Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Kopalův památník v Litomyšli opraven

Kopalův památník v Litomyšli opraven

Původní vzhled z roku 2004
Původní vzhled z roku 2004
Unikátní památník připomínající dvojhvězdu a doplněný displejem citací prof. Kopala, byl poškozen v červenci 2009 přívalem vody. Památník nebylo možno obnovit v původní podobě, ale za to vznikla podoba nová, neméně zajímavá.

Slavnostní odhalení

Památník byl odhalen při příležitosti nedožitých devadesátých narozenin světoznámého astronoma českého původu prof. Zdeňka Kopala 3. dubna 2004, kdy celá Litomyšl žila velkou mezinárodní konferencí o dvojhvězdách, uspořádanou na počest prof. Kopala. Konference se zúčastnila celá řada jeho žáků z univerzity v Manchesteru, kde působil desítky let. Při té příležitosti byl ve večerních hodinách, už za tmy, odhalen při světelné show památník.

V roce 2004 vznikla také internetová prezentace památníku a všech doprovodných akcí na stránkách města Litomyšl.

Při odhalení památníku byla přítomna i redaktorka České rozhlasu Jana Olivová - její rozhlasový příspěvek si můžete přehrát z archivu ČRo (délka 3 minuty, formát *.rm).

Světový unikát

Tmavý obdélník na chodníku ukazuje obrys Kopalova rodného domu. Uvnitř je digitálně posuvný červený text.
Tmavý obdélník na chodníku ukazuje obrys Kopalova rodného domu. Uvnitř je digitálně posuvný červený text.
Připomeňme, že cílem neobvyklého sochařského díla je pomocí světla zdůraznit především již neexistující dům v Havlíčkově ulici - místo narození Z. Kopala. Půdorys domu je po svém obvodu tvořen pomocí světla a pohybujícího se světelného textu. Text byl před loňským poškozením řízen počítačem, zdůrazňoval závažnost teoretické, numerické a vědecké roviny Kopalova výzkumu, ale také dával do souvislostí prostor plastiky současným obyvatelům.

Jako ústřední motiv památníku vytvořili Federico Diaz s prof. Mariánem Karlem plastiku, která přímo symbolizuje Kopalovo ústřední téma: dvě nekulové kapkovité hvězdy, které obíhají kolem společného těžiště a při pohledu diváka z určitého místa se navzájem částečně či úplně zakrývají.

Plastika je světovým unikátem nejen pro svůj obsah, ale také díky materiálu a technologii. Kapkovité hvězdy jsou navinuty z uhlíkového vlákna.

Dvojhvězda blíže k nebi

Po opravě roku 2005 byla dvojhvězda vynesena do výše
Po opravě roku 2005 byla dvojhvězda vynesena do výše
V roce 2005 došlo koncem léta při zateplování fasády přilehlého objektu k proražení menší z dvojhvězdy. Nutnost opravy vyvolala diskuzi o rozšíření tohoto díla. Na konci diskuse byl krásný vánoční dárek Litomyšlanům, ale i návštěvníkům města v podobě "dvojhvězdy blíž vesmíru".

Obnovená plastika dvojhvězdy se vznáší - je umístěna na subtilní karbonové tyči ve výšce 3,5 metrů nad zemí. Toto umístění podle autora Federika Diaze posiluje ideu pozorování hvězdné oblohy ze země a navíc díky technologickému konceptu užití karbonových vláken je možné vnímat plastiku proti obloze.

Nový půdorys

Podoba nápisů na chodníku po opravě 2010
Podoba nápisů na chodníku po opravě 2010
Bohužel památník utrpěl další poškození v roce 2009. Tentokrát se týkalo pohyblivého světelného textu umístěného na zemi a tvořícího obrys Kopalova rodného domu. Déšť tehdy dokonal již zčásti porouchanou součást tohoto neobvyklého díla. Světelný displej byl poslední záplavou velmi poškozen a jeho oprava by byla neúměrně drahá.

Město Litomyšl tedy připravilo ve spolupráci s původním autorem Federicem Díazem zjednodušenou variantu světelného textu - černý plast s prořezávaným písmem podsvětlený bílým světlem díky odolnému leddiodovému "hadu". Grafický návrh, využívající texty a vzorce spojené s prof. Kopalem, zpracoval v současné době již renomovaný mladý výtvarník z Litomyšle Tomáš Pakosta, který byl i autorem vítězného loga pro nedávné předsednictví ČR v rámci EU. Text je tedy statický a bílý, složený z jednotlivých bodů ("hvězdiček") a viditelný nejlépe v noci, což je v souvislosti s astronomií symbolické. Prosvětlení je nyní patrné v celé délce půdorysné stopy bývalého rodného domu profesora Kopala.

Památník se tedy podařilo opravit a v celé kráse ho můžete vidět v Litomyšli v Havlíčkově ulici u domu č. 1044.

Další informace o Zdeňku Kopalovi a akcích pořádaných na jeho počest nebo v jeho rodišti:



O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »