Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Na Mezinárodní aviatické pouti s pardubickou hvězdárnou

Na Mezinárodní aviatické pouti s pardubickou hvězdárnou

Návštěvníci u stánku pardubické hvězdárny
Návštěvníci u stánku pardubické hvězdárny
Rok se s rokem sešel a kromě neodvratně se blížícího léta a s ním spojených radovánek se blíží i mnohé akce pardubické hvězdárny a Astronomické společnosti Pardubice. Na tu nejbližší a snad nemálo zajímavou si Vás v rámci Mazinárodního roku astronomie dovolujeme nyní pozvat. Odehraje se o víkendu 6. - 7. června na pardubickém letišti.

Ve dnech 6. - 7. června, tedy již tento víkend, se uskuteční již 19. ročník Mezinárodní aviatické pouti v Pardubicích. Oprávněně se jistě ptáte, co má astronomie společného s aviatikou? Možná Vám napoví, že pouť je zasvěcena prvnímu československému a českému aviatikovi Janu Kašparovi. Že stále tápate?

Pokud ani tato malá nápověda nepomohla, tak vězte, že právě baron Artur Kraus, zakladatel první lidové hvězdárny v českých zemích a velký popularizátor této královské vědy (po němž nese jméno současná hvězdárna v Pardubicích), byl nejen u prvních nesmělých krůčků Jana Kašpara ke slávě, ale navíc byl přímo jeho letovým ředitelem. Právě Artur Kraus byl oním příslovečným člověkem v pozadí, který domlouval mladému Janu Kašparovi letecká vystoupení, sháněl sponzory a byl u jeho slavného letu z Pardubic do pražské Chuchle.

Tak tedy, až budete někdy přemítat nad otázkou, co má společného astronomie a aviatika, vězte, že ta pardubická rozhodně více, než si myslíte. Pokud byste však chtěli astronomii a aviatiku vidět bok po boku, neváhejte a zavítejte 6. a 7. června na tuto báječnou šou, kde nás rovněž potkáte.

A co Vás u našeho astro stánku čeká?

  • Pozorování Slunce
  • Hry a soutěže
  • Hvězdný kvíz
  • ...a mnoho dalšího

Pro inspiraci, nebo jen jako tip na zajímavý výlet přikládáme fotogalerii z minulé Aviatické Pouti.

Přijďte se za námi podívat!




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »