Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  V Opavě vystoupí možný laureát Nobelovy ceny. Přednášet bude o vzniku snímků černých děr

V Opavě vystoupí možný laureát Nobelovy ceny. Přednášet bude o vzniku snímků černých děr

Černé díry M87* a Sgr*
Autor: HST/NASA/ESA&ESO/EHT

Astrofyzikální proGResy z Opavy: Srdečně vás zveme na přednášku „M87* a Sgr A*: Jak vyfotit černou díru?“ Přednášející prof. Dr. Luciano Rezzolla je vedoucí oddělení teoretické (relativistické) astrofyziky na Ústavu teoretické fyziky Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho ve Frankfurtu a dle ředitele Fyzikálního ústavu v Opavě prof. Zděňka Stuchlíka také možný budoucí laureát Nobelovy ceny za fyziku. Přednáška proběhne v pondělí 12. prosince 2022 od 17 hodin v UniSpace Hall (Aule) v budově Rektorátu Slezské Univerzity v Opavě, Na Rybníčku 626/1.

O přednášce: Černé díry zůstávají jedním z nejvíce fascinujících objektů předpovězených Einsteinovou teorií gravitace. Jednou z jejich charakteristických vlastností je, že mají horizont událostí – povrch, za nímž je polapeno světlo. Jak je tedy možné je vyfotit? Prof. Rezzolla vám vysvětlí, co jsou černé díry a jaké teoretické a praktické úsilí bylo třeba k vytvoření jejich první fotografie. Obraz černé díry bude výchozím bodem cesty za odhalením neodolatelné přitažlivosti teorie gravitace.

Profesor Zdeněk Stuchlík z Fyzikálního ústavu v Opavě k mimořádné přednášce dodává: „Dostává se nám velké cti, že přijíždí jeden z nejvýznamnějších současných fyziků a astrofyziků, který je jedním z klíčových autorů projektu EHT na zobrazování černých děr, přesněji řečeno na záznam chování hmoty v okolí snímaných černých děr. Dnešní technologie umožnily záznam stínu už dvou černých děr, které se na obloze jeví zhruba stejně velké: Jedna leží v centru naší Galaxie s hmotností 4 milionů Sluncí, druhá v galaxii M87 a ta má hmotnost dokonce 7 miliard sluncí. Profesor Rezzolla, který spolupracuje s Fyzikálním ústavem v Opavě a zúčastnil se i letošní konference RAGtime, na přednášce představí celou historii projektu Event Horizon Telescope, všechny záludnosti pozorování, způsob vyhodnocení a zpracování dat. Je to jeden z největších zázraků současné technologie, rozlišovací schopnost celého systému je tak velká, že bychom s ní na povrchu Měsíce rozlišili korunovou minci.

Přednáška proběhne v pondělí 12. prosince 2022 od 17 hodin v UniSpace Hall (Aule) v budově Rektorátu Slezské Univerzity v Opavě, Na Rybníčku 626/1. Vstupné je zdarma a překlad do českého jazyka bude zajištěn.

Přednáška M87* a Sgr* Autor: Slezská univerzita v Opavě
Přednáška M87* a Sgr*
Autor: Slezská univerzita v Opavě

Kontakty a další informace:

Bc. Klára Jančíková
Sekretariát Fyzikálního ústavu v Opavě
Email: klara.jancikova@slu.cz
Telefon: +420 553 684 267

Mgr. Petr Horálek
PR výstupů evropských projektů FÚ SU v Opavě
Email: petr.horalek@slu.cz
Telefon: +420 732 826 853

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Slezská Univerzita v Opavě



Seriál

  1. Úřad NASA publikoval snímek opavské univerzity
  2. Poselství civilizacím z centra Galaxie
  3. Astrofyzikové ze Slezské univerzity pátrají po červích dírách
  4. Již druhý snímek opavské univerzity uspěl v NASA
  5. Zapojte se s opavskými fyziky do hledání tajemné látky ve vesmíru. Postačí chytrý telefon!
  6. Češi zrekonstruovali slavný záběr „Einsteinova“ zatmění Slunce. Snímek byl oceněn i v NASA
  7. Záhady fyziky hvězd pomáhá v Opavě řešit dalekohled „WHOO!“
  8. Opavští fyzikové patří mezi světovou špičku ve výzkumu černých děr
  9. Opavští fyzikové studují, jak ochránit lidstvo před nebezpečným zářením černých děr a využít jej v jeho prospěch
  10. Záhadné záření přivádí opavské fyziky k úvahám o paralelních vesmírech
  11. Dokumentární film „Do Chile za zatměním Slunce“
  12. Jak poznat červí díru? Fyzikové z Opavy navrhují, po čem mají pátrat pozemské observatoře i Vesmírný dalekohled Jamese Webba
  13. V Opavě vystoupí možný laureát Nobelovy ceny. Přednášet bude o vzniku snímků černých děr
  14. Kosmický teleskop ATHENA prověří jevy v okolí černých děr předpovězené fyziky v Opavě
  15. Pozorování kosmického záření pomůže předpovídat zemětřesení na Zemi, tvrdí opavský vědec
  16. Doktorandka z Fyzikálního ústavu v Opavě spolupracuje s vědci ve slavné laboratoři Los Alamos
  17. Kolize černých děr pomáhají studentce Fyzikálního ústavu v Opavě ověřit nové teorie gravitace


Štítky: Černé díry 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »