Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Pardubická hvězdárna s Europe Direct Pardubice na 21. Aviatické pouti

Pardubická hvězdárna s Europe Direct Pardubice na 21. Aviatické pouti

Hlavní dalekohled na Hvězdárně v Pardubicích
Hlavní dalekohled na Hvězdárně v Pardubicích
Na 21. Aviatické pouti Jana Kašpara v Pardubicích o víkendu 4. - 5. června 2011 najdete také stánek pardubické hvězdárny a Europe Direct Pardubice. V průběhu této akce se za jasného počasí bude pozorovat Slunce, bude se možné zapojit do celoplošné soutěže pro děti a mnoho dalšího. Neposledně se také návštěvníci stánku dozvědí detaily o tom, co má pardubická hvězdárna společného s Janem Kašparem nebo co Pardubáky čeká na noční obloze v následujících měsících.

Tisková zpráva Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích a Astronomické společnosti Pardubice.

Již se stalo milou a neodmyslitelnou tradicí, že stánek pardubické hvězdárny lze rok co rok potkat na největším svátku aviatiky - Aviatické pouti Jana Kašpara v Pardubicích. Letos nově s Europe Direct Pardubice a množstvím zajímavých her i soutěží (nejen, ale hlavně) pro nejmenší.

Letový ředitel Jana Kašpara byl baron Artur Kraus

Ing. Jan Kašpar
Ing. Jan Kašpar
Každý dobře ví, že Jan Kašpar se neodmyslitelně zapsal do historie aviatiky svým dálkovým letem z Pardubic do Prahy. Málokdo však ví o člověku, který jeho slávě významně napomohl a svými organizačními schopnostmi tak přispěl k dodnes připomínanému triumfu naší aviatiky. Nehovoříme o nikom menším než o baronu Arturu Krausovi, který nejen že přemluvil Kašparova otce, aby synovy sny o létání bral vážně, ba dokonce aby jej v jeho pokusech o dobývání oblak plně finančně podporoval. Jan Kašpar se tak díky Arturu Krausovi nestal hoteliérem, jak si jeho otec přál, nýbrž do dnešních dnů oslavovaným letcem. Byl to právě Artur Kraus, který byl Kašparovi takzvaným letovým ředitelem, radou, skutkem a především organizačně se podílel na jeho pokusech o dobytí oblak. Ve spojení těchto dvou osobností, tedy významného aviatika Jana Kašpara a vizionáře, astronoma nebo zakladatele první lidové hvězdárny ve střední Evropě, Artura Krause, máme skvělou příležitost k oslavě obou osobností. První lidová hvězdárna byla právě v Pardubicích a současná pardubická hvězdárna nese Krausovo jméno i jeho odkaz ve své činnosti, tedy v popularizaci astronomie.

Bohatý program

O víkendu 4. a 5. června se můžete těšit na bohatý program, který pro Vás tentokráte připravujeme ve spolupráci s informačním centrem Evropské unie - Europe Direct Pardubice. Kromě již tradičního a neodmyslitelného pozorování Slunce přes speciální sluneční filtr hvězdárna připravuje řadu her a soutěží pro velké i malé návštěvníky našeho stanoviště, které bude tentokrát součástí velké a dobrodružné hry o ceny. Návštěvníci si tak budou moci vypustit vlastní raketu, přesvědčit se, jak je těžké trefit Měsíc nebo si otestovat své znalosti při vyplňování některého z kvízů.

Celá tisková zpráva na webu pardubické hvězdárny




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »