokonce vyrobit pístovou pistolku. Pro milovníky cukru budou několikrát za hodinu předváděny sladké kejkle, a když se povedou, tak se taky sní. No a ten, kdo má rád obrázky, ten odejde s „kérkou“ – chemickou samozřejmě!

Zajímají vás odlehlé, neprobádané končiny, poslední výspy divočiny na Zemi? Máte dobrodružnou povahu a už se nemůžete dočkat zimy a sněhu? Pak by vás mohl zaujmout polární výzkum Masarykovy univerzity na Antarktidě. Dozvíte se například, jak probíhají expedice na českou polární stanici J. G. Mendela, co vše se na Antarktidě zkoumá, s pomocí jakého vybavení a přístrojů, nebo jak souvisí osud polárních ledovců se změnami podnebí. To vše v podání Geografického ústavu Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity.

Svou expozici na Festivalu vědy si nenechají ujít ani brněnští hasiči! Hasičský záchranný sbor Jihomoravského kraje totiž přijede ukázat svou techniku a stánek s praktickými informacemi, jak se chovat, když vám hrozí nebezpečí! A nesmíme opomenout ani brněnskou Městskou policii, v jejímž areálu se celý Festival koná. Kromě ukázky mobilní techniky se můžete těšit na spoustu zajímavých kvízů a naučíte se pravidla silničního provozu.

Kromě ukázky svých fantastických „lónů“, tedy velkých nafukovacích modelů těles Sluneční soustavy, si pro vás hlavní organizátor Festivalu vědy – Hvězdárna a planetárium Brno, připravila žhavou novinku – nafukovací planetárium. Pojďte se i za bílého dne alespoň na chvilku zasnít pod hvězdnou oblohu!

Nováčkem letošního Festivalu je JCMM, tedy Jihomoravské centrum mezinárodní mobility. Hravou formou představí nabídku služeb a aktivit pro školy, učitele i žáky. Připraveny budou ukázky metodických materiálů a také možnost vyrobit si drobné věci.

Koho by zajímalo, z čeho má zoolog těžkou hlavu, zastaví se u stánku Katedry biologie Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity! Proč letos babičce nevykvetly afrikány? Uhodnete, co má společného želva a kachna? Pokud se nebojíte přímého kontaktu s některými „podivnými“ živočichy, přijďte se s nimi seznámit. Poznejte také, jak funguje potravní řetězec. Přesun energie a biomasy v rámci ekosystémů zajišťují jednotlivé články potravních řetězců = druhy organismů, rovnováha mezi nimi je proto velmi důležitá. Zjistíte, kdo je komu potravou a kam v tomto řetězci patří člověk. Myslíte, že vás může něco „sežrat“? Třeba „pavouci“ z Harryho Pottera? Přijďte si je prohlédnout a vyhrát v soutěži „Kdo koho nejdřív sežere“. Existují živočichové, kteří nemají přirozené predátory? Ano, jsou to druhy invazní a nemusí to být pouze živočich! Co myslíte? Jsou přínosem nebo pohromou pro daný ekosystém? Ti z vás, kteří seberou odvahu, mohou po hmatu hádat, co to šustí v tmavé láhvi nebo si pohladit živého hada. Na závěr vyplňte „kuřácký kvíz“ a dozvíte se, jak životnímu prostředí škodí cigarety. Bude vám napovídat samotný kostlivec!

Baví Vás chemické experimenty? Věděli jste, že i chemik může být dobrým zahradníkem a mít vlastní zahrádku? Nebo jak donutí rozinky tancovat? Naproti tomu tušíte, jak si sloni čistí zuby? Jak se přivolává džin plnící přání? Jestli pěna z jaru může hořet? Jak něco zapálit bez zapalovačů a sirek? To je otázek, ze který jde hlava kolem! Výše uvedené a mnohem víc nabídne Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity.

Zapeklité, tuze zapeklité. Ptáte se co? Robůtci Knihovny Jiřího Mahena v Brně hledají cestu ke knihám, ale moc jim to nejde. Aby se k nim dostaly, musí vyřešit pár šifer a hádanek. Přijďte jim pomoct a užijte si spoustu zábavy.

Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity si pro letošní rok připravilo hned dvě expozice. První z nich má název „Nahlédněte do svých genů!“ a dozvíte se v ní více o šesti znacích lidského těla, které jsou podmíněny pouze jediným genem, nabývají však dvou podob. Zjistíte, kterou z variant nosíte a jak se tyto varianty dědí. Na druhém stanovišti poznáte, jak vypadá „Svět očima vědce“. Vaším úkolem bude přiřadit k sobě fotografie, které patří ke stejné věci, ale jsou pořízené s různým zvětšením. Vyzkoušíte si i práci s mikroskopem.

Botanické oddělení Moravského zemského muzea vás seznámí s tím, co obnáší práce kurátora herbáře – je to totiž téměř detektivka. Zkusíte si, jak těžké je rozluštit záhadné klikyháky na starém listu ze sbírky rostlin. Pochopíte z něj, kde byla rostlina nasbírána? Pomůže vám šifrovací tabulka a starobylá mapa. A jak vypadají rostliny pod mikroskopem? Jak pod silně zvětšující lupou? Vstoupíte do čarovného mikrosvěta a v mechových buňkách se možná i ztratíte. Nahlédnete do makrosvěta a spatříte rostliny, tak jak je neznáte. A pozor, i muzejní mykologové sbírají houby! Pokud bude příznivé počasí a porostou, uvidíte pestrou přehlídku čerstvých hub a dozvíte se, jak je bezpečně rozeznávat. Nebude-li nám přát počasí, představí vám mykologické poklady z vlastních sbírek. Odborníci z geologicko-paleontologického oddělení ukážou, jaká je práce paleontologů. Vydejte se s nimi na cestu do pravěku! Amonit, trilobit, zub nosorožce či otisk pravěké ryby. Poznáte, který je který? Zkameněliny vás zavedou mezi dávno vyhynulé prehistorické tvory, na dno vyschlých moří a do stínu obrovských plavuní.

Odbor životního prostředí Magistrátu města Brna v první prezentaci, zvané „modrozelená infrastruktura“, předvede „Chytrého domečku“ zajímavé informace o možných úsporách energie. Děti potěší jednoduché kvízy zaměřené na ochranu životního prostředí,. Po vyřešení čeká všechny malá odměna! Ve druhé prezentaci, zvané „Měření kvality ovzduší“ si můžete v měřícím voze prohlédnou přístroje pro měření kvality ovzduší.

Zdravá půda = zdravé potraviny. Proč? To vám vysvětlí odborníci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity. Na co se můžete těšit? Přiblíží vám život v půdě, ukáží si, jak zlepšit vodní absorpce, a naopak snížit vodní erozi, a také jak mohou rostliny lépe přežít dlouhotrvající období sucha. Také se podíváte „pod pokličku“ naší půdy (s mikroskopem), seznámíte se žížalami v kompostéru a poslechnete si, jak dlouho trvá, než se v přírodě rozloží brčko nebo papírek od bonbónu.

Chcete si vyrobit 3D model Země, nebo prožít zlatou horečku na Riviéře? Tak to nesmíte minout stánek Ústavu geologických věd Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Z jakých sfér se skládá Země, co se nachází v jejím středu a z jakých chemických prvků je složená? Sami si můžete vyrobit 3D model Země. Rýžování je nejjednodušší metodou získávání zlata. Naučíte se rýžovat zlato, jak to kdysi dělali zlatokopové na Klondiku. Zlata bude pro všechny dost!

Chcete si složit stroj na náhodu? Víte, že jsou rostliny šikovné v matematice? Chcete taky umět počítat dokola jako ony? Malí návštěvníci se na stánku Ústavu matematiky a statistiky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity naučí zlomky, větší můžou zjistit co je nesoudělnost a velcí se můžou dozvědět ledacos – od Fibonacciho posloupnosti, lega a skládání pampelišek se dostanete až k zákonům náhody, limitám, imaginárním číslům i k fraktálům.

Přijďte získat nové znalosti a dovednosti v oboru teoretické fyziky a astrofyziky – kam jinam než na stánek Ústavu teoretické fyziky a astrofyziky Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity. V případě bezoblačného počasí můžete pozorovat fotosféru a chromosféru Slunce speciálními dalekohledy, postavit si vlastní raketu, pokusit se vyřešit částicové puzzle, překonat časový rekord v astronomickém kvízu a další.

Vysoce toxické, perzistentní, pipetování a modré... že nerozumíte? Tak to je v pořádku, na stánku Centra RECETOX Masarykovy univerzity vše pochopíte! Nevíte, zda pipetuješ rychleji než opravdový věděc? Přijďte a uvidíte, jak si stojíte!

135254.jpg
Co je na spalování odpadu za vědu? To se dozvíte na stánku SAKO Brno. Zařízení, které proměňuje nepotřebné věci v užitečné, tak jako kámen mudrců mění věci ve zlato, je jedna velká věda, nebo spíš alchymistická dílna. Nasypete do ní odpad, hoří v ní oheň, dostanete teplo a světlo, vypadne trochu popela (škváry), který vypadá jako písek s kamínky a vrátí se do Země. Kouř z hoření vypouštíme až vyčištěný. Jak je to možné? Právě to je ta věda. Pracujeme se čtyřmi elementy, které to jsou? Oheň, voda, vzduch a země. Oheň nám pálí odpady. Spalování je řízeno tak, aby docházelo k dokonalému vyhoření a uvolnilo se co nejvíc energie z odpadu. V tom je ta alchymie. Voda, plameny ohřívají vodu v kotli a tím se mění na páru. Páru vedeme na turbínu, ta je spojená s generátorem, který vyrábí elektrickou energii. V tom je kus vědy. Vzduch živí a pomáhá regulovat rychlost hoření v kotli. Musí ho být právě to správné množství. I v tom je ta alchymie. Země přijme popel (škváru) po shoření odpadů jako svoji součást. A když se spojí všechny elementy, tak to klape, jak má a věda slouží k dobrým účelům.

Od vědy k umění s VIDA! science centrem! Jaké obrazce umí vykouzlit zvuk? Co krásného dokáže geometrie? Jak souvisí chromatografie s obrazy? Co je to fraktál? A můžeme ho pěstovat na zahradě? Malí návštěvníci si navíc odnesou vlastní chlorofylovou malbu.

Také letos se můžete setkat se stánkem Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v.v.i. Brno. Poodhalí vám, co je to lepek, co je celiakie a jak s ní bojovat. Prohlédnete si pod mikroskopem nebezpečné parazity a také se „vyfotíte“ se termokamerou. A pro menší návštěvníky je připravené pexeso, záludné kvízové otázky a za správné odpovědi také spousta užitečných dárků.

Nezapomeňte se stavit na stánku ZETOR Gallery, kde si můžete na vlastní oči prohlédnout nejnovější traktor ZETOR! Nejen to. Můžete si do něj sednout, točit volantem a zahrát si na opravdového traktoristu. Pro malé návštěvníky budou připraveny dva šlapací traktůrky se slalomovou dráhou, omalovánky s traktory, skládačky a kvíz se sladkou odměnou.

Jednou z největších festivalových stálic je ZŠ Novolíšeňská. Tamní matematický kroužek si připravil ukázku toho, jakým způsobem společně objevujeme krásy matematiky. Vrátíte se do historie, zahrajete si matematickou hru nebo si budete hrát s římskými číslicemi a chronogramy. Mozkové závity si potrápíte u tradičních i netradičních hlavolamů. To ale není vše, protože je pro vás připravena ještě další expozice: LEGO roboti v akci. Hráli jste si rádi nebo stále ještě hrajete se stavebnicí LEGO? Zajímá vás, jak fungují inteligentní auta? A jak spolu Lego a inteligentní auta souvisejí? Žáci ze ZŠ Novolíšeňská vám ukážou, jak naučili jejich programovatelné LEGO roboty několik funkcí, z nichž některé znáte u inteligentních automobilů (adaptivní a parkovací automat, jízda po čáře, automatická závora a další). Také vás seznámí s učebnicí Robotika s LEGO Mindstorms, kterou ve svém tvoření využívají a která může pomoci otevřít dveře do světa programovatelných LEGO robotů i vám.

Hlavním organizátorem Festivalu vědy je od roku 2013 Hvězdárna a planetárium Brno. Titulárním partnerem je Jihomoravský kraj. Účastní se tyto organizace: Akademie věd České republiky, Bioskop, czechitas, FabLab Brno, Hasičský záchranný sbor JMK, Hvězdárna a planetárium Brno, JCMM, Knihovna Jiřího Mahena v Brně, Magistrát města Brna, odbor životního prostředí, Masarykova univerzita, Make More, Mendelova univerzita v Brně, Mendelovo muzeum Masarykovy univerzity, Městská policie Brno, Moravské zemské muzeum, SAKO Brno, Starez Brno, Univerzita obrany, VIDA! science centrum, Vysoké učení technické v Brně, Výzkumný ústav veterinárního lékařství, Zetor Gallery, ZŠ Novolíšeňská Brno. Akci dále podporuje statutární město Brno, Hitrádio City Brno, Deník, Opportunity – autocentrum Brno-Líšeň. Součást projektu Jihomoravský kraj fandí vědě 2021.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »