Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Nové pohledy na Solis Planum

Nové pohledy na Solis Planum

3channels_HIII.jpg
Další pohledy na úchvatnou marťanskou krajinu přináší tento obraz, pořízený stereo kamerou s vysokými rozlišením (HRSC) umístěnou na palubě sondy Mars Express. Ukazuje část velmi silně erodovaného kráteru, vzniklého kdysi dopadem meteoritu do oblasti Solis Planum, v regionu Thaumasia.

Snímky, které byly podkladem tohoto pohledu na Mars, byly pořízeny během 431 oběhu sondy okolo Marsu a to již v květnu 2004. Rozlišení snímků je přibližně 48 metrů na pixel. Poklepáním na snímky získáte obraz ve vysokém rozlišení.

Zobrazený region se nalézá jižně od Solis Planum na souřadnicích 271° východní délky a 33°°jižní šířky. Sever se na snímku nalézá vlevo.

perspective_view_Hi.jpg
Velký erodovaný kráter vzniklý dopadem meteoritu, který je vidět v dolních partiích snímku, má průměr asi 53 kilometrů. Jeho zachovalý severovýchodní kráterový lem je asi 800 metrů vysoký. Modro bílý odstín snímku nad ním (levý horní roh snímku) zřejmě znamená, že tento prostor byl z větší části pokryt mlhou nebo mraky ležícími nízko nad povrchem.

Na jihu (vpravo na snímku) jsou pozorovatelné tektonické propadliny táhnoucí se ve třech převažujících směrech (k severozápadu, severovýchodu a východoseverovýchodu). Tyto zlomy jsou zjevně třemi různými fázemi vývoje povrchu. Některé z nich jsou až pět kilometrů široké a mohou být pozůstatkem pohybů kůry Marsu.

Na severním konci vyvýšené oblasti, se nachází téměř kruhová náhorní plošina o průměru skoro 15 kilometrů. Může jít o starý kráter vzniklý dopadem meteoritu, který se kdysi naplnil usazeninami. Ty se později ukázaly být méně erodovatelné než okolní hornina a z bývalého kráteru časem zůstala jen jeho výplň. Kráter se tedy jakoby obrátil naruby.

Perspektivní barevný obraz byl vypočítán na základě svislého pohledu, barvonosných kanálů a digitálního modelu terénu získaného ze stereo kanálů ve snímcích.

Zdroj: ESA
Převzato: Hvězdárna Uherský Brod




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »