Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Fotogalerie: Jarní zodiakální světlo 2014

Fotogalerie: Jarní zodiakální světlo 2014

Zvířetníkové světlo na La Silla. Autor: Zdenek Bardon
Zvířetníkové světlo na La Silla.
Autor: Zdenek Bardon
Oproti minulému roku je zima letos mírná a počasí krásně nahrává k focení noční oblohy. S pomalým příchodem jara, jarní rovnodennosti, se krom tajících mas posledního sněhu či ledu naskytuje každý jasný a bezměsíčný večer po západu Slunce pohled na slabý kužel tzv. zodiakálního světla. Pochopitelně je "zář" tohoto indikátoru tmavosti oblohy tak slabá, že za úkazem třeba cestovat daleko od měst, ideálně vysoko do hor. Letos nahrává i vhodné načasování měsíční fáze. Zejména okolo rovnodennosti 20. března, kdy bude "zodiak" vidět nejlépe, Měsíc neruší vůbec. Do redakce už dorazily snímky z února a těšíme se na další.

Aktualizováno: 2. dubna 2014, 22:23 SELČ.

Zvířetníkové světlo je slabý zářící kužel, který vypadá jako paprsek nějaké vzdálené halogenové lampy svítící vzhůru. Kvůli velmi nízkému jasu je nutné na pozorování vyhledat vhodnou lokalitu, která je nejenom daleko od rušivého světla městského pouličního osvětlení, ale též v oblasti s čistým vzduchem bez nadměrného obsahu prachových částic (které jsou především v průmyslových oblastech), které světlo rozptylují. U nás v České republice je takových míst mnoho, všechny se však nachází v oblastech hor a vysočin. Pro porovnání – jasnost zvířetníkového světla je srovnatelná s jasností Mléčné dráhy.

Zodiakální světlo z observatoře Paranal v Chile. Foto: Yuri Beletsky. Příčinou zodiakálního světla je rozptyl slunečního záření o miniaturní částečky (0,001 – 0,1 mm) meziplanetárního prachu, které se nachází v rovině ekliptiky. Jejich celková hmotnost se odhaduje na 5x1016 kg. Za ideálních podmínek by se tedy mělo podařit spatřit nikoliv kužel nad západním a východním obzorem, ale souvislý světelný pás, který křižuje Mléčnou dráhu a nejjasnější je v oblasti poblíž Slunce. Takové podmínky panují například na Kanárském ostrově La Palma nebo vysoko v Chilských Andách, kde z těchto podmínek plně těží profesionální observatoř Paranal. V těchto světových lokalitách je možné spatřit nejenom souvislý zodiakální pás, ale v oblasti jeho středu se v „opozici“ se Sluncem nachází intenzivní kulová oblast, tzv. protisvit. Jedná se v podstatě o koncentrovanější oblast odraženého slunečního světla v důsledku toho, že Slunce leží na opačné straně oblohy. Více informací se dočtete v odkazech na konci této galerie.

Své snímky zodiakálního světla do této galerie zasílejte přes formulář. Nezapomeňte, prosím, uvést všechny potřebné údaje podle vzoru uvedeném u jednotlivých políček formuláře. Galerie je řazená od nejnověji zaslaných pozorování. Zasílat můžete také do ČAM. Kromě této galerie můžete průběžně sledovat nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz v automatizované galerii.


Fotogalerie čtenářů:

Měsíc v zodiakálním světle. Autor: Petr Horálek
Měsíc v zodiakálním světle.
Autor: Petr Horálek
Jméno: Petr Horálek
Datum: 1. dubna 2014, 21:07 SELČ
Místo: Ústupky, Sečská přehrada
Poznámka: I přes přicházející vysokou oblačnost jsem měl možnost zachytit naposledy před nastupujícími měsíčními večery zodiakální světlo nad hladinou Sečské přehrady. Vysoko nad obzorem je jasný Jupiter, pod ním celý Orion a jasný Sírius, na obzoru nad špičkami stromů nový Měsíc a po cestě zodiakálního kužele i hvězdokupa Plejády. Tak zase příští rok... Canon 6D, Sigma 15 mm, f3,5, ISO 8000, 25 s. Stránky autora.
Zvířetníkové světlo ze Z. Bodlavé. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo ze Z. Bodlavé.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 29. března 2014, 19:58 SEČ
Místo: Seč - Ústupky
Poznámka: Zvířetníkové světlo po měsíci opět nad vodní nádrží Seč. na snímku je u obzoru vidět blížící se vysoká oblačnost. Dvojice panoramat pořízená s odstupem asi 10 minut (první s dalekohledem) byla složena v programu ICE. Jednotlivé snímky mají parametry exp. 30 s, ISO-3200, f/4. Fotoaparát Canon EOS 1100D. Z pozorování v letošním a minulém roce vyplývá, že vzhledem k pozicím významných zdrojů umělého světla (měst, obcí, nasvětlených památek atd.) je při jarním sledování večerního zvířetníkového světla nad západním obzorem v rámci Železných hor a Žďárských vrchů jedním z nejvýhodnějších míst právě okolí Seče, zatímco při ranním sledování na podzim (východní obzor) se jako velmi výhodná jeví stanoviště v oblasti Pokřikov-Krouna. I když světelnému znečištění se samozřejmě zcela vyhnout nelze. Zde si lze snadno povšimnout např. silného reflektoru, který svítí přímo na oblohu u levého okraje snímku.

Další snímky

[1]

Zodiakální světlo . Autor: Antonín Hušek
Zodiakální světlo .
Autor: Antonín Hušek
Jméno: Antonín Hušek
Datum: 29. března 2014, 20:20 SEČ
Místo: Švihov
Poznámka: Canon EOS 450D. Objektiv 18-55 mm. Stránky autora.
Zvířetníkové světlo. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 28. března 2014, 20:05 SEČ
Místo: Pokřikov
Poznámka: Poněkud méně výrazné zvířetníkové světlo, obklopené umělými světly. Pozorování jarního zvířetníkového světla ve večerních hodinách na západě je daném místě o dost méně výhodné než v případě podzimního pozorování v ranních hodinách na východě, který není tolik ozářen umělými světly. Panorama složeno v programu ICE ze snímků s exp. 30s, ISO-3200, f/4. Canon EOS 1100D na stativu.

Další snímky

[1]

Zodiakální světlo . Autor: Antonín Hušek
Zodiakální světlo .
Autor: Antonín Hušek
Jméno: Antonín Hušek
Datum: 27. března 2014, 20:15 SEČ
Místo: Švihov
Poznámka: Nikon D60. Peleng 3,5/8 mm fisheye. Stránky autora.
Zodiakální světlo. Autor: Miloš Žák
Zodiakální světlo.
Autor: Miloš Žák
Jméno: Miloš Žák
Datum: 20. března 2014, 19:46 SEČ
Místo: Havlíčkova Borová
Poznámka: Snímek 1: Canon EOS 1100D na stativu. 20s, ISO 1600, F/3,5. Panorama ze 3 snímků. Snímek 2: Canon EOS 1100D, 15s, ISO 3200, F/3,5. Snímek 3: Canon EOS 1100D, 20s, ISO 3200, F/4. Panorama z 10 snímků na výšku. Stránky autora.

Další snímky

[1], [2]

Zodiakální světlo. Autor: Petr Štarha
Zodiakální světlo.
Autor: Petr Štarha
Jméno: Petr Štarha
Datum: 20. března 2014, 20:11 SEČ
Místo: Kočího kopec 756m n.m., Sulkovec
Poznámka: Přecházející vysoká oblačnost, silný vítr, 8° C, Canon EOS 5D + Sigma 17-35, složeno 10 snímků.
Zvířetníkové světlo. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 20. března 2014, 19:49 SEČ
Místo: Prosetín - Malinné
Poznámka: Se začátkem astronomického jara se vrátila i viditelnost zvířetníkového světla ve večerních hodinách. Tentokrát bylo počasí při pozorování v okolí Skutče velmi větrné a navíc částečně rušila přecházející vysoká oblačnost, přesto bylo možné zvířetníkové světlo vidět a nafotit. Panorama složeno v programu ICE ze snímků s exp. 30 s, ISO-3200 a f/4. Druhý snímek je 7x60 s, ISO-1600, f/4,5 složený v programu Startrails. Canon EOS 1100D na stativu.

Další snímky

[1]

Zodiakální světlo. Autor: Kamil Pecinovský
Zodiakální světlo.
Autor: Kamil Pecinovský
Jméno: Kamil Pecinovský
Datum: 20. března 2014, 20:00 SEČ
Místo: Horní Vidim
Poznámka: Nikon D300s, expozice 60s, ohnisko 27mm, clona 3,5
Zodiakálne svetlo. Autor: Tomáš Dobrovodský
Zodiakálne svetlo.
Autor: Tomáš Dobrovodský
Jméno: Tomáš Dobrovodský
Datum: 1. března 2014, 19:00 SEČ
Místo: Trnavá Hora, SR
Poznámka: Canon 400D, ISO 1600, 70 s. Slabé zodiakálne svetlo pozorované aj vizuálne. Nadmorská výška pozorovacieho miesta 670 m. n. m. Umelé svetlo na zábere je cca 10 km vzdialený Žiar nad Hronom.
Zvířetníkové světlo. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 24. února 2014, 19:03 SEČ
Místo: Seč - Ústupky
Poznámka: Pozorování večerního zvířetníkového světla z vrchu Zadní Bodlavá nad přehradou Seč na Chrudimsku. Stanoviště v Železných horách dál od větších měst nabízí lepší podmínky pro pozorování než je tomu v blízkosti přesvětlených městských aglomerací i když už i zde se objevují problémy, v tomto případě v podobě staveb se silně předimenzovaným nasvícením nebo reflektorů svítících na oblohu?! Zvířetníkové světlo se jevilo už na pohled výraznější než při pozorování o den dříve v příměstské oblasti a to i přesto, že tentokrát byly atmosférické podmínky spíše horší. První dva snímky jsou exp. 30 s, ISO-3200, f/4, panorama složené v programu ICE. Snímek startrails s přelétajícím vojenským letounem je složen ze dvou expozic po 7 minutách na ISO-200 a f/4 v programu Startrails. Detailní snímek kužele světla má exp. cca 1 minutu při ISO-1600 a f/6,3, mírně zvýšen kontrast. Použitý fotoaparát Canon EOS 1100D na stativu.

Další snímky

[1], [2], [3]

Zvířetníkové světlo u Turnova. Autor: Martin Gembec
Zvířetníkové světlo u Turnova.
Autor: Martin Gembec
Jméno: Martin Gembec
Datum: 24. února 2014, 19:00 SEČ
Místo: Ždárek u Turnova
Poznámka: Okem krásně viditelný výrazný světlý kužel končící u Plejád. panorama se mi moc nepovedla, ale tak posílám alespoň to, co vyšlo. Stránky autora.
Zodiakální světlo nad Jizerkou. Autor: Petr Horálek
Zodiakální světlo nad Jizerkou.
Autor: Petr Horálek
Jméno: Petr Horálek
Datum: 23. února 2014, 19:30 SEČ
Místo: Jizerka, Jizerské hory
Poznámka: Zachytit kužel zodiakálního světla na skutečně pěkně tmavé obloze je v České republice bohužel čím dál těžší úkol. Dokonce i výlet do Jizerské oblasti tmavé oblohy nedostál kýženého výsledku. Hodně tomu "napomohla" vysoká vlhkost a pomalu se tvořící mlha, která ze vzdálených měst silně rozptylovala světlo. Canon 6D, Sigma 15 mm, f4, 55x20 s, ISO 8000. Stránky autora.
	Zvířetníkové světlo . Autor: Antonín Hušek
Zvířetníkové světlo .
Autor: Antonín Hušek
Jméno: Antonín Hušek
Datum: 24. února 2014, 19:20 SEČ
Místo: Švihov
Poznámka: Nikon D60. Peleng 3,5/8 mm fisheye. Stránky autora.
Zvířetníkové světlo u měst?. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo u měst?.
Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo u měst?. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo u měst?.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 23. února 2014, 19:07 SEČ
Místo: Rozhovice
Poznámka: Zvířetníkové světlo lze v těchto dnech dobře pozorovat a fotografovat nad západním až jihozápadním obzorem ve večerních hodinách a to překvapivě i poměrně blízko velkých měst. Na panoramatickém snímku (složeno z několika fotografií exp. 25 s, ISO-3200, f/3,5 v programu ICE) pořízeném u obce Rozhovice v okrese Chrudim je kromě kužele zvířetníkového světla uprostřed vidět vpravo nad vysílací věží také stopu mléčné dráhy. Na snímku jsou také výrazné světelné zdroje, vlevo např. jasný světelný kužel pocházející z osvětlení kostela v Heřmanově Městci (vzd. 3,5 km) a kousek vpravo od výstražného kříže na železničním přejezdu je elektrárna Chvaletice (cca 18 km). Na druhé straně oblohy jsou dvě největší města Pardubického kraje, pro srovnání hlavní nádraží Pardubice je vzdáleno asi 8 km a nádraží Chrudim pak 7 km. Zvířetníkové světlo v těchto podmínkách bylo tentokrát pozorováno nejen fotograficky, ale slabě i vizuálně, předpokládám, že na tmavších pozorovacích místech to může být v této době velmi zajímavá podívaná.
Zvířetníkové světlo nad Chrudimí. Autor: Vilém Heblík
Zvířetníkové světlo nad Chrudimí.
Autor: Vilém Heblík
Jméno: Vilém Heblík
Datum: 12. listopadu 2013, 5:06 SEČ
Místo: Jezbořice
Poznámka: Zvířetníkové světlo lze někdy vyfotografovat i nad relativně blízkým větším městem. Zde je část kužele zvířetníkového světla "zakousnutého" do světelné čepice přímo nad Chrudimí. Snímek pochází z loňského listopadu (zvířetníkové světlo na ranní obloze) a vznikl během pokusu o pozorování komety ISON. Exp. 15 s, ISO-6400, f/4, Canon EOS 1100D na stativu. Poloha a vzdálenost významných objektů ve městě vyznačena na snímku s popisem.

Další snímky

[1]

Zvířetníkové světlo na La Silla. Autor: Zdenek Bardon
Zvířetníkové světlo na La Silla.
Autor: Zdenek Bardon
Jméno: Zdeněk Bardon
Datum: 27. října 2013
Místo: Observatoř ESO La Silla
Poznámka: Večerní zodiakální světlo z La Silla. Nikon D700, 14-24/2,8 Nikkor, Vixen Polarie, fotografický stativ. Stránky autora.

Související a doporučujeme:
[1] Článek o zodiakálním světle z roku 2008
[2] Článek o zodiakálním světle z roku 2009
[3] Článek o zodiakálním světle z roku 2010
[4] Čtenářská galerie zodiakálního světla z roku 2013
[5] Nejnovější snímky od čtenářů Astro.cz
[6] Předchozí fotogalerie na Astro.cz




O autorovi

Petr Horálek

Petr Horálek

Narodil se v roce 1986 v Pardubicích, kde také od svých 12 let začal navštěvovat tamní hvězdárnu. Astronomie ho nadchla natolik, že se jí rozhodl věnovat profesně, a tak při ukončení studia Teoretické fyziky a astrofyziky na MU v Brně začal pracovat na Astronomickém ústavu AVČR v Ondřejově. Poté byl zaměstnancem Hvězdárny v Úpici. V roce 2014 pak odcestoval na rok na Nový Zéland, kde si přivydělával na sadech s ovocem, aby se mohl věnovat fotografii jižní noční oblohy. Po svém návratu se na volné noze věnuje popularizaci astronomie a také astrofotografii. Redakci astro.cz vypomáhal od roku 2008 a mezi lety 2009-2017 byl jejím vedoucím. Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze - zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě. V roce 2015 se stal prvním českým Foto ambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO). Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros a popisuje právě jeho oblíbená zatmění jako jedny nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec. V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek. Stránky autora.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »