Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Tři v jednom aneb pozvánka na vernisáž, soutěž a seminář
Josef Jíra Vytisknout článek

Tři v jednom aneb pozvánka na vernisáž, soutěž a seminář

vystava.jpg
Tento reklamní slogan, který jsem si vypůjčil z jedné nejmenované reklamy, dokonale vystihnul situaci, která nastane tento víkend na Hvězdárně v Rokycanech, kde se v rámci několika dní uskuteční tři velice zajímavé akce.

Tou nejzajímavější asi bude vernisáž fotografií členů Západočeské pobočky České astronomické společnosti "Klenoty noční oblohy", která proběhne 27. 3. 2009 v prostorách Hvězdárny v Rokycanech v rámci Astronomického semináře učitelů fyziky. Cílem výstavy je přiblížit laické veřejnosti možnosti astronomické fotografie. Výběr fotografií byl proto záměrně zvolen tak, aby obsahoval jak snímky pořízené kvalitní CCD technikou, tak i snímky pořízené pomocí základního objektivu a klasického fotografického materiálu. Výběr fotografií vychází především z publikace "Objektivem do vesmíru i kolem nás", kterou vydala firma Xerox jako reklamní vzorek na veletrhu Embex-Print 2007. Velkým lákadlem by se pro vás mohla stát i originální fotografická technika, jejíž zapůjčení na tento víkend přislíbili autoři fotografií. Výstavu astronomických snímků noční oblohy tvoří 10 fotografií ve formátu A3 a cca 60 fotografií ve formátu A4. Vystavené fotografie včetně fotografické techniky si můžete prohlédnout na rokycanské hvězdárně pouze tento víkend (od soboty 10 hod. do neděle 14 hod), samotné fotografie zde budou vystaveny do konce dubna. Kdy konkrétně můžete výstavu navštívit, tedy kdy je hvězdárna přístupná veřejnosti, se nejsnáze dozvíte na stránkách Hvězdárny v Rokycanech.

messier.jpg
Další zajímavá akce, která se uskuteční tento víkend na Rokycanské hvězdárně, bude Messierovský maraton. Termín maratonu byl zvolen ze soboty na neděli 28. - 29. 3. 2009, především s ohledem na příznivou fázi Měsíce. Zúčastnění budou mít za příznivého počasí možnost spatřit téměř všech 110 objektů slavného katalogu. Jestliže vás vyděsilo vysoké číslo 110 objektů, musím vás ujistit, že se není čeho obávat. Můžete si pozorovat svým vlastním tempem a hlavně pro radost. Messierovský maratón není vůbec tak vážnou soutěží, jak se na první pohled může zdát. Především jde o příjemně strávený čas a pohodu pod hvězdnou oblohou. Leč o výsledek jde samozřejmě také, neboť na úspěšné pozorovatele čekají originální diplomy (výsledek nad 50 napozorovaných objektů) a celkový vítěz bude navíc odměněn zvláštní cenou.

asuf.jpg
Další a poslední akcí, která by zajisté měla stát za návštěvu rokycanské hvězdárny, je ASUF, neboli astronomický seminář učitelů fyziky, přírodopisu a příbuzných oborů základních a středních škol. Seminář je akreditován ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy v rámci dalšího vzdělávání učitelů. Seminář se koná pravidelně dvakrát ročně již od roku 2004, vždy v pátek od 14 hodin na Hvězdárně v Rokycanech. Předpokládané ukončení je v 19 hodin. V případě příznivého počasí lze i po semináři zůstat na hvězdárně a pozorovat noční oblohu.

Více informací o průběhu Messierovského maratonu a programu Astronomického semináře učitelů fyziky naleznete na internetových stránkách Hvězdárny v Rokycanech.




O autorovi

Josef Jíra

Josef Jíra

Josef Jíra se narodil v Opočně v roce 1977 a k astronomii ho přivedl zájem o přírodní vědy. V dětství navštěvoval hvězdárnu v Rokycanech. Vystudoval obor fyzika – astronomie na PF ZČU v Plzni, účastnil se také odborných stáží na observatoři Hoher List či Schülerlabor Astronomie am Carl-Fuhlrott-Gymnasium Wuppertal. Je aktivním členem Západočeské pobočky České astronomické společnosti, odborné skupiny pro tmavou oblohu a členem zákrytové sekce. Koordinuje aktivity v Manětínské oblasti tmavé oblohy a popularizuje astronomickou fotografii. V současné době se věnuje historii astronomie v západních Čechách.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »