Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Rok Artura Krause - výtvarná, fotografická a literární soutěž

Rok Artura Krause - výtvarná, fotografická a literární soutěž

Soutěž ke 160. výročí barona Artura Krause. Autor: Hv. Pardubice.
Soutěž ke 160. výročí barona Artura Krause.
Autor: Hv. Pardubice.
Zapojte se do projektu „Rok Artura Krause“, který pořádá Dům dětí a mládeže ALFA Pardubice, Hvězdárna barona Artura Krause, Klub přátel Pardubicka, Česká astronomická společnost a další subjekty pod záštitou Magistrátu města Pardubic. Ty zvou širokou veřejnost k oslavám 160. výročí narození zakladatele první lidové hvězdárny v Čechách. V průběhu celého roku 2014 budeme v rámci projektu „Rok Artura Krause“ veřejnost seznamovat s tím, kdo byl Artur Kraus a jaký odkaz nám zde zanechal. V plánu jsou veřejná pozorování oblohy, přednášky i mimořádná vzpomínková setkání a samozřejmě soutěž o zajímavé a hodnotné ceny probíhající od března do listopadu 2014, určená opravdu pro všechny.

motivace kraus Autor: Petr Komárek
motivace kraus
Autor: Petr Komárek
V rámci projektu je od 20. března 2014 vyhlášena výtvarná, literární a fotografická soutěž! První jarní den roku proto udělá radost všem literátům, kreativcům a fotografům. Soutěž je nejen možností, jak se zúčastnit oslav 160. výročí Artura Krause, ale i nechat se inspirovat osobností tohoto slavného Pardubáka. Zapojit se může opravdu každý. Od dětí ze základních škol po seniory. Stačí si vybrat svou kategorii a způsob, jakým tuto osobnost ztvárníte.

Věkové kategorie soutěže:

Výtvarná část:

  • 4 – 6 let
  • 7 – 10 let
  • 11 – 14 let
  • 15 – 19 let
  • 20 a více let

Fotografická část:

  • děti 8 – 13 let
  • pokročilí 14 – 19 let
  • zkušení 20 a více let

Literární část:

  • I. stupeň ZŠ - próza
  • II. stupeň ZŠ (+ odpovídající ročníky víceletých gymnázií) - poezie; próza
  • Dospělí – poezie; próza
Co malovat, psát či fotografovat?

Fotografii ani povídku za vás vytvořit nemůžeme, dokážeme vás ale vhodně nasměrovat tak, aby vaše další kroky byly co možná nejsnadnější. Každá část soutěže má svého odborného garanta, který vás v případě nutnosti vhodně nasměruje. Pokud si nejste jisti, bližší informace získáte přímo na Hvězdárně barona Artura Krause. Poradíme vám například, jakou technikou fotografovat a jak zpracovávat pořízené fotografie, kam zavítat kvůli informacím o baronu Krausovi pro literární díla, či co vše Kraus za svého života dokázal motivujícího k pěkné tematické výtvarné tvorbě.

Jak a kam svá díla zaslat?

Zasílat můžete nebo poštou nebo donést díla osobně. Velikosti fotografií či skenů kreseb, rozsah literárních děl ani jiné podstatné vlastnosti jsou omezeny následovně: do výtvarné části soutěže může každý autor zaslat jen jedno dílo. Do fotografické části maximálně 3 fotografie. Do literární části rovněž jedno dílo, rozsah minimálně jedna A4, maximálně tři A4 (při standardním fontu Times New Roman o velikosti písma 12 bodů. Samozřejmě mějte na paměti, že se hodnotí zejména nápad. Buďte proto spontánní a kreativní!

Poštovní adresa soutěže:
Dům dětí a mládeže ALFA Pardubice odloučené pracoviště DELTA
Gorkého ul. 2658
530 02 Pardubice
Na obálku napsat "Soutěž Kraus 2014" a k dílu přiložit i list, na němž bude uvedeno jméno, adresa (emailová a/nebo poštovní), věk a oblast/kategorie, do níž chcete dílo přihlásit.

Soutěž potrvá do konce října 2014. Nejlepší práce budou veřejně vystaveny a jejich autoři oceněni na závěrečném ceremoniálu v prosinci letošního roku. Více informací o samotné soutěži najdete na: www.astropardubice.cz nebo na www.ddmdelta.cz.

Logo Pardubice Autor: Petr Komárek
Logo Pardubice
Autor: Petr Komárek
Rok 2014 je oslavou zkoumavého ducha Artura Krause. Nebojte se proto pojmout jeho osobnost neotřele či netradičně. Nebojte se experimentovat a vymýšlet postupy, které by vaši malbu, kresbu, fotografii či báseň učinili výjimečnou. Oslavy 160. výročí narození barona Artura Krause probíhají pod záštitou Magistrátu města Pardubice.




O autorovi

Petr Komárek

Petr Komárek

Petr Komárek (* 5. října 1982, Pardubice, Česká republika) je popularizátorem astronomie, člen Astronomické společnosti Pardubice a od roku 2007 vedoucím Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích, kde se mimo jiné věnuje se výchově mládeže v astronomických kroužcích. Jedním z jeho největších koníčků je cestování a fotografování. Účastnil se též tří expedic SAROS za úplným zatměním Slunce (do Turecka v roce 2006, Ruska v roce 2008 a Číny o rok později).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »