Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Výsledek soutěže

Výsledek soutěže

Nainstalovaný nový dalekohled Newton
Nainstalovaný nový dalekohled Newton
V polovině letních prázdnin vyhlásila vsetínská hvězdárna veřejnou soutěž o pojmenování jejího nového astronomického dalekohledu Newton 300/1700. Jeho výrobcem je pan Jiří Drbohlav ze Rtyně v Podkrkonoší a na naši hvězdárně byl dalekohled nainstalován 14. července 2008. A hned o dva dny později s ním proběhlo první, zatím jenom zkušební, astronomické pozorování. Nový dalekohled je určen zejména pro odbornou činnost, kterou se vsetínská hvězdárna zabývá, a to je CCD fotometrie komet. Ale zpět k soutěži. Uzávěrka byla poslední prázdninový den v neděli 31. srpna 2008 a celkem se sešlo úctyhodných 65 návrhů, ze kterých byl následně vybrán jeden vítězný.

V pondělí 8. září zasedla komise pracovníků a spolupracovníků vsetínské hvězdárny, ve složení Martin Leskovjan, Pavel Svozil, Emil Březina a Michal Václavík, před kterou vyvstal těžký úkol zvolit nejlepší návrh. Po půlhodinové diskuzi nad došlými nápady byl jejich okruh zúžen na deset kandidátů, z nichž měl vzejít jeden jediný a absolutní vítěz. Další a poměrně bouřlivá výměna názorů byla završena tajným hlasováním. Po vyhodnocení výsledků se stal s velkou převahou vítězem návrh "Nyx", který zaslal pan Ladislav Gášek ze Vsetína. Na druhém místě se se stejným počtem hlasů umístil "Marduk" a "VST", třetí pozici v těsném závěsu obsadil návrh jména "Tomek".

Nyní by se jistě slušelo vysvětlit, co vlastně znamená slovo Nyx. Stará báje praví toto: "Jedná se o řeckou bohyni noci (zosobněnou Noc), která je dcerou Chaosu a ženou svého bratra Ereba - boha temnoty. Mezi děti bohyně Nykty patří například Hémera, Den, Hesperidky, Thanos, Hypnos, Sny nebo Kéry. Většina bytostí zplozených Nyktou spolu s ní sdílí říši temnot [1]." Jméno Nyx - Noc je velmi poetické a bude jistě největšímu vsetínskému dalekohledu slušet.

Stejný název se v astronomii ale nevyskytuje poprvé. Jménem Nyx se honosí planetka 3 908 objevená v roce 1980 a křižující dráhu planety Mars (jedná se o skupinu planetek Amor). Také jeden z měsíčků Pluta nese jméno Nix, kde je záměrně místo y napsáno i, aby nedocházelo k záměně s již zmiňovanou planetkou.

Na závěr bych rád popřál za všech pracovníky a spolupracovníky Hvězdárny Vsetín dalekohledu Nyx mnoho jasných a temných nocí spojených s úspěchy na poli odborného pozorování komet. Dík patří také všem účastníkům soutěže, zejména pak vítězi - panu Ladislavu Gáškovi.

[1] Abecední seznam řeckých bohů - N. Dostupné z: http://mujweb.cz/www/kdo-co- koliv/N.htm.

Převzato ze stránek Hvězdárny Vsetín




O autorovi

Michal Václavík

Michal Václavík

Michal Václavík (*1985) studoval na Elektrotechnické fakultě ČVUT. Od roku 2007 spolupracuje s Fakultou strojní ČVUT na výuce předmětů Základy kosmonautiky, Kosmický prostor, Nosiče a družice a Kosmické systémy. V roce 2004 se stal zakládajícím členem Kosmo Klubu, který sdružuje profesionální i amatérské zájemce o kosmonautiku nejenom z České republiky. Od roku 2008 pracuje v České kosmické kanceláři a věnuje se oblastem výzkumu v podmínkách mikrogravitace, průzkumu sluneční soustavy a kosmické vědě. Od roku 2009 je českým zástupcem v tematických výborech Evropské kosmické agentury. Působil také jako poradce v OSN a podílí se na rozvoji iniciativy HSTI. V roce 2013 se stal členem Evropské asociace pro výzkum v podmínkách nízké gravitace (ELGRA).



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »