Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Haleakala - místo pro nový pokročilý sluneční teleskop

Haleakala - místo pro nový pokročilý sluneční teleskop

observatory-lg.jpg
Haleakala na vrcholu Maui (Havaj), byla doporučena jako místo stavby největšího světové optického slunečního dalekohledu. Konečné rozhodnutí sice padne až v prosinci, po prozkoumání všech dalších logistických a jiných problémů stavby na takovém místě, ale vědecká pracovní skupina projektu Advanced Technology Solar Telescope (ATST) doporučila jako místo stavby Havaj během workshopu, který se konal 14.října v Tucsonu. Haleakalu upřednostnila pro stavbu před dvěma dalšími kandidátskými místy v Kalifornii a Kanárských ostrovech.

Původně se v loňském roce podrobně zkoumalo šest míst možné stavby, ale nakonec se vybírá jen z těmto třech lokalit. Pokud nakonec bude Haleakala definitivně schválena, bude se spolupracovat s Institutem pro astronomii při Havajské univerzitě, která dnes provozuje na Maui, třetím největším z havajských ostrovů svoji observatoř MSO - Mees Solar Observatory. Místo stavby je v nadmořské výšce 3 km.

Doporučení místa stavby pro ATST je významným krokem vpřed, řekl Dr. Stephen Keil, ředitel projektu ATST při Národní sluneční observatoři (NSO). Haleakala, neboli pro havajany Dům Slunce, je opravdu jedinečné místo a to jak z vědeckého hlediska, tak pro jeho duchovní a kulturní hodnotu.

Havajská Univerzita se poprvé zajímala o Haleakala z důvodu výzkumu Slunce už někdy okolo roku 1955 a nakonec zde v roce 1964 postavila první univerzitní observatoř, Mees Solar Observatory. Proto postavit na Haleakala nový ATST by byl jen další přirozený krok ve vývoji slunečního výzkumu.

ATST má být největší sluneční optická observatoř a zároveň největší přístroj pro studium magnetismu, který ovládá sluneční vítr a sluneční erupce. Má být dalším krokem k porozumění naší mateřské hvězdě, která nejvíce ovlivňuje život na Zemi. Někteří vědci proto popsali ATST jako sluneční mikroskop a to kvůli jeho schopnosti zkoumat detaily sluneční atmosféry, včetně koróny.

ATST bude mít 4 metrové primární zrcadlo s nejmodernějšími technologiemi, včetně adaptivní optiky, která mu dovolí zkoumat na Slunci detaily až do 0,03 obloukové sekundy, tedy rozlišit na Slunci podrobnosti průměru pouhých 20 km.

Rozsáhlý průzkum možných umístění ATST byl navržen tak, aby pomáhal vybrat místo které maximalizuje vědeckou produktivitu přístroje. Požadováno tedy bylo co nejvíce dnů s jasnou oblohou, vynikající průzračnost atmosféry a nízký jas vlastní oblohy, tedy vše, co je potřeba k pozorování slabé koróny. Nízká vlhkost, co nejméně leteckých kondenzačních stop a nízká úroveň prachu v ovzduší byly také výhodou.

Počáteční výběr vhodných míst pro stavbu ATST tedy zahrnoval šest míst z původních 72 návrhů. Na každém z kandidátských míst je jedinečná kombinace atmosférických podmínek a dalších faktorů, který by jej dělaly výjimečně vhodným pro umístění ATST. Nicméně, výběrové šetření nakonec upřednostnilo několik výhod, které posunuly Havaj na první místo seznamu pro tento zvláštní projekt.

Zdroj: ATST, SpaceDaily
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »