Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Tiskové prohlášení ČAS číslo 41

Tiskové prohlášení ČAS číslo 41

Cena Littera Astronomica bude předána v Havlíčkově Brodě

Nová cena České astronomické společnosti - Littera Astronomica - je určena k ocenění osobnosti, která svým literárním dílem významně přispěla k popularizaci astronomie u nás. Cena se bude udělovat jednou v roce, a to při příležitosti konání Podzimního knižního trhu v Havlíčkově Brodě. Česká astronomická společnost udělila historicky první cenu Littera Astronomica 2002 přednímu českému astronomovi Josipu Kleczkovi za významný přínos v oblasti astronomické literatury. Cena bude slavnostně předána v pátek 18. října 2002 na 12. Podzimním knižním trhu v Havlíčkově Brodě. Laureát přednese přednášku a zúčastní se autogramiády.

Doc. RNDr. Josip Kleczek, DrSc. se narodil v roce 1923 v Jugoslávii. Vystudoval matematiku, fyziku a astronomii na Karlově univerzitě. Od roku 1949 pracuje v Astronomickém ústavu Akademie věd v Ondřejově. Je autorem desítek vědeckých prací ze sluneční fyziky, čtyřsvazkového díla Space Sciences Dictionary, několika monografií, učebnic i populárních publikací. Poslední vydanou publikací je jeho Velká encyklopedie vesmíru (Academia, 2002). Byl prezidentem komise pro výuku astronomie při Mezinárodní astronomické unii (IAU), založil a po dvacet let vedl Mezinárodní školu pro mladé astronomy při UNESCO a IAU, přednášel na Karlově univerzitě v Praze i na univerzitách mnoha dalších zemí. Byl také předsedou sluneční sekce Československé astronomické společnosti.

Česká astronomická společnost si Vás dovoluje pozvat na

12. Podzimní knižní trh, který se koná ve dnech 18. - 19. října 2002 od 10:00 do 18:00v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě.

Podrobnosti o 12. Podzimním knižním trhu naleznete na http://www.hejkal.cz/trh/.

Součástí programu knižního trhu je předání nové ceny České astronomické společnostiLittera Astronomica, přednáška a autogramiáda dvou našich předních vědců Jiřího Grygaraa Josipa Kleczka. Na programu je také vernisáž astronomické výstavy, literární festival PEN klubu, udělení novinářské ceny K. H. Borovského, udělení ceny města Havlíčkova Brodu, seminář Literatura na Vysočině, literární soutěž Vysočina - krajina a lidé a výstava Současná česká ilustrační tvorba.Astronomický výběr z programu:

Pátek 18. 10. 2002
11:00Vernisáž a oslava druhých narozenin výstavy Místa astronomické vzdělanosti 1918-1945 (poetická kavárna Obratník na balkoně v prvním patře KD Ostrov)
11:15Slavnostní předání ceny Littera Astronomica za literaturu věnovanou astronomii(poetická kavárna Obratník na balkoně v prvním patře KD Ostrov)
13:00Přednáška Josipa Kleczka na téma Konec světa z pohledu astronoma(salonek v prvním patře KD Ostrov)
15:00Autogramiáda: Josip Kleczek podepisuje svou knihu Velká encyklopedie vesmíru na stánku České astronomické společnosti
16:00Přednáška Jiřího Grygara na téma Věda a víra (salonek v prvním patře KD Ostrov)
17:00Autogramiáda: Jiří Grygar podepisuje knihu Věda a víra na stánku České astronomické společnosti

Tiskové prohlášení ve formátu doc




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »