Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přichází Týden vědy a techniky s astronomickým programem!

Přichází Týden vědy a techniky s astronomickým programem!

Banner k Týdnu vědy a techniky 2015.
Autor: Týden vědy a techniky 2015.

Astronomický ústav AV ČR je i letos zapojen do bohatého programu Týdne vědy a techniky 2015, který nabízí ve dnech 1. – 15. listopadu nepřeberné množství vědecko-populárních akcí a událostí pro širokou veřejnost, a to po celém území České republiky. V rámci programu pořádaného Astronomickým ústavem se můžete těšit především na poutavé přednášky, veřejná pozorování astronomickými dalekohledy nebo na jedinečné dny otevřených dveří na pražském pracovišti ve Spořilově.

Program Týdne vědy a techniky AsÚ proběhne hned na několika místech České republiky. Na akce tak můžete zavítat do Ostravy, Prahy, Olomouce či do Liberce. Ve všech případech se budete moci těšit na setkání s profesionálními astronomy, poznat jejich pracovní náplň a pochopitelně se dozvědět mnoho zajímavého z dění v astronomii i v kosmonautice. Kdy a kam se tedy vydat?

Neděle 1. listopadu 2015 v Ostravě

Přijďte se podívat dalekohledem a zeptat se na to, co vás z astronomie zajímá. Od 10 do 18 hodin na velké akci Akademie věd v OC FORUM Nová Karolina v Ostravě. Další informace.

Čtvrtek 5. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci 

V 10:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Úsvit trpasličích planet“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Sobota 7. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci

V 17:00 přednáška RNDr. Jiřího Svobody,  Ph.D. „Objevy rentgenové astronomie – minulé i budoucí“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Pondělí 9. listopadu 2015 v Praze v budově Akademie věd

V 9:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Pozor, padající kamení!“ (Národní 3, Praha 1 - nutná registrace na www.tydenvedy.cz). 

Pondělí 9. listopadu 2015 na Václavském náměstí v Praze

Od 9:00 do 16:00 akce „Prevence mozkové mrtvice, kouzlo chemie a pozorování dalekohledy v srdci Prahy“ Společnosti Bayer, Ústav organické chemie a biochemie AV ČR a Astronomického ústavu AV ČR. Projděte se v unikátním modelu srdce, nechte se zdarma vyšetřit a zjistěte včas své riziko ohrožení mrtvicí. Svoje výsledky konzultujte na místě s lékařem, který vám poradí vhodné možnosti prevence. Budete mít také příležitost si naživo prohlédnout science show pracovníků z Ústavu organické chemie a biochemie, a nebo se pod vedením odborníků podívat do astronomického dalekohledu, přes filtr na naši nejbližší hvězdu a když to neumožní počasí, tak na pozemské objekty (Praha, Václavské náměstí).

Středa 11. listopadu 2015 v Praze v budově Akademie věd 

V 11:00 přednáška prof. Jaroslava Klokočníka „Čínské pyramidy - byly orientovány astronomicky?“ (Národní 3, Praha 1 – nutná rezervace na www.tydenvedy.cz). Další informace.

Čtvrtek 12. listopadu 2015 v Praze

Přednáška a diskuze na téma Hvězdné nebe nad hlavou a odpadky pod nohama - za Astronomický ústav AV ČR se zúčastní prof. Jan Palouš. Podstata 96 % vesmíru není známa, neboť jde o záhadnou temnou hmotu a temnou energii. O vesmíru usuzujeme podle informací o malé části celku, což vyžaduje značnou opatrnost a skromnost. I v dalších oblastech lidského myšlení však na tom nejsme o mnoho lépe. Skoro polovinu rozlohy měst tvoří vágní prostor bez zjevného určení. Co se děje v oblastech našeho světa, které jsme donedávna pokládali za "okrajové" a tedy nedůležité? Jak jejich redefinice mění pohled na celek? A jak k tomu věda došla a proč jí to trvalo tak dlouho? Dva příběhy – z fyzikálního života vesmíru a sociálního života měst – nám ukáží, že vidět špičku ledovce ještě neznamená vidět celý jev... Další informace

Čtvrtek 12. listopadu v Olomouci

V 10:00 Přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Úsvit trpasličích planet“ (Vědecká knihovna v Olomouci, Bezručova 3, Olomouc). 

Pátek a sobota 13. - 14. listopadu 2015 v Praze na Spořilově

Program Dní otevřených dveří v Astronomickém pavilonu v Praze v listopadu 2015. Autor: AsÚ AV ČR
Program Dní otevřených dveří v Astronomickém pavilonu v Praze v listopadu 2015.
Autor: AsÚ AV ČR
Pražské pracoviště Astronomického ústavu AV ČR na Spořilově, kde sídlí Oddělení galaxií a planetárních systémů, představí 13. a 14. listopadu 2015  pohled do zákulisí práce svých vědeckých skupin v přednáškách a rovněž nabídne pozorování oblohy dalekohledem z kopule a terasy. Dny otevřených dveří tak přinesou vskutku pestrý a velmi poutavý program. Čeká vás prohlídka budovy, přednášky, pozorování dalekohledem, výstava fotografií, program pro děti. Další informace.

Sobota 14. listopadu v iQLANDIA v Liberci

V 17:00 přednáška Mgr. Petra Scheiricha, Ph.D. „Pozor, padající kamení!“ (iQLANDIA, Nitranská 10, Liberec).  

Od 3. do 15. listopadu 2015 v iQLANDIA v Liberci

Na výstavě „Pohledy do vesmíru“ se můžete podívat např. na nejkrásnější planetu Saturn v naší Sluneční soustavě, na známou Krabí mlhovinu v naší Galaxii a nahlédnout i do vzdálených světů cizích galaxií. Fotografie byly pořízeny na jedné z nejvýkonnějších observatoří světa na Mt. Paranalu v Chile, kterou provozuje Evropská jižní observatoř, jíž je Česká republika od roku 2007 členem. Výstava je přístupná v termínech ÚT–PÁ 9:00–17:00, SO 9:00–19:00, NE 9:00–17:00.

Další informace o programu Týdne vědy a techniky naleznete rovněž na programovém rozcestníku akce. Pro bližší informace ohledně astronomického programu kontaktujte Pavla Suchana (suchan@astro.cz nebo mobil 737 322 815)

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Týden vědy a techniky
[2] Astronomický ústav AV ČR
[3] Facebook Astronomického ústavu AV ČR

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Vírová galaxia M51

Vírová galaxia (iné názvy: Špirálovitá galaxia M51, Messierov objekt 51, Messier 51, M 51, NGC 5194, Arp 85) je klasická špirálovitá galaxia v súhvezdí Poľovné psy. Bola objavená Charlesom Messierom 13. októbra 1773. Táto galaxia sa nachádza blízko hviezdy Alkaid (eta UMa) zo súhvezdia Veľká medvedica. Táto galaxia tvorí s hviezdami Alkaid a Mizar takmer pravouhlý trojuholník s pravým uhlom pri hviezde Alkaid. Nájsť sa dá aj pomocou myslenej spojnice hviezd Alkaid a Cor Caroli. Galaxia leží v jednej štvrtine vzdialenosti od Alkaida k Cor Caroli. Vírová galaxia bola v skutočnosti prvou objavenou špirálovou galaxiou. Už 30-centimetrový ďalekohľad spoľahlivo zobrazí jej špirálovú štruktúru. Vírová galaxia má aj svojho sprievodcu, menšiu galaxiu NGC 5195, ktorú objavil v roku 1781 Messierov priateľ Mechain. Sú spojené medzigalaktickým mostom, ktorý je predĺžením špirálového ramena M51. Je zaradená v Arpovom katalógu podivných galaxií ako špirálová galaxia so sprievodcom. Vírová galaxia a jej sprievodca bývajú niekedy označovaní ako dvojitá galaxia. Obe galaxie sa k sebe približujú, až nakoniec splynú do jednej. Vybavenie: SkyWatcher NEQ6Pro, GSO Newton astrograf 200/800, GSO 2" komakorektor, QHY 8L-C, SVbony UV/IR cut, Optolong L-eNhance filter, FocusDream focuser, guiding QHY5L-II-C, SVbony guidescope 240mm. Software: NINA, Astro pixel processor, Siril, Starnet++, Adobe photoshop 203x180 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C, 38x300 sec. Lights gain15, offset113 pri -10°C cez Optolong L-eNhance, master bias, 150 flats, master darks, master darkflats 4.3. až 12.4.2024 Belá nad Cirochou, severovýchod Slovenska, bortle 4

Další informace »